EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

FOTÓZÁS MANUÁLIS OBJEKTÍVVEL PENTAX DIGITÁLIS VÁZON

A következő videóval főként az új Pentaxos Pajtásokat szeretném megcélozni, hiszen a manuális üvegekkel való működés folyamatosan visszatérő kérdés és elég gyatrán van dokumentálva a hivatalos leírásokban. Nem lesz divat a vlog nálunk, de mondjuk a következő bejegyzés is az lesz - a jelenlegit annyival könnyítem meg, hogy a fejemet nem kell megnéznetek, elég lesz a hadarásomat végighallgatni. :)

 PIHE, fotó témakörben


  beállítások     digitális     manuális     pentax    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

rIES zOLTÁN

Kedves Pihe,
bocsánat, de nem hozzászólni szeretnék a cikkhez - ami egyébként jó, mint mindig -, hanem az a kérdésem, nincs-e véletlenül magyar nyelvű használati utasításod (vagy valami netes elérhetőséged) Pentex Z1, Pentax Z1p géphez?
Üdvözlettel: R. Zoltán

 2      

Pihe

Kedves Zoltán!
Nincs sajnos magyar nyelvűm és a hétvégén túrtam az angol után, de nem találtam meg azt sem. Van valamilyen konkrét kérdésed? Hátha tudok segíteni benne használati utasítás nélkül is.

 3      

Lacc78

Kedves Pihe!

Hasznos kis videó volt, köszi! Nemrég egy elég érdekes rejtéllyel találkoztam, ami kapcsolódik ehhez a "manuális objektív digitális vázon" témához. Nem manuális objektívvel kellett fotóznom, hanem egy kb. 30 éves mikroszkóppal. Vettem egy adaptert, amit az okulár helyére lehet becsúsztatni és egy M42-es menetben végződik. Vettem egy M42/K adaptert is (a kettő együtt volt kb 11 ezer forint). A két adapterrel már tudtam csatlakoztatni a mikroszkóphoz a K-7-es gépvázamat, ami a legnagyobb megdöbbenésemre magától időautomata (Av) módba kapcsolt és csak a záridő állításával tökéletesen be tudta állítani az expozíciót úgy, hogy semmiféle rekeszinformációt nem kapott. Azóta sem tudok rájönni, hogy ezt hogy csinálta. Ken Rockwell ("a fényképezés Chuck Norrisa" :)) azt írja a pentax K-3 II ismertetőjében, hogy az adapterrel csatlakoztatott menetes objektívek (a mikroszkóp végül is tekinthető annak) teljesen nyitott rekesszel használhatók Av módban (http://www.kenrockwell.com/pentax/k3-ii.htm). Az oké, hogy a rekesz nyitott marad (vagy a mikroszkóp esetében nincs is), de honnan tudja a gép, hogy a záridőt milyen rekeszértékhez kell beállítani?

 4      

Lacc78

Kicsit gondolkodtam ezen a dolgon és rájöttem a megoldásra. Ilyen esetben a gép úgy méri meg a fényt, ahogy van, ahogy az átjön az objektíven. Nem módosítja ezt az adatot semmilyen rekeszinformációval. Aztán ehhez talál egy záridőt. Mint réges-régen, amikor a fényképezőgépek még munkarekesszel mértek fényt. Ha egy manuális objektívet Av módban használok, az ugyanaz, mint az M mód teljesen nyitott rekesszel.

(Talán másnak is érdekes volt ez a kis fotótechnikai elmélkedés...)

 5      

Mysa71

Szia Szabolcs!

Ez egy nagyon hasznos cikk volt most nekem! Most vettem egy pentaxot (hát nem túl újat,egy k10d-t) és vettem hozzá régi manuális obit is.(28/2,8) Eddig mindkettő egy álom a számomra... :) hihetetlenül kezes és jó gép!

 6      

Mysa71

Amúgy szerinted van még értelme egy ilyen gépnek,(kizárólag a képminőség értelmében) vagy valami újabbat kellett volna választanom?? Köszönöm a válaszod!

 7      

Pihe

Szia Mysa71! A K10D egy remek váz, szeretni fogod. Igen, számos "jobb" Pentax létezik képminőség tekintetében, de ha nem akarsz koncertet vagy esküvőt fotózni (tehát ahol nincs szükséged zajmentes képekre magas érzékenységen), akkor a K10D a mai napig is megállja a helyét. (És örülök, ha segítség volt a bejegyzés. :) )