BÁRMIVEL FOTÓZNI

Az egy(ik) finn gyártó a napokban tér vissza a tetszhalálból egy meglehetősen kikapós megoldású fényképező-egységgel megspékelt mobiltelefonnal. Volt néhány baráti vitám a nap folyamán ezzel kapcsolatban, ami valahogy mindig oda vezetett, hogy miért van tulajdonképpen szükség mobiltelefonban fényképezőgépre. Remélem itt is tudok vitát generálni belőle, mert szerintem ez egy remek asztal, amire mindenki terítheti kártyáit a témával kapcsolatban (és megtéríteni a másikat úgysem fogjuk tudni, így ez mindig örök kérdés maradhat), ugyanakkor szeretném kicsit bátorítani azokat, akik mobillal (vagy bármilyen nem szokványos eszközzel) fotóznak.

Számomra a mobiltelefonos fotózásnak van egy háttérgondolata, egy picit filozófikus üzenete, amit igazából csak azok fognak megérteni, akik meg akarják érteni. Sokan kérdeznek privátban, hogy milyen objektívet vegyenek a drága fényképezőgépeikhez, amitől a képeik jobbak lesznek, és erre mindig azt szoktam válaszolni, hogy azt, amire pénzed van. A képeid ugyanis nem a drága objektívektől, szuperstabil állványtól, milliós váztól lesznek jobbak. Technikai értelemben szebben lesznek kivitelezve, de ez nagyon messze áll a "jobbtól". És mihez képest jobb? A jó ott kezdődik, hogy megállok felette és elidőzök rajta. A jó kép felkelti az érdeklődésemet, magával ragad, megdöbbent, meggyönyörködtet, érzelmeket vált ki, emlékeket idéz fel. A jó kép teljesen mindegy, hogy mivel készült. Megismétlem: teljesen mindegy. Ha elkészíted és a kép működik, akkor egy gyufásskatulyából átalakított lyukkamerával is készíthetted, nem fog érdekelni, hogy nincs rajta egy éles részlet - nyilván ezt Te is tudtad a kép készítésénél, vagyis az akaratod, az elgondolásod és a meglátásod átjön a képen. Ha a mobiltelefonod volt a kezedben, és egy zajos, színhibás, torz, de alapvetően megismételhetetlen pillanatot örökítettél meg (és fotós szemmel az élet ilyen pillanatok sorozata), akkor azt mindenki "jobb" képnek fogja tartani. Remek mondás és nagyon igaz: mindig az a legjobb fényképezőgép, ami Nálad van. Ha eretnekségnek érzed, hogy bármi mással fényképezz, mint fényképezőgéppel és emiatt elszalasztod a pillanatot, akkor azt egy életre bánni fogod.

(Adalékként egy személyes széljegyzet, illetve szél-titok: az egyik legjobb visszhangot szerző képem 100%-on nézve életlen. Teleobjektívvel készítettem, kézből, bemozdult - ez van. Egyáltalán nem bánom, nincs semmilyen jelentősége az élességnek, ugyanis nem fogom tudni megismételni a képet, legfeljebb akkor, ha napokon keresztül sátrazok az objektum mellett, várva a megfelelő fényeket.)

Te mit gondolsz erről? Szerinted kell a telefonodba, táblagépedbe és még ki tudja, milyen kütyüdbe fényképezőgép? Vagy ez is csak egy vakítás, amivel plusz hasznot akarnak húzni a gyártók? Milyen ellenérved lenne a fentiekre? Vagy mit tennél még hozzá?

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« miért tetszik: Zács Ágoston
miért tetszik: Rácz Gábor »

fotó     fotótech