ÉLET AZ ENEFCÉVEL

A Facebook csoportban a Pentax K-S2 kapcsán merült fel a kérdés, hogy miért is jó az NFC és miért vagyok teljesen odáig a technológia miatt. Egy szigorúan nem fotós bejegyzés következik, amiből igyekszem lehagyni a technoblablát (de azért érintjük picit).

Az NFC (Near Field Communication, avagy "közeli kommunikáció") a Wikipedia szerint

"rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és hasonló (általában mobil) eszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel (maximum pár centiméter) létrejövő rádiós kommunikációra. Alkalmazási területe a kommunikációs kapcsolatok létrehozásához szükséges adatcsere (például bonyolultabb, magasabb szintű kapcsolatok, WiFi, Bluetooth, beállítási adatai) gyorsítása, valamint az eszközök közötti azonosítási folyamat (pl. mobiltelefon - headset) gyorsítása, elvégzése. NFC kapcsolódás lehetséges egyszerűbb, passzív, energiatáplálást nem igénylő eszközel is, az úgynevezett az NFC „tag”-gel. Ez esetben az NFC tag-en tárolt információkat (pl. URL cím, vCard, szöveg) aktív eszköz segítségével lehet leolvasni."

Ez egyelőre nagyon unalmasan és laposan hangzik, ugye? De mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy párszáz forintért kapható egy olyan matrica, amiben egy kis chip van és amit elég széleskörűen lehet programozni, áramfelvételt pedig egyáltalán nem igényel? Valahogy megértem, ha ettől sem jöttetek lázba, ezért szeretnék néhány gyakorlati alkalmazást bemutatni, amire én NFC-t használok:

  1. Reggel ébreszt a telefonom (ez nem teljesen igaz, mert a Feleségem ébreszt). Éjjelre le van halkítva, csak a bejövő hívást jelzi vibrálással, WiFi, mobilnet és bluetooth kikapcsolva. A telefont elég csak hozzáérintenem az éjjeliszekrényem egy pontjára ragasztott NFC matricához és bekapcsolódik a WiFi, elindul a levelezés app és lekéri az új leveleket, majd csatlakozik a Pebble órámhoz bluetoothon és átdobja oda is az értesítőket. Eközben a vibrálást csöngésre állítja, az értesítőhangokat pedig bekapcsolja. Este, lefekvésnél ugyanehhez a matricához érintve ismét kikapcsol mindent, leveszi a hangerőt, stb.
     
  2. Az autóba beülve egy lenyíló panel belső részére helyeztem egy matricát. Érintésre kikapcsolja a WiFi-t, de bekapcsolja GPS-t és a mobilnetet, valamint elindul a HTC Car Mode app és minden hangot maximálisra állít. Függetlenül attól, hogy töltőre teszem-e a telefont vagy sem, 2 órán keresztül nem kapcsolja ki a képernyőt. Ha pedig navigációs program fut, akkor minden instrukciót továbbít az órámra is. Ugyanoda érintésnél a telefonom visszaáll eredeti állapotba és kilövi a Car Mode app-ot (persze kikapcsolja a GPS-t és visszaállítja a normális képernyő időtúllépést). 
     
  3. Sokan tudjátok, hogy futóbolond vagyok, elég sokat futok és igyekszem komolyan is edzeni, tehát a joggolási szakaszon már valamennyire túlestem. Még ugyan nem laminálták le a futókártyámat (egy kis kártya, amin a fontosabb dolgok vannak, ha esetleg rosszul lennék, elütnének, stb), ezért nem került rá matrica sem, de az NFC programozását már elvégeztem. A terv az, hogy a kártya mindig a futónadrágomban van (kis zseb a derekamnál, pont egy kártya belefér), amelyhez a telefont érintve bekapcsol a GPS és a mobilnet, kikapcsol a WiFi, elindul a Runkeeper app, amivel a futásaimat mérem és felcsendül a zenelejátszó meghatározott, futásra kiélezett playlist-je.

Ez most csak három komplexebb példa, amire az NFC használható (vannak, akik a lakás automatizálását is ezzel oldják meg az okos bejárati ajtótól kezdve a fényforrások színéig bezárólag). Természetesen az alapötlet a fizikai kapcsolat nélküli adatküldés - sőt, ilyen elven működik az Apple Pay és a Google Wallet is. A helyzet viszont az, hogy az Apple valamiért még nem jött rá, hogy az NFC nem csak a vásárlásról szól, ezért az NFC tágabb alkalmazása kizárólag Android és Windows Phone eszközökön érhető el, ott is csak azokon, amikben van NFC (nagyjából az utóbbi 2 évben gyártott minden közép- és felsőkategóriás telefon ilyen).

Ha nem iPhone-od van, akkor javaslom, hogy nézz utána a Tasker és a Trigger appoknak. Előbbi fizetős, de 800 Ft nem a világvége és olyan automatizálást oldhatsz meg vele, amire előtte gondolni sem mertél. Például az első dolgom volt beprogramozni, hogy ha az otthoni vagy a munkahelyi WiFi hálózatoknak 1 vagy ennél nagyobb a jelerőssége, akkor kapcsolja ki a mobilnetet és csatlakozzon fel és amíg ezeken a hálózatokon vagyok, addig ne kérjen a telefon feloldókódot. Szintén ezzel programoztam be azt is, hogy ha a Pebble órám a közelben van, akkor se kelljen a telefon feloldásával foglalkozni.

Ezek persze eleinte kockaságnak tűnnek, de a gyakorlati felhasználásuk szinte végtelen és a cool-faktoron túl is van értelmük. Ha pedig a következő generációs Pentaxok mind NFC-sek lesznek, akkor kellemes kis preseteket hozhatunk létre csupán egy érintéssel.

 PIHE, technológia témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« pentax k-s2
rip pentax full frame »

felhasználás     nfc     nfc matrica     nfc tag