GONDOLATOK A PENTAX O-ME53 SZEMKAGYLÓ-NAGYÍTÓRÓL

Pentax "FR" szemkagyló és Pentax O-ME53

Ritkán írok kiegészítőkről, pedig sokszor egy-egy kevésbé ismert darab megérdemelné, hogy írásos emlék maradjon utána. Valahogy így van ez a Pentax O-ME53-mal is, amit három egymást követő vázgeneráción keresztül cserélte le nálam a gyárilag adott szemkagylót és el is felejtettem volna megemlíteni, ha a Pentax Klub Facebook csoportban elő nem kerül.

Az O-ME53 egy szemkagyló nagyító, amelynek a megnövelték a párnázottságát. A nagyítás mértéke a hivatalos adat szerint 20% - az igazság az, hogy valóban nem észrevehető, de a plusz párnázottság miatt jóval kényelmesebb, mint amit gyárilag a vázhoz adnak. Ugyanakkor elég vegyesek az érzelmeim, mert az O-ME53 körülbelül ugyanannyi hátránnyal is bír, mint erénnyel: a nagyítás és a plusz párnázottság miatt szemüvegben használhatatlan (vagy legalábbis elbúcsúzhatunk a státuszt jelző sortól), illetve amíg a gyári szemkagyló gumipárnája egy síkban van a kereső dioptria-szabályozó csúszkájával, addig az O-ME alacsonyabb valamivel. Utóbbi azt eredményezi, hogy könnyen beleakadhat bármibe (ruha, táska, stb) és a dioptriát állíthatjuk újra a szemünkhöz.

Betekintési különbség az alaptartozék FR / FP szemkagyló és az O-ME53 között

A kényelmen túl nyilván a nagyításért vennénk meg, és bár valóban precízebben lehet szemre élességet állítani, de véleményem szerint egy törőékes mattüveggel vagy a (kövezzetek meg) LiveView móddal beljebb vagyunk e téren (bár a törőéknél is megvannak a gyerekbetegségek: nagy rekeszen tévesztés, kis rekeszen sötétedés, hézagolási pontatlanság, hogy csak azt említsem, ami először eszembe jut a témában).

Ha nem vagytok szemüvegesek és olcsón rá tudtok bukkanni, akkor a kényelem és a nagyítás miatt ajánlom, egyébként pedig ne fájdítsátok a szíveteket utána: van hasznosabb Pentax kiegészítő is, amire el lehet sokkal több pénzt is költeni. :o))

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« aputure amaran hn100 halo: a fényszerszámok m0-ása
Fotózás a turai Schossberger kastélyban »

o-me53     pentax