HOGYAN VÁLLALJUK HIVATÁSOS FOTÓS MUNKÁT? (BEVEZETŐ)

Ha rettentő rosszindulatú akarnék lenni, akkor a közelgő terjedelmesebb, praktikus (ám néhol erősen sztorizgatós) bejegyzés-sorozatot kezdhetném azzal is, hogy "egyszer mindenki eladja a lelkét" vagy hogy "mindenki elindul a lejtőn lefelé", de mivel köztudottan sosem lennék ilyen, ezért a szokásos felvezetés helyett egy érzést szeretnék megosztani Veletek.

Azt az érzést, amikor először felhívtak és fizetős munkát ajánlottak. Valahogy így hangzott, ékes angolszász nyelven:

"Helló, X Y vagyok és budapesti fotókat kerestem az interneten, így találtam a flickr albumodra. Én a Z cég ügyvezetője vagyok és azt szeretném kérdezni, hogy készítenél-e nekünk néhány képet? Természetesen megfelelően honorálnánk."

Az érzést valahogy úgy tudnám bemutatni, mint amikor életed szerelme igent mond egy randira, de abban a szempillantásban közlik, hogy megbuktál római jog szigorlaton, pedig két hónapig ki sem szálltál a Hamza Gábor könyv lapjai közül (oké, közben lehet, hogy életed szerelmén járt az eszed…): a testedben addig egészen átlagosan keringő vér nem hogy a véredényeidet, de a galaxist is elhagyják, miközben a szemed könnybe lábad, a térdeid enyhén megrogynak (de még nem veszik fel a "végzet szele" pózt), szemed elkerekedik, majd a véred azonnal vissza is tér és őrült sebességű feladatot ad a szívednek, hogy mindezt feldolgozza. Emlékeim szerint be sem mutatkoztam, annyira meg voltam döbbenve a híváson (pedig akkor már jó pár éve a közelébe sem merészkedtem a római jog szigorlatnak), csak azt kérdeztem:

"Mikor és hol?"

E kérdés folyománya egy sok évig tartó, mindkét fél számára gyümölcsöző üzleti és baráti kapcsolat lett. Ha olyan stílusban nyomod a fotózást, akkor egyszer meg fog Téged is találni ez a kérdés és ha jól válaszolsz, egy új, érdekes, ám kétségtelenül nehéz és esetenként nagyon vicces világ kapuit tárhatod szélesre. A következő bejegyzésekkel szeretnék picit segíteni, hogy ne érjen senkit meglepetés az első néhány munka alkalmával. Alapvetően a következő állomásokra gondoltam felosztani a mondandómat:

  1. Marketing (árak, reklám)
  2. Papírmunka (adózás, szerzői jogok, megbízási szerződés)
  3. Előkészületek (felszerelés, helyszín, időpont, asszisztencia)
  4. Fotózás
  5. Utómunka (retusálás, laborálás, keretezés)
  6. Lezárás (kész munka átadása, anyagiak rendezése)

Úgy gondoltam, hogy hetente írok egy szakaszt, így nem egyszerre lesz egy hatalmas anyag a nyakatokba zúdítva és közben ha bármilyen meglátás vagy kiegészítés felmerül, akkor meg tudjuk beszélni. Rögtön egy kérdés: Te mivel egészítenéd ki a fenti listát? Miről olvasnál szívesen a tárgykörön belül? Egyáltalán jó az elgondolás?

Ha nem olvasod a blogomat, vagy csak nemrég csatlakoztál hozzánk: nem hivatásos építészeti fotós vagyok, aki teljes munkaidő mellett vállal fotózást (ennek okát majd a későbbiekben részletezem), ebben a konstrukcióban 2007 óta dolgozom. Mivel tapasztalataim miatt az építészeti fotózásból tudok legtöbbször kiindulni, ezért kérlek nézd el, ha egy másik fényképészeti ágban esetleg picit máshogy zajlanak a dolgok (nyilván nem tudok arról írni, hogy miként keress modellt és sminkest), ezért a bejegyzéseket irányadásnak és ötleteladásnak tekintsd, én is inkább az általános megfigyelésekre fogok szorítkozni.

 

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Pentax 645D II, HD Pentax-DA 1.4x AW konverter, Pentax Q Tele-Macro, satöbbi
Hogyan vállaljuk hivatásos fotós munkát? (1. rész) »

fotó     hivatásos     munka