SAMYANG 8MM F/3,5 CS FÓKUSZ KALIBRÁCIÓ

Egy kurta-furcsa bejegyzés következik, ami az első videóbejegyzésnek indult, de végül úgy hozta a sors, hogy nem csak utolsókból lesznek az elsők, hanem fordítva is. Takács István pajtásommal ugyanis arra vállalkoztunk (volna), hogy megmutatjuk, hogyan lehet kedvenc koreai halszemünk híresen "érdekes" élességállítását gatyába rázni. Aki esetleg lemaradt volna az objektív sufnitesztjéről, annak gyorsan lecsapom a poént: ezen az objektíven létezik a saccra belőtt élesség és a semmi, ugyanis a mélység-élesség olyan hatalmas, hogy szabad szemmel lehetetlen precízen fókuszálni. Mint utóbb kiderült, a Samyang 8mm gyárilag fókuszhibás, ami azért sem baj, mert egy ötperces műtéttel a beteg jobb lesz, mint újkorában. Mivel azonban a videó hangminősége gáz lett, a képe is hagy némi kivánnivalót maga után és persze közben rájöttünk, hogy mennyire utálunk szerepelni, ezért a videóból kiollóztam néhány kulcskockát, meg persze a hangulat kedvéért néhány plusz képet is.

A műtéthez a következő dolgokra lesz szükségünk:

  • 1 db tesztábra: beszerezhető innen
  • 1 db liveview-képes váz
  • 1 db 1.2 mm fejű csavarhúzó
  • 1 db vonalzó, mérőszalag, ami eléri a 30 cm-es távolságot
  • 1 db állvány
  • 1 db távkioldó (opcionális, a legjobb eredményért)
  • 1 db keresőnagyító (opcionális)

 

Nem, ezek nem tolófájások: éppen azt magyarázom Istvánnak, hogy milyen rettentő nehéz a Parlamentről képet készíteni ezzel az objektívvel úgy, hogy fókuszhibás

 

1.

A beteget tekerjük fel a betegágyra (fényképezőgépre), fektessük az állvány tetejére, a betegágy érzékelőjétől pontosan 30 cm-re egy sík, függőleges felületre a műtőssegéddel akasztassuk fel a tesztábrát (30 cm az objektív közelpontja, ehhez a legcélszerűbb kalibrálni az élességállítást). A betegágyat pozícionáljuk úgy, hogy az párhuzamos legyen a tesztábrával és a közepére nézzen. Készítsünk egy felvételt: ez lesz az "előtte" állapot, amellyel majd össze tudjuk vetni a végeredményt. A fókuszgyűrűt állítsuk a közeli állásba (0,3 m), a rekeszt F/3,5-re. A legjobb és legkorrektebb eredmény érdekében használjunk távkioldót és tükörfelcsapást.

 

F/3,5, 30 cm, tükörfelcsapás, örök élet

 

 

2.

Óvatosan hajtsuk fel az objektív élességállító gumírozásának az objektív frontlencse felőli felét (fokozatosan ügyelve arra, hogy az állványt ne mozdítsuk el), így láthatóvá válnak a kis csavarok. A csavarok közül egyedül a csillagcsavarral nem lesz dolgunk, a többivel annál inkább, ugyanis ezek rögzítik a fókuszgyűrűt a mechanikához.

 

 

3.

Most jön a legnehezebb rész. Kapcsoljuk be az élőképet (liveview), állítsuk 10x-re a nagyítást (Pentaxon: info gomb és hátsó tárcsa) és a fókuszgyűrű finom mozgatásával próbáljuk megkeresni azt a pontot, amin a kép a lehető legélesebb. Ehhez használhatunk LCD nagyítót is, sokkal egyszerűbb lesz vele az élet. Ha ez megvan, csavarjuk ki ebben a helyzetben a kis csavarokat és a mechanikát forgassuk vissza a 30 cm-es közelpontra, majd rögzítsük a csavarokat újra. Ezzel a 30 cm-nél esedékes élesség visszakerül jogos helyére, a fókuszgyűrű 30 cm-es jelölésére.

 

Az élőkép ennél a mutatványnál úgy kell, mint a falat kenyér

 

Csak a sima csavarokkal dolgozzunk! A csillagcsavart hagyjuk békében nyugodni!

 

4.

Készítsünk el egy újabb tesztképet, majd számítógépen vessük össze az eredményeket. Ha még nem teljesen éles a produktum, játszuk el újra a 2-3 lépést, amíg valami ilyesmit nem kapunk:

 

Előtte és utána: elég látványos a változás

 

Bár a videóból nem lett semmi, elég jó hangulatban telt a műtét. Olyannyira, hogy István még a levegőbe is feldobta az objektívet. Igaz, elkapni már elfelejtettük. :)

 

Nyilván István ki fogja egészíteni a fentieket -- de ha kérdésetek lenne, ne kíméljetek! :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« miért tetszik 2013
pentax k-3 pletykák »

beállítás     fókusz     halszem     samyang     élesség     élességállítás