PENTAX FULL FRAME: ÖSSZESZEDVE

Az idén New Yorkban megrendezett PhotoPlus 2015-ös rendezvényen előkerült az egyébként tavasszal debütáló Pentax full frame váz működőképesnek kinéző változata (amit nagyjából fél napig hagytak kint, aztán a Ricoh visszaszedette). A típusjelzés még ugyan le van takarva (sejthetően: K-1), de a következő képek elég sok mindent elárulnak arról, mit is fog tudni a kerek egy évtizede várt fényképezőgép - ezeket szedtem most össze Nektek.

Frissítve: 2015. okt?ber 25.

Maga a váz nem lesz számottevően nagyobb, tehát semmiképpen se egy túltenyésztett full frame mutánsra számítsunk: a gyártó tartja magát a jelenlegi termékvonal kialakításához. Egyedül a prizmaház lesz olyan, mint egy alien-királynő koronája (á la Pentax 67), itt ugyanis nem csak a teljes Leica kockát tükröző prizma kell, hogy elférjen, de a GPS antenna is. Utóbbi kapcsolgatásához egy külön gomb szolgál majd a prizmaház jobb oldalán - sejthetően a beépített felugró vakuról kell mondanunk cserébe, mint ahogy azt a K-3 II esetében is láthattuk.

A váz nem fog szűkölködni kezelőszervek terén, ugyanis a szokásos tárcsák és a gomb mellé két plusz tárcsát is kapunk: az egyik rögtön a prizma mellé csücsült, a másik pedig a felső LCD mellé. Előbbi egy gyors feature-állító, amelyen a következő módok kaptak helyet: +/- (expo kompenzáció), ISO (érzékenység), CH/CL (sorozat-mód: continuous high / continuous low), BKT (expo-sor), HDR, Grid (kompozíciós rács), SR (pixelshift be / ki), Crop (APS-C mód), WIFI. Sajnos elég szerencsétlenül a Pentax SR néven futtatja a pixel-shiftet ( = super-resolution) és a rázkódáscsökkentő mechanikát ( = shake reduction), tehát a jövőben figyelni kell a rövidítésekre. Őszintén szólva a CH/CL-re nincs megfejtésem (kémiából mindig gyenge voltam), ahogy a Grid ("rács") is kérdéseket vet fel (LCD rácsozás? EVF?) - és akkor a váz elején látható lakat ikonnal matricázott gombot nem is említem. E tekerentyű aljára került fel a fotó / videó kapcsoló is, amiért örök hála - a K-3 II tesztjénél ez volt az egyik szívfájdalmam. A felső LCD melletti tárcsa valószínűleg ezzel alkot szimbiózist. Ugyanide került egy WIFI állapotjelző és egy LCD-megvilágító gomb is.

A legnagyobb meglepetés a hátsó LCD lesz: ez ugyanis kibuktatható és minden irányba elforgatható - elég komoly mechanikának tűnik első látásra, remélhetőleg hosszútávú felhasználása is ezt igazolja majd.

Ami még biztos, hogy lesz:

  • AF assist lámpa;
  • két SD kártyafoglalat;
  • 5 user mód (tárcsáról állítható);
  • két külön Fx gomb;
  • szinkroncsatlakozó;
  • sztereó mikrofon;
  • szigetelt váz;
  • rázkódás-csökkentés.

Szép munka, Ricoh-Pentax! Csak a sörcsapot nem látom sehol...

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« pentax k-3 ii: nem csak ráncfelvarrás
Karácsonyi játék, 2015 »

full frame     k-1     pentax