EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

AZ ELKÉSETT GOPRO ALTERNATÍVA, AVAGY GONDOLATOK A RICOH WG-M1 SPORTKAMERÁRÓL

Nem szoktam Ricoh cuccokról írni, de mivel jelenleg a Pentax anyacége, ezért a márkahűség égisze alatt úgy gondoltam, mégis szólok néhány keresetlen szót a héten bemutatott új üdvöskéről, a WG-M1-ről. A WG-M1 egy remek GoPro alternatíva. Mármint remek GoPro alternatíva lehetne, ha nem késett volna el pár évet. Elmesélem miért.

A Ricoh mindig arról volt híres, hogy érdekes fotós-videós megoldásokat igyekezett összetákolni, gondoljunk csak a GXR moduláris fényképezőgépre vagy a 360 fokos Theta kamerára. Ilyen tekintetben a Ricoh-Pentax házasság olyan, mint amikor két kísérletező kedvű ember összedugja a fejét és megnézi, hogy a kupac nyersanyagból mit lehet kihozni (mindezt persze a sufniban).

A WG-M1 viszont nem ilyen. A piacon rengeteg sportkamera van, a kategória tehát nem új, legfeljebb a hozzáadott pluszok miatt emelkedik ki a mezőnyből. E tekintetben egyértelműen lehet látni, hogy a vetélytárs nem más, mint az akciógépek totum factuma, a GoPro. Remek ötlet, de sajnos technikailag elkéstek pár évet, ahhoz képest pedig picit meg is nyomták a ceruzát, amikor leültek kitalálni, hogy mit is írhatnának az árcímkére.

A WG-M1 (atyaég, melyik marketingesnek nem jutott eszébe egy kimondható fantázianév?! Miért kellett a világot egy dáböljúdzsíemván névvel büntetni?) húzóspecije a 10 méter mélységig szigetelt, ütés-, hő- és porálló váz, amelyből egy 1:2,8-as fix objektív kandikál ki, amelynek gyújtótávolsága 3mm (közel 17mm ekv.). Maga az üveg 160 fokos látószöggel rendelkezik, ám ezt csak állóképek esetében használhatjuk, videóhoz ez 137 fokra redukálódik full HD esetén felvétel esetén. A váz lelke egy 14 megapixeles érzékelő, amely a groteszk gyutávból már következtetően körömméretű, 1/2.3 inches CMOS. Ehhez kapunk egy másfél inches, 115.000 pontos LCD-t is. A fókuszrendszer érthető módon fix. 

A 14 megapixelt sajnos csak állókép esetén használhatjuk ki, mozgóképnél a 1920x1080-as full HD-t választhatjuk, viszont csak 25 perces felvétel erejéig - és itt át is eveznék a videózás vizére. Full HD esetében a 30 FPS-t választhatunk, a felbontás butításával ez fokozatosan javul előbb 50 FPS-re 960p-nél, majd 60 FPS-re 720p-nél. A fájó űrt, amit full HD mellett a 60 FPS hiánya hagy, a 848x480-as felbontás adta 120 FPS tölt be valamilyen szinten - ez a képkocka/másodperc már lehetővé teszi az ugrálásmentes lassított felvételek elkészítését is. De mindezt - még egyszer - 848x480-as felbontás mellett, ami azért ma már nem a világ. A Ricoh szerint az akksi 150 perces felvételt és körülbelül 400 perces visszajátszást tesz lehetővé. A WG-M1-be 100 mega belső memóriát pakoltak (aminek a létjogosultságát nem nagyon értem), de microSD-vel szabadon bővíthető. A ketyerét vezeték nélkül is vezérelhetjük WIFI-n keresztül a dedikált mobil app-okkal.

Hogy mit gondolok a WR-M1-ről? Egy szuper készülék lett volna, ha 4-5 évvel korábban lát napvilágot. Pici, szigetelt, a kialakítás megfelelően sportos - technikailag sincs semmi baj vele. Az én gondom az, hogy ez 2014-ben olyan kevés, mint az a brummogás abban a bizonyos mackósajtban. A Pentax 300 USD-ért vesztegeti a webshopjából a gépet, ami csak marginálisan olcsóbb a hasonló videós tudású GoPro HERO3 White-nál. Azt gondolom, hogy a Ricoh sóher volt fejleszteni, fogott egy 14 megás kompaktot, picit megfaragta a vázat (összhatásában kísértetiesen hasonlít a Ricoh WG-20-ra, mi csodák csodájára egy szigetelt 14 megapixeles kompakt...), feltuningolta itt-ott. A dolog igazából a képfeldolgozó procin látszik elvérezni - és félreértés ne essék, nem a 4K miatt búslakodom -, ugyanis a 60 FPS nem lenne borzasztó nagy dolog szerintem sport kategóriában. Vagy egy nagyobb vágás az áron, hogy egyértelműen jó választás lehessen a GoPro belépő gépei ellenében.

 PIHE, fotó témakörben


  gopro     ricoh     sportkamera     wg-m1    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk.