PENTAX FULL FRAME - 70-200/2,8 - 150-450/4,5-5,6

Őszinte leszek: nem hittem volna, hogy a blog fennállása alatt bekövetkezik ez a bejegyzés. Nem hittem, de nagyon reméltem, és úgy látszik, tényleg a remény hal meg utoljára. Tegnap este még azt gondoltam, hogy ma reggel írok az éjjel bejelentésre kerülő DFA 70-200/2,8-ról és a DFA 150-450/4,5-5,6-ról, de szerintem a kutyát nem érdekli (Bogyó, ne ugass ott hátul - köszönöm!) ez a két üveg ahhoz a hírhez képest, hogy hivatalossá vált az idei Pentax full frame váz - sőt, kaptunk egy privjú fotót is hozzá.

A Pentax egyszarvúja (időnként loch ness-i szörnye) nem hiába emelkedett mítikus magasságokba, hiszen 2007 óta folyamatosan suttognak róla és körülbelül kétévente valaki vélte tudni, hogy "idén biztos lesz". A gyártó, amellett, hogy a Ricoh előtti mostoha időkben (ugye emlékszünk a Samsung - Hoya érára?) erősen tartotta magát ahhoz, hogy nem lesz FF, elégedjünk meg az APS-C-vel. Időközben kihoztak két generációt a 645D-ből, amiről korábban is azt rebesgették, hogy nem fog elkészülni (és a 645Z-ről konkrétan egy rossz szót sem olvastam sehol, az árát leszámítva természetesen), és az alsó szegmenset is elkényeztették trendinek gondolt vázakkal - az így alaposan megduzzadt Pentax felhasználói táborral viszont nem lehetett tovább izmozni, el kellett jönnie egy pontnak, ahol a gyártó fejet hajt. Ma reggel pedig megkaptuk ezt:

Pentax Full Frame prototípus

Persze ezzel messzire még nem megyünk, de egy kellemes jelzés, hogy elkezdhetünk félretenni. Nagyon kiváncsi vagyok arra, hogy mit tud fog tudni a váz, hogy hová lövik be árazásban és hogy milyen rendszert épít ki hozzá a Pentax-Ricoh. A design kicsit a 67-es szériára emlékeztet a csúcsos prizmaház kialakítással (ami egyben érdekessé teszi a rendszervaku elhelyezését is), ami így nézett ki:

Pentax 67 II (forrás: Wikipedia)

Pentax 67 (forrás: Wikipedia)

És ha már a rendszert említettük, kanyarodjunk vissza az éjszakai bejelentés többi részéhez, a két üveghez. Mindkét objektív a DFA vonalat erősíti (új Pajtásoknak: a DFA egy nagyon rövid ideig élő termékvonal volt a 2000-es évek első felében, emlékeim szerint összesen két lencsét gyártottak az égisze alatt; ez az időszak a DA vonal előtti, digitális rendszerekre optimalizált, de még teljes Leica kört rajzoló filmes vázakon is működő obik voltak). Az érdekesség, hogy egyik objektív sem egy régi előd leporolása, hanem teljesen új tervezés.

A 150-450mm, vagyis teljes nevén HD D FA 150-450mm F/4,5-5,6 EF DC AW egy érdekes jószág lesz a maga nemében. A Pentax telepakolta mindenfélével a tubust, így a szigetelt köpönyegre kerülhetett egy fókuszlimitáló és egy fókuszmemória (hmmm... emlékszünk még a Pentax Powerzoom obikra? :o) ) a természetesen elmaradhatatlan fókuszmód-kapcsoló mellé. A fény útjába 9 lamellás blende fog állni.

A másik jószág a HD D FA* 70-200mm F/2,8 ED DC AW néven látott napvilágot. A zoomtartomány már elég sokat elmondott az FF váz nélkül is a közeljövő terveiről, hiszen APS-C-n ez a zoomtartomány nem éppen a klasszikusok közé tartozik. A teljes tartományban 1:2,8-as fényértéket engedő optika szigetelt tubust kapott és a Quick Shift rendszeren is políroztak valamit. A DC meghajtást a 150-450-hez hasonlóan itt is két tartományra oszthatjuk, így fényszegény vagy kevésbé kontrasztos környezetben nem fog össze-vissza tekeregni a belbecs a köpönyegben.

Aki azt gondolta, hogy ez egy olcsó mulatság lesz, annak szeretném már most elvenni a kedvét. A 70-200mm a B&H-nál 2,300 USD-s kezdő áron került listázásra, amíg a 150-450mm-re érdekes módon 200 dodóval még drágább árcímke került (a jelenlegi USD árfolyam mellett ezt nem is merem forintosítani).

Ne szomorkodjatok: a konkurencia hasonló üvegei sem éppen olcsóak és végre elmondhatjuk, hogy van ilyenünk is, ha venni szottyanna kedvünk. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Christmas Print Trading 2014
pentax objektívek, amiket full frame-en is fogunk majd használni »

150-450     70-200     full frame     pentax