EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

PENTAX FULL FRAME: ÖSSZESZEDVE

Az idén New Yorkban megrendezett PhotoPlus 2015-ös rendezvényen előkerült az egyébként tavasszal debütáló Pentax full frame váz működőképesnek kinéző változata (amit nagyjából fél napig hagytak kint, aztán a Ricoh visszaszedette). A típusjelzés még ugyan le van takarva (sejthetően: K-1), de a következő képek elég sok mindent elárulnak arról, mit is fog tudni a kerek egy évtizede várt fényképezőgép - ezeket szedtem most össze Nektek.

Frissítve: 2015. október 25.

Maga a váz nem lesz számottevően nagyobb, tehát semmiképpen se egy túltenyésztett full frame mutánsra számítsunk: a gyártó tartja magát a jelenlegi termékvonal kialakításához. Egyedül a prizmaház lesz olyan, mint egy alien-királynő koronája (á la Pentax 67), itt ugyanis nem csak a teljes Leica kockát tükröző prizma kell, hogy elférjen, de a GPS antenna is. Utóbbi kapcsolgatásához egy külön gomb szolgál majd a prizmaház jobb oldalán - sejthetően a beépített felugró vakuról kell mondanunk cserébe, mint ahogy azt a K-3 II esetében is láthattuk.

A váz nem fog szűkölködni kezelőszervek terén, ugyanis a szokásos tárcsák és a gomb mellé két plusz tárcsát is kapunk: az egyik rögtön a prizma mellé csücsült, a másik pedig a felső LCD mellé. Előbbi egy gyors feature-állító, amelyen a következő módok kaptak helyet: +/- (expo kompenzáció), ISO (érzékenység), CH/CL (sorozat-mód: continuous high / continuous low), BKT (expo-sor), HDR, Grid (kompozíciós rács), SR (pixelshift be / ki), Crop (APS-C mód), WIFI. Sajnos elég szerencsétlenül a Pentax SR néven futtatja a pixel-shiftet ( = super-resolution) és a rázkódáscsökkentő mechanikát ( = shake reduction), tehát a jövőben figyelni kell a rövidítésekre. Őszintén szólva a CH/CL-re nincs megfejtésem (kémiából mindig gyenge voltam), ahogy a Grid ("rács") is kérdéseket vet fel (LCD rácsozás? EVF?) - és akkor a váz elején látható lakat ikonnal matricázott gombot nem is említem. E tekerentyű aljára került fel a fotó / videó kapcsoló is, amiért örök hála - a K-3 II tesztjénél ez volt az egyik szívfájdalmam. A felső LCD melletti tárcsa valószínűleg ezzel alkot szimbiózist. Ugyanide került egy WIFI állapotjelző és egy LCD-megvilágító gomb is.

A legnagyobb meglepetés a hátsó LCD lesz: ez ugyanis kibuktatható és minden irányba elforgatható - elég komoly mechanikának tűnik első látásra, remélhetőleg hosszútávú felhasználása is ezt igazolja majd.

Ami még biztos, hogy lesz:

Szép munka, Ricoh-Pentax! Csak a sörcsapot nem látom sehol...

 PIHE, fotó témakörben


  full frame     k-1     pentax    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

GaPeti

Sokat kellett rá várni de végre itt van. Kiváncsi leszek az első tesztekre, nemcsak a képminőségre hanem a kezelhetőségre és a belezsufolt technikára. (Mondjuk a tekerentyűk sokasága elsőre kicsit ilyesztő, de majd kiderül mennyire lesz hasznos.) 😀

 2      

Karesz

Csodás ! Ránézésre ezt komolyan gondolták ;) Nem egy újabb nintendóra emlékeztet, ha nem egy vérbeli fényképezőgépre. Részemről n a g y o n várom a folytatást. :)

 3      

MZ

A két legfontosabb kérdés persze még mindig homályba marad: miféle szenzor kerül bele és mennyi lesz az ára.... Ezen a területen még tombolhatnak a konspirációs elméletek (Tipp: 42MP és 2.000,- EUR).