HOGYAN VÁLLALJUK HIVATÁSOS FOTÓS MUNKÁT? (1. RÉSZ)

A hét eleji bevezető kapcsán kaptam pár jó szót Tőletek és némileg átgondoltam az egész történetet, így néhány változtatással és összevonással, de ezzel a bejegyzéssel nekifutnék a mélyvíznek és beszélgetnék Veletek picit egy elég érzékeny témáról - az árakról, a piacról, és az önreklámról.

A hivatásos fotósok ezt a részt általában nagyon hosszan taglalják, elég csúnya képet festve a hazai helyzetről és részben igazuk is van. Ám mielőtt megjövendőlném a közelgő apokalipszist, szeretnék nagyon elfogulatlanul túllendülni a kötelező részen, a teljes korrektség kedvéért:

Ha hivatásos fotós akarsz lenni, tegyél le róla!

Jelenleg Magyarországon ugyanis - szerény véleményem szerint - hivatásos fényképészetből megélni nem lehet - illetve néhány embernek megadatik, de ők sok éves kitartó tanulással és munkával, nagyon rossz időszakok megélésével, szabadidejük tetemes részének feláldozásával lehetnek ott, ahol. Ennyit a kötelező részről és itt be is fejezném a forradalmi hangulatkeltést: ugyanis simán lehetsz sikeres mellékállású fotós, akinek van egy annyira rugalmas főfoglalkozása, hogy mellette munkát tudjon vállalni, csak éppen ezt mindenhol elfelejtik megemlíteni (az első időszakban amúgy sem lenne annyi ügyfeled, hogy kéthetente elmenj terhesszabadságra a munkahelyedről).

Ha szeretnél hivatásos fotós munkát vállalni, mutatkozz be a világnak. Ennek a legjobb módja, hogy létrehozol valamilyen közösségi oldalon egy galériát  - amikor elkezdtem fényképezni, akkor a flickr éppen fénykorát élte és nagyon aktív volt egy széles magyar réteg is (a fotós barátaim, ismerőseim tekintélyes részét ott ismertem meg!), a közzététel mellett nem utolsósorban remek inspiráció-forrás is lehet egy ilyen oldal. (Talán nem kell mondanom, hogy fotókritikával foglalkozó oldalra nem érdemes ilyen tekintetben képet feltölteni, ugyanakkor a flickr és társain érkező hozzászólásokból a magunk számára valós visszajelzést leszűrni nem szabad.) Feltöltésnél ügyelj a címadásra és a tag-ek helyességére, ugyanis keresőoldalakról érkező látogatók ezek alapján fognak ránktalálni és a kereshetőség ezen a ponton alapfeltétel. Ugyancsak felhívnám a figyelmet nevünk megadására: ha már sikerült az évek folyamán megszoknunk saját nevünket, ne akarjuk mögé biggyeszteni azt, hogy "photography" és lehetőleg azt sem, hogy "art" - előbbi a gagyiságot sugalja, utóbbihoz meg azért kell egy arcméret. És akkor az "art photography"-ról még nem is beszéltem… (Adalék: egy fotós oldalon mindenki photography.)

Ha létrehoztad a galériát, töltsd fel olyan képekkel, amikre büszke vagy! Ha most kezdted a fotózást, nyilván még elég nagy szórásban gyártasz képeket (ez nem baj, sőt! Nagyon irígylem azokat, akik mindenben meg tudják találni az érdekest és nem olyan beszűkült a tudatuk, mint amilyen például az enyém) és ha még két év múlva is géppel a kezedben fogsz kikelni az ágyból, akkor kialakul Benned a szűrés képessége. Ha már egy ideje tolod az expógombot, akkor nagy valószínűséggel nem kell felhívnom a figyelmedet arra, hogy "a kevesebb mindig több" és ez bizony a fotográfiában hatványozottan is igaz: válogasd össze a legjobb, legeredetibb képeidet, amik elmondják helyetted, hogy milyen fotós vagy! A szavakkal ezen a pályán amúgy sem rúgsz nagyon labdába, hiába bizonygatod, hogy milyen jó képeket készítesz: leendő megrendelőid ezt látni is akarják.

Ne feledkezz meg egy fontos összetevőről: utalj arra a profilodon, hogy

1. fotós munkát vállalsz;

és / vagy

2. a képeid eladók.

Itt most egy pöttyet ugrunk előre az időben, az első megkereséshez avagy amikor befut a kérdés, hogy szeretnél-e fotózni valakinek: az első két beszélgetés alkalmával kötelezően előkerül a "mennyi az annyi" kérdés. Szeretnék ismét politikailag korrekt lenni, így ezt mondom:

Az árképzés szubjektív.

Lerágott csont, a net tele van különböző írásokkal arról, hogy ne dolgozz ingyen, ne dolgozz olcsón, ne dolgozz drágán - de akkor mégis mennyiért dolgozz? A következőt tanácsolom, nagyon röviden:

1. nézd meg a versenytársaid mennyiért dolgoznak;
2. helyezd el magad a mezőnyben;
3. gondold át, mennyire vagy felkészült, mennyire tudsz minőségi munkát kiadni a kezeid közül;
4. mennyire értékes az időd és az energiád.

