EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

PENTAX 645D II, HD PENTAX-DA 1.4X AW KONVERTER, PENTAX Q TELE-MACRO, SATÖBBI

Kicsit olyan érzésem volt ma reggel, amikor a Ricoh hírlevelét olvastam, mintha egy időtorzító-mezőbe kerültem volna úgy öt évvel ezelőtt: a Pentax tulajdonosa megtalálta elkallódott, "ígértük" fejelésű notiját. 

 

Elsőként egy sokéves terméket jelentettek be, immáron hivatalosan: ez egy 1.4x-ező telekonverter, teljes nevén HD Pentax-DA 1.4x AW, leánykori nevén SMC Pentax 1.4x SDM. (Újszülötteknek nagyon röviden: a telekonverter a rá csatlakoztatott objektív gyújtótávolságát sokszorozza - jelen esetben 1.4x-ezi -, de ezért a fényerő csökkenésével kell fizetnünk, e konkrét darabnál fél fényértékkel kevesebbel gazdálkodunk.) A különbség a két jelölés között magáért beszél: egyrészt a bevonat korszerűbb lett, másrészt a Pentax kiemelte, hogy időjárásálló a cucc, valamint hogy kifejezetten a DA termékvonalat favorizálja a konverter (a korábban fellelhető konverterek mind A-sok, vagyis kisfilmes vázon is használhatóak). A konvertert még az SDM 60-250mm F/4 idején jelentették be, aztán valahogy eltűntek a tervek egy fiók mélyén.

A másik bejelentés a Pentax 645D második generációjáról ad hírt, amely nekem azt mondja: az évekig bátortalanul egyhelyben toporgó project igazi hosszútávfutó lett és nagyon bejött a gyártónak. (Személyes széljegyzet: nagyon komolyan elgondolkodtam a közelmúltban azon, hogy eladom a teljes K-specifikus felszerelésemet és veszek egy használt 645D-t egy nagylátó objektívvel. Ugyanis munkára a K-5-öt használom, minden másra meg ott a Q, viszont bármennyire is tökéletes a K-5 érzékelője, néha egy picit kevésnek érzem az amúgy válogatottan jó objektíveim felbontóképességét.) A még egyelőre névtelen gyermek - legyen 645D II az egyszerűség kedvéért - az új generációs Hasselbladokban is használt 50 megapixeles érzékelővel, az elődnél gyorsabb képfeldolgozó procival, kihajtható kijelzővel és egy ultra-nagylátószögű objektívvel érkezik, leghamarabb idén tavasszal. Érdekes fícsör a kihajtható LCD, ez ugyanis azt sugallja, hogy a gép liveview-, vagy akár videó-képes lesz. Az árát még nem lehet tudni, de ha saccolnom kellene, 2 milla körül lesz a váz. Szintén feltűnt egy ismeretlen tele a 645-ös rendszerhez.

A Q rendszerhez egy tele-makró obi érkezik. A gyutávról és a fényerőről még nem lehet tudni semmit, de érzésem szerint 18/2,8 lesz (100mm ekv.).

A "meglepetés" kategória győztese viszont egyértelműen az a kihuzat, amivel kisfilmet vagy diát reprózhatunk. Kérdés, hogy egy scanner mennyivel készít jobb vagy rosszabb képet - mindenesetre ez egy remek kis meglepi a hardcore old school fotós Pajtiknak.

 PIHE, fotó témakörben


  645d     645d ii     hd pentax-da 1.4x     pentax     q makro    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

Sala

Az 1.4-es telekonverternél nem 1 fényértéket veszítünk?

Ez a kihuzat miben is tud többet a többi kihuzatnál? Vagy eddig nem volt K bajonettes kihuzat?

 2      

Pihe


Egy helyesbítés - köszönöm Sala, hogy felhívtad rá a figyelmemet -, a Wiki-n (http://en.wikipedia.org/wiki/Teleconverter) ezt az okosságot írják a konverterek okozta minőség- és fénycsökkenésről:


"The use of a 2× teleconverter gives the effect of using a lens with twice the focal length. It also decreases the intensity of the light reaching the film by a factor of 4 (an equivalent of doubling the focal ratio) as well as the resolution (by a factor of 2)."


Vagyis:


"Egy 2x telekonverter olyan hatást eredményez, mintha egy kétszeres gyújtótávolságú objektívet használnánk. Ugyanakkor négyszer kevesebb fény éri a filmet [érzékelőt] (a konverter szorzójának duplája) és kétszeresen csökkenti a felbontást."


Ez mondjuk ellenébe megy annak, amit eddig tudtam, de a tapasztaltabb Pajtik kijavítanak.