MIÉRT TETSZIK: CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF (PIHE)

Kicsit tudathasadásos állapotba kerültem e bejegyzés szerkesztésekor, hiszen a naplóm alábbi hasábjain a Miért tetszik játék keretében a saját fotóimról Dudás Nándor Emil számol be nem is röviden - még egyszer köszönöm szépen Emilnek a sokszoros túlteljesítést és a túlzásokat. :o) A következő hétfőn egy új ajánló jön, beérkezési sorrend alapján.

Nagyon hálás feladatot kaptam azáltal, hogy Pihe galériájáról írhatok néhány keresetlen szót. Sokat töprengtem rajta, hogy a honlapján található galériák közül melyiknek az irányából közelítsem meg a feladatot (ha mindenre kiterjedő véleményt próbálnék írni, egy év múlva is ezt írnám :)), de végül a számomra legkedvesebbik témájára, az építészeti fotókra esett a választásom.

Mérnökként mindig vonzódtam a szabályos, szerkesztett mértani formákhoz, a szimmetriához és az ismétlődő mintákhoz. Foglalkoztatott a kérdés, hogy hogyan lehet őket úgy használni, hogy az elkészült képeken a vonalakon és görbéken túl valami mélyebb mondanivaló is fellelhető legyen. Többek között ezért is örültem, amikor néhány évvel ezelőtt rábukkantam Szabolcs néhány képére, hiszen hiánypótlónak tekinthető dolgok potyognak ki a gépéből. Amellett hogy tudatosan szerkesztett képekkel örvendezteti meg a szemlélőt, valahogy mégsem érződik hogy ránk erőltetné a mondanivalóját, hagyja hogy a képek szemlélése közben magunk találjunk rá a rejtettebb csavarokra (néha csak a címe miatt... "milyen sas??" :) ), vagy csak egyszerűen elmélázzunk egy-egy minimalista kompozíción és azon, hogy vajon mitől néz ki ennyire jól 3 görbe vonal :)

Nehezen tudnék kedvenc képet választani a gyűjteményből, mert mindegyik másért tetszik. Van ami a maga egyszerűsége és sterilsége miatt, más képei a hihetetlenül precíz kompozíció miatt, de az ismétlődő részletek alkotta ritmikát vagy a letisztult ívekkel határolt árnyékok formáját is említhetném. Ami viszont mindegyik képére igaz: képes megmutatni egy-egy részletet, elgondolkodtatni egy-egy apróságon anélkül, hogy eltúlzott képi elemekkel bármit túlhangsúlyozna. Nincs szüksége rá, hogy az utómunka során koppanásig tolja a csúszkákat, annál jóval finomabb eszközökkel mutatja meg azt, amit elsőre talán nem is vennénk észre. Úgy játszik a fényekkel és árnyékokkal, hogy közben nem él velük vissza.

 

A bejegyzés írójáról

Dudás Nándor Emil régi motoros fotós, a Pentaxos világ egyik jól ismert alakja - de ha éppen nem márkatársi vonatkozásban, akkor vadászrepülőkről, helikopterekről (és általában mindenről, aminek köze van a repüléshez, talán a feldobott kövön kívül) készített, számtalan helyen megjelent, a legmagasabb nívót képviselő fotói kapcsán egészen biztosan találkoztunk már vele.

 

A "miért tetszik" játékról

A játékot idén, 2013-ban próbáltuk ki elsőként, lényege, hogy a jelentkezők egymás galériáját húzzák ki, majd e blog hasábjain kell az Olvasók részére egy kedvcsináló ajánlót vagy véleményt megfogalmazniuk a látottakról. Ha van kedved játszani, figyeld a blogot, mert nem ez volt az utolsó ilyen megmozdulás! :o)

 

 DUD?S N?NDOR EMIL (vendégszerző), fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« miért tetszik: Rácz Gábor
miért tetszik: Dudás Nándor Emil »

miért tetszik 2013