Sok helyen olvashatod azt a tanácsot, hogy számold bele a felszerelésed értékromlását a munkadíjba, mert Neked meg kellett venned a fényképezőgépet, az objektíveket, az állvány, a vakukat és egyéb kiegészítőket… szerény véleményem szerint ez botorság. Egyszerűen nem hiszem el, hogy bármilyen valós képlet alapján ki lehetne számolni a befektetésedet, ugyanakkor a megrendelőt nem érdekli, hogy egy százezer forintos belépő vázzal és egy kitobjektívvel, vagy egy másfél milliós vázzal és egy félmilliós fényerős optikával készíted el a képet: a megrendelőnek az a fontos, hogy megkapja a kívánt eredményt, teljesen mindegy, hogy mivel készíted el. A fogorvos sem fogja beleszámolni a rendelő felszerelésének az árát és a képzés díját abba, hogy egy csinos tömést varázsol abba a lyukba, amit azzal sikerült kifúrnod, hogy a felszerelésed árának számolgatása közben lebontottad a fogzománcodat a ceruzád radírtartó fémköpönyegével. Ehelyett azt mondanám tippnek:

dolgozz annyiért, amennyiért úgy érzed, hogy az energiád, az időd és a munkád megtérül

vagy dolgozz (szinte) ingyen. Oké, ezt nem tőlem hallottad, de ha vagy annyira elvakult, hogy a fényképezőgép érintésétől bizsereg a tarkód, ha a zárhangnál kellemesebb muzsikát még senki nem komponált Számodra és mazochista módon elvállalsz egy alamizsna-számba menő fizetéssel párosuló munkát csak azért, hogy bejuthass egy olyan helyre vagy lefotózhass valakit / valamit, amit a munka elvállalása nélkül soha a büdös életben nem tehetnél meg, akkor dolgozz (szinte) ingyen! Most zárok le egy nagyobb munkát, amit az egyik legnagyobb hazai egyetemnek végeztem. Vérciki, de azért mondtam igent és adtam olcsó árat, mert egyébként sosem kapnék fotózási jogot azokon a helyek, ahová így simán be tudok menni fényképezni. De mielőtt vérszemet kapnál, gondolj arra, hogy ha mindig olcsón dolgozol, akkor lehúzod az egész piacot. Elég sokan fotóznak olcsón, kétes minőségű anyagot termelve és nyilván mindig lesz egy "még olcsóbb jános". Te ne akarj az lenni! Ugye emlékszel, hogy mit írtam fentebb arról, hogy csak néhány embernek adatik meg az, hogy teljes munkaidős fényképész legyen? Az ok pontosan itt keresendő: a megrendelők többsége ugyanis nem hajlandó kifizetni a minőséget (illetve igen, ha már a saját kárukon megtanulták a leckét). A piac telített, akinek van egy jobb fényképezős mobilja, már "photography" (esetleg "art" :D), akkor miért akarna bárki is egy vén rókát megfizetni, amikor itt a friss hús sokkal olcsóbban. Azért, mert a vén róka tapasztalt és nem rohan a tyúkudvarba a főbejáraton. (Nem azt mondom, hogy a kis Vuknak nem lehetnek jó meglátásai, csak tapasztalatlan.)

Van még egy dolog, amiről muszáj beszélni az árképzésnél, ez a "plusz áfa" kérdésköre. Nincs okom feltételezni, hogy Te, kedves olvasó Pajtás, nem akarnál tisztán játszani, de mindenesetre szeretném jelezni, hogy ha megbízás alapján fotózol, akkor bizony számlaadási kötelezettséged van.

Ha csak alkalmanként fotózol, akkor nézz utána az EKHO (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) intézményének, amelyet kifejezetten művészeti-alkotó munkákra találtak ki. Körülbelül két évig EKHO-ztam, elég sok a papírmunka vele, mert kell egy megbízási szerződés a megrendelőtől, plusz a könyvelők sem mindig szeretik, mert máshogy számolandó az adótartalma (legutóbb 35%-os adótartalom volt az EKHO-n, ami megoszlott a megbízó és a megbízott között 20-15% arányban, az adót az SZJA bevallásnál fizeted be). Természetesen az EKHO magánszemélyekre vonatkozik - a hatályos szabályozásnak pedig nyomozz utána!

A másik lehetőség - ha nem évente egyszer töltesz ki bizonylatot fényképezésről -, hogy csinálsz egy céget. Ma már konkrétan másnapra bejegyzik és nem túl nagy befektetéssel egy betéti társaságot bármikor el lehet indítani, így teljesen jogszerűen működhetsz, a vásárolt felszerelésed ÁFA-tartalmát pedig visszaigényelheted (azért ez jól hangzik így, nem?). Bármelyik formát (EKHO vagy cég) választod is: játssz tisztán!

Így elsőre ennyit gondoltam bedobni a közösbe a témáról (a bevezetőhöz képest összevontam néhány dolgot a második témából), de minden meglátást nagy örömmel olvasok Tőletek. A következő bejegyzésben a papírmunkáról szeretnék néhány keresetlen szót szólni (szerzői jogok, megbízási szerződés, satöbbi). Remélem, hogy ha nem is hasznos amit eddig olvastál, de legalább gondolatindító valamilyen téren.

Ha nem olvasod a blogomat, vagy csak nemrég csatlakoztál hozzánk: nem hivatásos építészeti fotós vagyok, aki teljes munkaidő mellett vállal fotózást, ebben a konstrukcióban 2007 óta dolgozom. Mivel tapasztalataim miatt az építészeti fotózásból tudok legtöbbször kiindulni, ezért kérlek nézd el, ha egy másik fényképészeti ágban esetleg picit máshogy zajlanak a dolgok (nyilván nem tudok arról írni, hogy miként keress modellt és sminkest), ezért a bejegyzéseket irányadásnak és ötleteladásnak tekintsd, én is inkább az általános megfigyelésekre fogok szorítkozni.

 

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Hogyan vállaljuk hivatásos fotós munkát? (Bevezető)
Bogyó »

fotó     fényképezés ára     hivatásos     mennyibe kerül egy fénykép     munka     számlaadás