EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

BÁRMIVEL FOTÓZNI

Az egy(ik) finn gyártó a napokban tér vissza a tetszhalálból egy meglehetősen kikapós megoldású fényképező-egységgel megspékelt mobiltelefonnal. Volt néhány baráti vitám a nap folyamán ezzel kapcsolatban, ami valahogy mindig oda vezetett, hogy miért van tulajdonképpen szükség mobiltelefonban fényképezőgépre. Remélem itt is tudok vitát generálni belőle, mert szerintem ez egy remek asztal, amire mindenki terítheti kártyáit a témával kapcsolatban (és megtéríteni a másikat úgysem fogjuk tudni, így ez mindig örök kérdés maradhat), ugyanakkor szeretném kicsit bátorítani azokat, akik mobillal (vagy bármilyen nem szokványos eszközzel) fotóznak.

Számomra a mobiltelefonos fotózásnak van egy háttérgondolata, egy picit filozófikus üzenete, amit igazából csak azok fognak megérteni, akik meg akarják érteni. Sokan kérdeznek privátban, hogy milyen objektívet vegyenek a drága fényképezőgépeikhez, amitől a képeik jobbak lesznek, és erre mindig azt szoktam válaszolni, hogy azt, amire pénzed van. A képeid ugyanis nem a drága objektívektől, szuperstabil állványtól, milliós váztól lesznek jobbak. Technikai értelemben szebben lesznek kivitelezve, de ez nagyon messze áll a "jobbtól". És mihez képest jobb? A jó ott kezdődik, hogy megállok felette és elidőzök rajta. A jó kép felkelti az érdeklődésemet, magával ragad, megdöbbent, meggyönyörködtet, érzelmeket vált ki, emlékeket idéz fel. A jó kép teljesen mindegy, hogy mivel készült. Megismétlem: teljesen mindegy. Ha elkészíted és a kép működik, akkor egy gyufásskatulyából átalakított lyukkamerával is készíthetted, nem fog érdekelni, hogy nincs rajta egy éles részlet - nyilván ezt Te is tudtad a kép készítésénél, vagyis az akaratod, az elgondolásod és a meglátásod átjön a képen. Ha a mobiltelefonod volt a kezedben, és egy zajos, színhibás, torz, de alapvetően megismételhetetlen pillanatot örökítettél meg (és fotós szemmel az élet ilyen pillanatok sorozata), akkor azt mindenki "jobb" képnek fogja tartani. Remek mondás és nagyon igaz: mindig az a legjobb fényképezőgép, ami Nálad van. Ha eretnekségnek érzed, hogy bármi mással fényképezz, mint fényképezőgéppel és emiatt elszalasztod a pillanatot, akkor azt egy életre bánni fogod.

(Adalékként egy személyes széljegyzet, illetve szél-titok: az egyik legjobb visszhangot szerző képem 100%-on nézve életlen. Teleobjektívvel készítettem, kézből, bemozdult - ez van. Egyáltalán nem bánom, nincs semmilyen jelentősége az élességnek, ugyanis nem fogom tudni megismételni a képet, legfeljebb akkor, ha napokon keresztül sátrazok az objektum mellett, várva a megfelelő fényeket.)

Te mit gondolsz erről? Szerinted kell a telefonodba, táblagépedbe és még ki tudja, milyen kütyüdbe fényképezőgép? Vagy ez is csak egy vakítás, amivel plusz hasznot akarnak húzni a gyártók? Milyen ellenérved lenne a fentiekre? Vagy mit tennél még hozzá?

 PIHE, fotó témakörben


   fotó     fotótech     

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

Roland

Tömör, velős válaszom az , hogy igen kell :)) egy ismerősöm egy nokia 5800-val fényképezett le egy félbevágott lila káposztát( ez így leírva hülyén hangzik :D ) és egyszerűen egy frankó képet kapott ... azóta is az a háttér a telefonon :)

más ...

ma kezdtem el olvasni a blogodat és szeretnék egy köszönömöt mondani tényleg mindenért... a tippekért, a tesztekért, ezért a bejegyzésért és azért hogy nem olyan a stílus mint a legtöbb fórumon és fészbúkos csoportban ahol olyanok tartják magukat profinak akik valójában nem is azok ... és a kezdőket csak leszolják.... ők azt vallják hogy kell a milliós felszerelés :) UI :
egy Nikon d5100-al küzdök és igyekszem a legtöbbet kihozni mindenből ( a gépből, a helyzetből, és magamból) :)

 2      

Pihe

Köszönöm szépen Roland! :o)

 3      

inzsellér

Személy szerint két ok miatt tartom hasznosnak a mobilba épített telefont:
- hiába van két gépem (Pentax K-5, ill. egy Pana LX-7 fedőnevű kis kompakt csoda), nagyon sokszor csak az okostelefon van nálam, és az azzal készült kép (munkához, családról) is jobb, mitha semmit se tudtam volna csinálni
- ha valakinek van affinitása a fotózáshoz, akkor a telefon lehet az első lépés, és egy idő múlva vesz egy fényképezőgépet, mert a telefon tudása már nem elégíti ki,és elkezd "igazából" fotózni, ami telefon nélkül lehet, hogy sohasem jutott volna az eszébe