A FOTÓZÁS SÖTÉT OLDALA

Fotózni remek dolog. Bármilyen szintjén is állunk a fotográfiának, gyakoroljuk hobbiként vagy hivatásos fotósként, rengeteg dolgot fejleszt bennünk: a kreativitást, a látásmódot, a stilisztikai érzéket és hosszan sorolhatnám. Azonban hajlamosak vagyunk szemet húnyni a fotózás árnyoldala felett, ami felett (mint szükséges rossz) egyszerűen átlépünk, pedig elvitathatatlanul megvan szinte minden szituációban -- és király tárgya egy-egy sörmelléki sztorizgatásnak, mert nyilván van Mindenkinek pár a tarsolyában.

Fotó: Kerinsa Mullins, forrás: wtop.com

Most arra kérnélek Titeket, hogy elevenítsétek fel azt az emléket, ami vicces, bosszantó vagy ami miatt a hajatok is hullásnak indul (a blog az idejekorán beálló kopaszodásért nem vállal felelősséget ;o)): a kiváncsiskodó járókelők, a márkanácizmus, a kedvenc ügyfelek, az okoskodó "barátok", a kifogyott készletek, a szervízek sajátos működése, a fényképezőgép és objektív-gyártók eltökéltsége, hogy megfejtsék, ami nekünk kell, az árfolyamingadozásra támaszkodó pofátlanul magas magyar árazás, a marketing által való megvezetés, vagy bármi, ami eszetekbe jut és szívesen írnátok róla, hogy mások jót derüljenek vagy szörnyülködjenek. :) Arra kérlek Titeket, hogy konkrét neveken ne írjatok, illetve hogy kivételesen NE a Facebook csoportban írjatok, hanem alább, hogy egyben legyenek a történetek. :)

Hardcore Pajtások a Facebook csoportban már rengeteget olvashatták kisebb-nagyobb szösszeneteimet, amik bizony néha szokatlanul jó idegeimnél is kivágták a biztosítékot. Általában a sztorik a márkákkal való okoskodások körül zajlanak, ezek közül a két kedvencemet osztanám meg Veletek.

Jó pár éve fotóztam egy lakást egy iroda megkereséséből. Illetve csak fotóztam volna, mert amikor elővettem a Pentax vázamat, a megrendelő - látva a márkajelzést - megköszönte, hogy eljöttem és kérte, hogy csomagoljam is el, mert neki minőségi képekre van szüksége (az illető Nikon-fan volt). Ennyire még sosem aláztak meg, de nem volt mit tenni, összecsomagoltam és eljöttem. Pár nap múlva csörög a telefonom, a megrendelő hív, hogy most kapta meg a képeket egy másik fotóstól és nagyon sürgős lenne, hogy mégis én fotózzam le a lakást. Bár a naptáramban voltak szabad helyek bőven, de sajnos akkor én már nem értem rá... Tanulság? A fekete ragasztószalag a fotós legjobb barátja. :)

Ezen a vonalon maradva, talán két hete történt, hogy egy grafikussal értekeztem egy készülő anyagról, amihez a fotók többségét én adom. A grafikus elnézte a képeket, majd érdeklődött, hogy mivel dolgozom. Ahogy a csoportban is írtam, éreztem, hogy ez egy nagy csapda lesz, amibe nem akartam ismét önként besétálni, ezért annyit tódítottam, hogy egy Canon 7D kategóriájú fényképezőgépem van. Erre hümmögött, ráncolta a homlokát, majd annyit mondott: "igen, szép-szép, de éreztem, hogy nem olyan részletgazdag, mint az én Hasselbladom."

És egy nonplus ultra: néhány éve egy kedves kanadai fotós barátom megkért, hogy egy budapesti barátjának a felesége most vett fényképezőgépet és vannak elméleti kérdései, ezért arra kér, hogy találkozzak a hölggyel és beszélgessünk el egy órát, hogy tisztázzuk a homályokat. Felvettem a hölggyel a  kapcsolatot, aki rögtön meg is kérdezte, hogy mivel tartozik majd, de biztosítottam, hogy a barátom barátja az én barátom is (bár továbbgondolva a barátom barátjának a felesége vajon nekem kim lenne?), ezért egy csésze kávéra hagyom magam elcsábítani, de ebben ki is merül az ellenszolgáltatás, hiszen tényleg csak beszélgetünk. Talákoztunk, leültünk. A hölgy előhúzott egy Nikon D3-at a táskájából és megkért, hogy magyarázzam el a működését nagyon röviden. Én itt egy laza órás kiselőadást rögtönöztem a főbb kezelőszervekről, nagy hangsúlyt fektetve a rekesz-zársebesség-érzékenység szentháromság magyarázására, kitérve az AF-MF kapcsolókra és a stabis Nikkor obik használatára. Miután a hölgy csendben végighallgatott, a mondókám után hagyott egy pár perc szünetet, majd lesütött szemmel, bocsánatkérően csak ennyit mondott: "az az igazság, hogy én csak azt szeretném tudni, hogyan tudok jó képeket csinálni a fiamról. Bementem egy szaküzletbe és ezt a fényképezőgépet ajánlották."

Ti jöttök! :)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Theatine, picit máshogy
Pentax K-3: hivatalos! »

fotó     humor     márkanáci