PENTAX K-3: HIVATALOS!

Nem lett túlságosan nagy poén lelőve azzal, hogy a napok óta suttogott új zászlóshajót a Pentax ma menetrendszerűen bejelentette. És körülbelül poénokról ennél a pontnál el is feledkezhetünk: a Pentax K-3 olyan komolyra sikeredett, mint egy vakbélgyuszi - méltó folytatása a nagysikerű K-5 (II)-nek.

Belbecs

A Pentax a K-3-mal szórta ki a konkrétan egymás után - kisebb módosításokkal - nyolcszor használt 16 megapixeles érzékelőt, az új váz szívét ugyanis egy 24 megapixeles APS-C szenzor adja (megint vehetünk új számítógépeket). Hogy a megapixel-növekedés előny vagy hátrány, mindenki döntse el maga… személy szerint én a 16 megapixelt is a felső határ karcolgatásának éreztem. Az érzékelő elől a K-5 IIs-hez hasonlóan elhagyták az élsimításért (AA = anti-aliasing) szűrőt, így fotóink beretvaélessége garantált: ezzel azonban a moire (kis mintázatok elmosódása, torzulása) veszélye fokozatosan fennáll, ám ezt szoftveresen több lépcsőfokban szűrhetjük. Érdekes módon az érzékenység alsó határa a bejelentés szerint ISO 100, szemben a K-5 ISO 80-ával. Szükség esetén ISO 51.200-ig lehetünk érzékenyek, ahogy eddig is.

Pont tegnap írtam a Facebook csoportban, hogy ha valaki 2006-2007 táján, a kezemben egy K10D-vel, azt mondta volna, hogy egyszer lesz egy Pentax váz, aminek az AF rendszere lesz az, ami az eladási okok között húzni fog, valószínűleg nemes egyszerűséggel karonfogom és elkísérem az első elmegyógyászhoz. Pajtások, hívhatjátok a bácsikat a furcsa bebújós kabáttal, hátán a SAFOX XI megjelöléssel! A K-3-ban az élességállítást immáron 27 AF pont vezérli, amelyből 25 keresztszenzoros, a működési érzékenység pedig -3 és +18 fényérték között alakul. Ennek megfelelően alakítottak a keresőn is, ami 0.95x nagyítás mellett 100% lefedettséget biztosít - eddig a nagyítás 0.92x volt, 50mm-es obival, végtelenre tekerve -, és nagyobb és fényesebb is lett. A fénymérés szintén változott, a 86.000 pixeles RGB érzékelő ugyancsak -3 és +18 fényérték között mér, azzal a kiegészítéssel, hogy többféle színű fényt máshogy értékel ki.

Old Shatterhand üzemmódban a következő sebességekre gyorsíthatunk százon: 8.3 kép / mp (60 jpeg vagy 23 raw erejéig), 4.5 kép / mp (100 jpeg vagy 32 raw erejéig), 3 kép / mp (200 jpeg vagy 52 raw erejéig). Ezt nem is kommentálnám túl, szerintem elég meggyőző.

Érdekes fejlemény viszont a 200.000 felcsapásra tesztelt zár - bár gyorsan hozzáteszem, sosem hallottam még zárhibás Pentaxról.

Az eddig is már tökéletes LCD továbbfejlődött, az 1.037.000 képpontból álló 3.2" inch méretű kijelzőn Live View módban bekapcsolhatjuk a focus peaking-et is. Csak megjegyzem, hogy én Q-n használtam egy időben ezt a lehetőséget, de pár hét után annyira idegesített, hogy nem a saját szememmel látom, hogy mi éles, hogy ki is kapcsoltam és azóta sem tévedt a bekapcsoló opció felé a kezem.

A beépített, 13-as kulcsszámú vakkantón nem történt műtét, ugyanúgy 1/180-as szinkronsebességre képes, mint elődjei.

Nagy változások vannak viszont a videózás terén: a legfeljebb 60i-ra képes Full HD (60p @ HD) felvételhez a zár-rekesz-érzékenység szentháromságot teljesen manuálisan is megadhatjuk! A videók H.264-es kódolásúak, ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, és MOV formátumban fognak kipotyogni a memóriakártyánkról.

Apropó, memkártya! A K-3 továbbra is SD(HC/XC) kártyákat fogad, de mindjárt kettőt! Programozhatjuk külön kártyára a jpeg és raw képeket, vagy alkalmazhatunk biztonsági mentést.

