APUTURE AMARAN HN100 HALO: A FÉNYSZERSZÁMOK M0-ÁSA

Körülbelül fél éve használom nagy megelégedéssel az eléggé csájnízgyanús Aputure cég körvakuját, így elérkezettnek látom az időt, hogy néhány szóban megemlékezzek róla. Az Amaran Halo-t jelenleg csak Canon és Nikon rendszerekre gyártják, de szemfüles (és régi motoros) Pajtások a korábbi párszáz bejegyzés egynémelyikében elhintett magok gyümölcseit leszüretelve nagyjából már tudják, hogy az a vakkantó, ami Nikonon működik, félig-meddig Pentax vázakon is szóra bírható.

A bevezetőben említett gyanúm, miszerint nem egy magyar édesapa (APUture - megvan?) sufnituningolta össze a garázsban a körvakut, a dobozt elnézegetve alapot is kapott, hiszen nagyjából kétféle felirattal lehet találkozni: angollal és kínaival. Ettől függetlenül a termék hibátlan és nagyon olcsó, ezért bátran ajánlom bárkinek, aki körvakuban gondolkodik és a LED-es megoldás megfelel.

Ezek a fényszerszámok alapvetően két részből állnak: egy főegységből, ami a vakupapucsba húzható, illetve egy gyűrű alakú vakuból, ami az objektív elejére vagy köré tekerhető. Mivel egy körkörös, egyenletes fényforrást kapunk az objektívünk körül, ezért sejthetően fotónk tárgya is egyenletesen kerül megvilágításra: a két klasszikus felhasználási terület művelői, a portrésok és a makrósok legnagyobb örömére. Mivel LED vakuról van szó, ezért ez az öröm teljes lelki nyugalommal átragasztható a tárgyfotósokra és a videósokra is - az utóbbi időben mindkettőre rengeteget használtam. (Emellett fotósokból álló partikban emelhető a wow-faktor azzal, hogy kedvenc fényképezőgépünk körülbelül úgy néz ki tőle, mint egy UFO Karácsonyfája.)

A Halo kétféle módban használható: hagyományos vakuként és folyamatos fényként. A kulcsszámról az Aputure ugyan mélyen hallgat, de nem hiszen, hogy 13-asnál nagyobb fényről beszélünk. Ha vakuként szeretnénk használni, Pentax vázakon kicsit meg kell tweakelni a vakusaru bal első érintkezőjét egy szigetelőszalaggal - ugyanis ha kihagyjuk annak leragasztását, a Halo folyamatosan világítani fog, aminek portréalanyunk kevésbé örülne (kivéve persze, ha fizetjük a szemműtétet). Folyamatos fényként nincs ilyen gondunk - sőt, a főegységet akár le is vehetjük a vázról. Az igazság az, hogy nagyon sokat használom kiegészítő fénynek egy ötvakus setupban: két stúdióvaku, két rendszervaku és a Halo - amellett, hogy kontrollálható fényt ad, AF segédfénynek sem utolsó. A fénye azért is illeszthető be remekül egy műfényes felállásba, mert a LED-ek stabilan 5500 K színhőmérsékletet produkálnak.

Makróban az igazi: a fenti molylepke-portrét egy Q10 + Pentax Q-K adapter + 50mm-es közgyűrű-sor + Sigma 105mm F/2,8 + Halo kombóval követtem el

A főegység hátán válthatunk a két vakumód között, illetve kapcsolhatjuk ki a bal és jobb oldali LED-eket, így egészen drámai hatást is elérhetünk (mivel a vaku körbeforgatható, ezért a bal / jobb lehet lent / fent is). Dícséret illeti kedves kínai barátainkat a vaku objektívre való felszuszakolásában, hiszen 49mm-től 77mm-ig minden elfogadott szűrőméretre mellékelnek adaptert, összesen nyolc darabot (ez más gyártóknál kimerül az 52 - 58 - 67 - 77 sorban). Ha pedig valami oknál fogva nem lenne szimpatikus az objektíven való elhelyezés, a főegységre felcsíptethető a vakukorong. A LED-ek fényerősségének csillapítására egy tárcsa szolgál, amelynek negyedes, feles és teljes állásai vannak. Érdekesség, hogy vakumódban több kraft van a Haloban, mintha folyamatos fényként használnánk: nagyjából fél-kétharmad fényerő a különbség, bár a használati utasítás szerint a vakumód fényereje duplája a folyamatosnak. A főegység egyébként - mint minden valamire való vaku - 4 cerkaelemet fogyaszt, ezzel jó pár munkanapot ki lehet húzni: merülés esetén a fényerősség elkezd szépen lassan visszaesni, így van még időnk odatenni a következő elemgarnitúrát tölteni.

Bonyolultabb fényekhez is tökéletes

Igazából az egész vaku úgy van elkészítve, hogy csak egy fokkal bonyolultabb egy faék használatánál - nem hiszem, hogy a fentieken túl bármit nagyon magyarázni kellene. Fő mosolytényezője az ára: tavaly 14.000 Ft-ért Vateráztam, de huszonezer forintért lehet bontatlanul is horgászni. Azt hiszen, a fentiekből kiderül, hogy Mindenkinek ajánlom a Halot, akinek fontos a szép egyenletes fény, de nem akar százezreket költeni egy hagyományos körvakura és megelégszik a LED-es megoldással.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Nehézsúlyú játékos: HD PENTAX-D FA 150-450mm F4.5-5.6 ED DC AW
Gondolatok a Pentax O-ME53 szemkagyló-nagyítóról »

amaran     aputure     halo     hn100     körvaku     makró     vaku