EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

AHA! (PENTAX FULL FRAME MEGINT, AZTÁN A SAROKBA ÁLLOK)

"A full frame váz már fejlesztés alatt áll! Folyamatosan beszámolunk ezen az oldalon a fejleményekről!" "Nagyszerű hír, aminek a full frame Pentaxot várók örülni fognak: a termék fejlesztése elkezdődött!"

Ezekkel a mondatokkal kavarta fel az állóvizet a Pentax-Ricoh francia főhadiszállásának Facebook oldala, reagálva a nem túl ütős Photokina standra, amelyen az eddigi legnagyobb üdítő színfolt három új objektív (16-85mm F/3,5-5,6; 70-200mm F/2,8; 100-400mm) bejelentése volt.

Aki még új a Pentax világában, annak nagyon röviden annyit érdemes tudnia, hogy a teljes Leica filmkockát rajzoló ("full frame") váz a Pentaxosok egyszarvúja, amit mindenki szeret és mindenki utál, de csak azért, mert nincs. A történet 2001-re nyúlik vissza, amikor is a Pentax elkészített egy demó full frame vázat, amely sosem került piacra (rossznyelvek szerint sosem működött), részben fiskális, részben fejlesztési okok miatt (bár ez a kettő szinte ugyanaz). A K10D-vel egy időben (2006) jelentek meg a konkurens gyártók full frame vázai, innentől datálódik minden évben a pletykák és suttogások egész kis áradata, ami sokszor túllendülve a józan ész határain brutális fantáziálásokkal és elvárásokkal vegyült. A bibi a Pentaxnál nem is a technológia - hiszen amit meg akarnak csinálni, azt általában meg is csinálják -, sokkal inkább a már létező termékvonalba való beillesztés és a nem full frame kompatibilis objektívek sora. 2009-ben nyilatkozott először a gyártó, hogy 2012-ben visszatérnek egy professzionális gép elkészítésének gondolatához, ám ez végül nem egy Leica kockás, hanem egy középformátumú váz képében látott napvilágot.

Személy szerint nagyon kevés dolog van, amit elvárok egy Pentax full frame váztól. Nagyon remélem, hogy nem fogják elszúrni valami idióta design-nal, ami a távol-keleten baromi trendi, de egy európai szem számára kimaxolja a borzalom-faktort. Ami a belbecset illeti, szeretnék egy sallangoktól mentes, megbízható, jó fotós teljesítményt nyújtó szigetelt vázat, aminél a legnagyobb fícsört nem az jelenti, hogy annyi led világít a markolaton, ahány arcot felismert a csoportkép-funkció: kell egy jó, új zárszerkezet (1/250-es vakuszinkron, helló!), megbízható AF (csodákat nem várok). Ha ezt odapakolják a meglévő tulajdonságokhoz (remek képminőség, kimagasló dinamika és ütős zajteljesítmény), és az árcímkét sem tervezik túl hosszúra, akkor biztosan be fogok nevezni egyre. Úgy gondolom, hogy aki videózni akar, az ma úgysem Pentaxot akar majd venni, ezért felőlem ezt el is hagyhatják teljesen: de nyilván lesz, akinek ez is fontos.

Ti mit tennétek bele egy full frame vázba, ha a beleszólhatnátok a fejlesztésbe?

 PIHE, fotó témakörben


  fotó     full frame     pentax     pletyka    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

Peti-

És mit tekernél rá? 20-30-40-50 éves objektíveket? Neked lehet, hogy van, meg egy jó pár embernek, de erre lehet üzletpolitikát építeni? Szerintem nem. Egy gépváz kevés, rendszerben kell gondolkodnia a gyártónak, ahhoz meg kell 3-4 zoom obi, meg 3-4 fix, a meglévő, és kapható obik árát meg harmadolni kellene, mert nem rúg labdába a konkurencia mellett. Szerintem erre nincs anyagi kerete a Pentaxnak, az objektíveket sem nagyon lehet látni, hogy fejlesztenék.

Szeretem a Pentaxot, de ennek nem látok reális esélyét. Talán csak akkor, ha mer egy akkorát húzni, mint a Canon a 300D-vel. Konkurenciához képest valamivel szerényebb képességekkel, de jóval olcsóbban, megfizethetőbb áron piacra dobni.

 2      

Pihe

Peti: amit írsz, az igaz - a Pentaxnak elég szegényes a modern FF objektívparkja. De ez szerencsére nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs. Most mutatják majd be a 70-200/2,8-at és a 100-400/valamit, mindkettő FF. Mellette ott a DFA 100/2,8 WR, a DA* 55/1,4, a DA 50/1,8, a DA 35/2,4 - mind FF. Egyszerűen ki kell hozni egy közepes zoomot (24-70/2,8, pl.) és egy nagylátó fixet és kész egy nagyon csupasz alapszett. :o) Személy szerint ha értelmes árat találnak ki a FF váznak (amit azóta egyre több hivatalos forrás is megerősített, sőt, valószínűleg a közeljövőben már lesz bejelentés), akkor remek K-5 / K-3 utód lehet.

 3      

Peti-

Hogy a három DA obi jól kirajzolja-e az FF kört nem tudom. Volt 35/2,4-es obim, feltettem a Chinon CM-5-ös gépre, és már a keresőben láttam, hogy a széleken nem azt mutatja, mint középen. Kirajzolta, de nem olyan minőségben. Képet nem készítettem vele rekeszállítás hiányában.

 4      

Bici

Szerintem a Ricoh komolyan gondolja a Pentax felvirágoztatását, különben miért vette volna meg? Hogy vegetáljanak vele még pár évet aztán újra eladják?
Ha van eszük, akkor beleadnak apait, anyait.
Az objektív kinálattól én sem vagyok alájulva, még APS-c érzékelőn sem (hatalmas CA, erősen lágyuló szélek, gyenge mikrokontraszt) még az újnak számító 20-40 sem az igazi.
Viszont az újak lehetnek akár jók is. Elhatározás kérdése.
Lehet, hogy pont azért nem erőltetik a crop-os lencséket, mert a FF típusokkal foglalkoznak a mérnökök.
Persze, lehet, hogy nem, és egyszerűen bénák, vagy nincs pénzük jobbat csinálni. :D
Egyébként bőven van olyan újítás, amivel komolyan meg tudnák különböztetni magukat a többiektől pozitív irányban. Csak rá kel lnézni a Canon-hoz készülő Magic Lantern firmware kiegészítés képességeire. Ha ezek közül párat beépítenek (pl. dual ISO), akkor máris nyert ügyük van.