Szintén a "kis lépés Neked, hosszú lépés nekem" kategóriába tartozik a tethering, vagyis a számítógépről történő vezérelhetőség. Legutóbb a 2006-os évjáratú K10D-ben volt ilyen lehetőség, már két évvel később, a K20D-ből is kiszórták ezt a lehetőséget. Windows-ra és UNIX-ra ugyan volt valamilyen sufnituning megoldás, de a K-3 most teljes vezérelhetőséget kap, ráadásul vezeték nélkül - igaz, nem beépített WiFi-vel, hanem egy külön megvásárolható (Pentax O-FC1 típusjelzéssel futó) FluCard-dal, ami összekapcsolja a vázat egy dedikált okostelefon alkalmazással is. A 16GB-os kártya ára 100 USD körül alakul majd.

Csecse-becsék, csak említésszinten: 92 ponton szigetelt magnézium-váz, USB 3.0, sztereó mikrofon bemenet, sztereó füles kimenet, szuperszónikus érzékelőtisztítás, továbbfejlesztett képstabiizátor.

A K-3 egyelőre két színben lesz elérhető, az alap fekete mellett egy fekete-ezüst kombóban is megvásárolható, természetesen nem kevés felárért.

 

 

Külcsín

Bár megmaradt a K-7 óta szögletes kialakítás, némi átszabásra azért szükség volt. Egyrészt a pentaprizma nagyobb, így a prizmaház is enyhe mutáción esett át. A típusjelzés alá került a füles kimenete, amitől az első rész geometriája alaposan megváltozott, picit megcsúnyult. Szintén ezen az oldalon az élességállítás kapcsolója is megváltozott, a követő AF állás eltűnt a kapcsoló állásaiból, helyette kaptunk egy új gombot AF Mode néven.

A váz háta is alaposan megváltozott: a felső tárcsa (aminek ugyancsak változott a rögzítése) videó-állása a váz hátára vándorolt, kiszorítva az élőkép gombot, ami a felvétel gomb vörös pöttyét idézően az LCD fölé költözött. Mellé a kereső dioptria-állító tárcsája társult, ami eddig alul foglalt helyet. A hátsó rész alján elhelyezkedő menü gomb mellé került az SD-választó, amellyel a működő AF pontokat is kiválaszthatjuk. Érdekes hír, hogy a végleges változatban az LCD alatt nem PENTAX, hanem RICOH olvasható, de szeretném jelezni, hogy a full frame Pentax említése mellé ezt is felveszem a "Pentaxosok halálos bűnei" listára. :o)

 

 

K-5, K-3

Hogy mit gondolok személy szerint? Ha nem K-5 tulajdonos lennék, azonnal foglalnék egyet az első szériából, amint sikerült visszaszuszakolni a kicsordult nyálamat a számba. Mivel azonban K-5 felhasználó vagyok (és emiatt nagyon boldog is), egyszerűen nem érzem azt a bizsergést, ami beindítani a hangot a fejemben: "kell Neked egy káhárom!" Nem, szerintem K-5 tulajdonosoknak még mindig nem éri meg váltani, a korábbi vázakról (megfelelő vastagságú pénztárca esetén) azonban kötelező. Ha pedig nem tudunk / akarunk ilyen (1300 USD bevezető árral lehet számítani, itthon a szokásos 320.000 Ft-ra kell gondolni) mélyen a zsebünkbe nyúlni, akkor most lehet érdemes olcsón K-5-öt venni (sőt, erre bátorítanék Mindenkit, akinek a K-5 és K-3 közötti különbségek nem létfontosságúak).

A másik kérdés, hogy lesz-e még egyáltalán Pentax márkajelzés, vagy a RICOH átveszi a tükrös gépek piacát is. Szeretnék egy történelmi visszanyúlással elfojtani mindenféle indulatot: régen kedvenc márkánkat nem Pentaxnak, hanem Asahinak hívták. Az Asahi Pentax csupán egy típus volt a márkától, ami azonban olyan közkedvelt lett ("A" Pentax), hogy a márka nevet váltott. Amíg a Pentax filozófia érvényesül a jövő vázaiban is, amíg azt kapjuk a pénzünkért, amiért eddig is lelkesedtünk a Pentax vázakért és a Pentax-szal való fényképezésért, addig számomra teljesen mindegy, hogy RIcoh, Samsung vagy Hoya van a vázra írva. A fényképeidre nem lesz ráírva, ami a vázra. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« a fotózás sötét oldala
full frame versus aps-c (for dummies) »

fotó     k-3     pentax