HIVATALOS: PENTAX 645Z

Tartozom egy beismeréssel. A Pentax nem fog idén full frame vázat kiadni, ebben megközelítően 100%-ig biztos vagyok. Ugyanakkor az éjszaka bejelentett egy vázat, ami megközelíti a full frame-et, sőt, néhány területen túl is mutat rajta. (Ilyen például az árcímke hossza, de ebbe most ne menjünk bele.)

 

Ugye emlékszünk még a sokéves vajúdásra a 645D-vel? És a visszafogott, de határozottan pozitív sikerére, amikor végre napvilágot látott? Úgy látszik, a Pentax rájött, hogy ha valamiben még labdába tud rúgni a piacon a nagyjából telített Leica érzékelős pálya mellett (mert azért bólintsunk rá, hogy nem nagy kunszt évente egy talicskányi szinte ugyanolyan kompaktot kitermelni), akkor az a digitális középformátum patinás (és igen zártkörű) kis klubja - az éjszaka lerántották a leplet az annyira már nem titkos 645Z-ről, ami nagyjából akkora ugrás a 645D-hez képest, mint a K-5 a K10D-hez (nem Pentaxosoknak, akik azzal sanyargatják magukat, hogy Pentaxos bejelentéseket olvasnak: lovaskocsi és sportautó).

Az első legnagyobb változást az érzékelő jelenti. Amíg a 645D CCD-s volt, addig a Z egy 51.4 megapixeles CMOS-t kapott, AA-szűrő nélkül - ez 8265 x 6192 pixelt jelent. Az érzékelő mérete egyébként 32.8 x 43.8mm, ami közelebb áll számomra a full frame-hez, mint a középformátumhoz. Egyébként az új Hassyk is ezt a Sony szenzort használják, így sok meglepetés nem fog bennünket érni a minőség terén. Az érzékenység terén a 645D ISO 1600-as maximuma (ami, valljuk be: zajos volt) az utódba nem kicsit ugrott, már 204.800-ig tekerhetjük fel a tárcsát, így hivatalosan is megkapta a "látok a sötétben" opciót.

A zárszerkezet 1/4000 legrövidebb záridőt tesz lehetővé (és 3 képkockát rögzít másodpercenként - mindkét adat kiemelkedő középformátum-viszonylatban), a vaku szinkronidő 1/125 - ezzel ugyan nem fogunk sportot fotózni vakukkal, de talán műterembe elég lesz.

Ha emlékszünk, hogy Ken Rockwell milyen prüszkölést csinált abból, hogy a 645D egynél több fókuszpontot is engedélyezett, akkor ezen tuti ki lesz akadva: a Z 27 fókuszpontjából 25 keresztszenzoros, és -3 és +18 EV között érzékenyek. Az AF-et egyébként LiveView-ban is használhatjuk, akár focus peeking-gel is. Ebből nyilván sejthető (és helyesen), hogy a 645Z full HD videó és 4K intervallum fotózás lehetséges.

Az elkészült képeket egy kihajtható, 3.2"-es levegőréteg-mentes kijelzőn nézhetjük vissza, amin szerényen 1.037.000 képpont csücsül. 

A váz ergonómiája nem sok újdonságot vonultat fel az elődhöz képest, természetesen szigetelt és természetesen két állványcsatis.

És még néhány nyalánkság, a teljesség bármiféle igénye nélkül: dual SD kártyahely, FluCard támogatás (teljes vezérlés mobileszközön keresztül, fájlok másolgatása, stb - de USB 3.0-ás csatin keresztül természetesen vezetékesen is dolgozhatunk), elektronikus vízmérték, vastagított és karcálló réteggel bevont kijelzők, a szokásos aprólékos beállítások, stb stb...

Elérkeztünk az árcímkéhez, azonban sok meglepetésre nem szabad számítani: a 645Z nem olcsó mulatság. A bevezető ára 8500 USD körül várható (1.870.000 Ft, ha kint vesszük - itthon ez nagyjából 2.400.000 körül lesz rendelhető). Ugyanakkor némileg szelidít az árazáson, hogy a nagyon drága HD objektívek mellett a Pentax leporolt egy raklapnyi FA 645 obit, amik ugyan szintén nem olcsóak, de kedvezőbbek, mintha megvárnánk egy teljesen új konstrukciót.

Talán egyszer leszünk olyan helyzetben, hogy megnézegethessünk egyet élőben is.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« pentabell, avagy gondolatok a nyuggertornáról - frissítve!
és vannak a... »

645z     fotó     középformátum     pentax