PENTAX OBJEKTÍVEK, AMIKET FULL FRAME-EN IS FOGUNK MAJD HASZNÁLNI

Mivel a csoportban megy a folyamatos lamentálás az objektívpark nélküli full frame vázról (ami egyébként még meg sem jelent, sőt, még csak egy fotót láttunk róla, szóval chill, Pajtik!), bátorkodtam némi kutatást végezni, hogy pontosan miből is gazdálkodunk, ha év végén elrohanunk a boltba venni egy teljes Leica kockát rajzoló P-betűs vázat (ami természetesen nem anasonicra végződik).

Az alábbi lista csak és kizárólag a Pentax DA vonalat hozza, ugyanis a korábbi objektívjelölések (még a DFA is!) mind filmes vázakra készültek. (Ahogy azt a múlt heti bejelentéseknél a Ricoh-Pentax egyértelműsítette, a digitális vázakra optimalizált, teljes kockát rajzoló üvegek jelölése továbbra is DFA lesz.)

Feltételezem, hogy olyanok is olvassák ezt a bejegyzést, akik nem rég játszanak Pentax mezben, egy nagyon gyors áttekintést szeretnék megejteni a Pentax objektívek jelöléstörténetéről. Íme.

Pentax K (1975) = Eredeti K-bajonett (a K természetesen nincs jelölve)
Pentax M (1976) = Második generációs K-bajonettes objektívek, általánosságban kompaktabb méretűek
Pentax A (1983) = Beugró blendés kialakítás, az első vonal, amely lehetővé tette a zársebesség-prioritást és az automata fénymérést P-módban
Pentax A* = Az A-vonal prémium változata
Pentax AF (1981) = Az első autófókuszos objektív (egyetlen ilyen objektív készült - az AF 35-70mm F/2,8 -, ami csak Pentax ME-F vázon működik)
Pentax F (1987) = Az első, modern autófókuszos objektívcsalád (a mai napig működik minden vázon)
Pentax F* = Az F-vonal prémium változata
Pentax FA (1991) = Az F-vonal adatchippel ellátott változata
Pentax FA* = Az FA-vonal prémium változata
Pentax FA Limited = Az FA-vonal ultra-prémium változata
Pentax FA-J (2003) = Az FA-vonal költségtakarékos ( = műanyag) változata, amelyről lehagyták a rekeszgyűrűt
Pentax D-FA (2004) = Digitális érzékelőre optimalizált objektívek, amelyek lefedik a teljes Leica-kört, rekeszgyűrűvel vagy anélkül
Pentax DA (2004) = Digitális - a legtöbb esetben APS-C - érzékelőre optimalizált objektívek, némelyek kirajzolják a teljes Leica-kört, rekeszgyűrű nélkül
Pentax DA* = A DA-vonal prémium változata, szigetelt tubussal és SDM fókuszmotorral
Pentax DA Limited = A DA-vonal ultra-prémium változata, rekeszgyűrű és SDM nélkül

Visszatérve, a következő DA-vonalas fix gyújtótávolságú objektívről biztosan tudjuk, hogy teljesen szóra bírhatóak full frame vázon is (minden objektív szűrő és napellenző nélkül lett tesztelve, de ezek nagyrészéhez amúgy sincs gyári napellenző).

 • DA 35mm F/2.4 AL
 • DA 40mm F/2.8 Limited
 • DA 40mm F/2.8 XS
 • DA 50mm F/1,8 AL
 • DA* 55mm F/1.4 SDM
 • DA 70mm F/2.4 Limited
 • DA* 200mm F/2,8
 • DA* 300mm F/4

A zoomoknál viszont tragikus a helyzet. Némelyik ugyan használható, de vagy lerekeszelve, vagy csak a zoomtartomány bizonyos részétől indulva. Például a DA 10-17mm F/3,5-4,5 halszem obi csak 17mm-en használható, a többi pedig nagyrészt egyáltalán nem az. Ami a fentiekből kitűnik, hogy azért annyira nem rossz a helyzet, hiszen a full frame váz mellé "csak" a következők hiányoznak:

 • (ultra-)nagylátószögű fix - 15mm, vagy környéke
 • nagylátószögű zoom - mondjuk DFA 16-45mm
 • egy "kit" zoom - 28-80mm (ebből a Pentaxnak amúgy is van egy szakajtóval a korábbi termékcsaládokból)
 • egy rövidtele zoom portrézni - 50-135mm és társai

A makró már évek óta megoldott történet (hiszen 2009 óta van DFA 100mm F/2,8-as makink), a gyártó pedig pont a múlt héten jelentette be a 70-200mm F/2,8 és a 150-450mm F/4,5-5,6 jelölésű üvegeit, ami a felső zoomtartományt elég kellemesen lefedik.

Most február van. November-december előtt nem lesz full frame vázunk. Ugyan, kedves objektívhiány miatt háborgók, meséljétek már el, hogy mi a manóért nem jó az induló 9 db fix és 2 db zoom? :o) Ha arra gondoltok, hogy ezek egy túlárazott vacakok, akkor ne gondoljatok majd bele a váz árába. :o) Vagy ha mégis, akkor ott van a Sigma, Tamron, Tokina, Samyang (+1000, ha az old school márkákat is nézzük), amik eleve úgy készítik az üvegek nagyrészét, hogy a már létező Canon-Nikon-Sony tábort is kiszolgálják vele.

Uff! :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« pentax full frame - 70-200/2,8 - 150-450/4,5-5,6
pentax k-s2 »

full frame     objektívek     pentax     történelem