SZÍNEZD ÚJRA, SZÍNEZD ÚJRA A KAMERÁD, HA MEGFAKULNA

Tegnap este egy kis kerekasztal (igazából téglalap alakú volt, de ez itt most talán lényegtelen) megbeszélesen arról vitatkoztunk barátilag (miután az utolsó ember is letette a törött széklábat és a sörösüveg nyakat), hogy szükség van-e Európában színes fényképezőgépekre. Persze azonnal felsoroltam néhány olyan színösszeállítást, amiben el tudnám még képzelni a fényképezőgépemet (ilyen a színarany-bőr Pentax LX, hófehér birodalmi rohamosztagos K-30, az aquamarin vagy ezüst-fekete K-5 és a bordó 645D - bár Dorothea szerint a 645D-t szövegkihúzó zöldben is el tudná lóbálni a vállán).

Persze, ha belegondolunk, a fényképezőgép színe klasszikusan az ezüst vagy fekete-ezüst, hiszen a plasztik korszak előtt a vázak fémből készültek és nem kompozitokból. A japán piacon nem szokatlan a mindenféle próbálkozás (valljuk be: a manga mániát még megértjük, de a szívárvány minden színében tündöklő kamerák azért európai gyomornak kicsit sem gyengék), sőt, a nagyobb divatcégek időről időre kijönnek egy-egy special editionnel, hiszen a fényképezőgép divatcikk lett és nem csak azért, mert esetenként színes is lehet, hanem azért, mert a fotózás divathobbivá vált -- talán nem fog senki megsértődni (hiszen egymás között vagyunk), de ahogy Magyarországon mindenki DJ, úgy mindenki fotós is (bár én a zenéhez sem értek).

Szinte minden nagyobb cég kijött már valamilyen extravagáns megoldással (de talán a Pentax feszítette túl a húrt a legjobban ezen a téren). Az alábbiakban néhány kirívó példából szemezgetnék, közben pedig nem titkolt szándékkal érdeklődve: Neked kellene színes váz? Ha igen, milyen színben tudnád elképzelni? Ha nem, miért nem? :o)

 

A klasszikusok

A Nikon FA és FM és a Pentax LX oldtimerek 18 karátos arany bevonattal és (piactól függően) kígyó-krokodil bőrvázaival kezdeném a sort, mint kezdeti sokk. Nyilván ilyesmivel nem fogunk szaladgálni, de a hófehér yachtunkon ringatózva a fehér kalap és teknőckeretes napszemüveg mellé nem is tudnék mást elképzelni fényképezőgépnek.

 

 

Szintén ide erőszakolnám be a Ferrari kiadású Hasselblad H4D-t és a famarkolatos Sigma SD-1-et.

 

 

Kicsit kilóg a sorból, de nem mehetünk el az ezüst-fekete klasszikus színvilág előtt tisztelgő és szerintem rettentő elegáns Pentax Special Edition (ami mostanában Titanium Edition néven fut) vázak mellett sem szó nélkül, amelyet mindig a gyártási életének végéhez érő aktuális felsőkategóriás vázból adnak ki. Alább a Pentax K20D látható, markolattal és egy ezüst FA Limited objektívvel.

 

Birodalmi rohamosztagos kiadások

A fehér nem csak az autógyártásban lett néhány éve divatszín, hanem a fényképezőgépekkel foglalkozó boltok polcain is előszeretettel kapnak helyet fehér házba szuszakolt fényrögzítésre alkalmas játékszerek. Alább a Leica M8 White-ot és a Pentax belépő-középkategóriás vázait (K-m / K-2000, K-x, K-r, K-30, K-50) mellékelem. Megjegyzem, volt egy hófehér Nikon D3 koncepció is, de tudtommal sosem látott napvilágot.

 

 

A feleségem kedvenc körömlakkja mellé

Érdekes, hogy néha különböző gyártók hogyan rímeltetik egymásra termékeik színét. A Canon 1100D, a Nikon D3100 és a Pentax 645D a bordó szinte ugyanolyan árnyalatában születtek meg.

   

És ha már körömlakk, a Swarovski két alkotását is a figyelmetekbe ajánlanám, természetesen a Pentaxtól (K-m / K2000 formájában), ám meglepő módon az egyébként nagyon konzervatív Olympus is besétált ebbe a (zsák)utcába a PEN-nel.

 

 

A sokszínűek

Itt is a Pentax - szó szerint - virít. A kezdeti finomkodások (fekete, fehér, vörös alapszínek) után a K-30 15 színben, a Q7 MILC és a K-50 is 120 kombinációban érhető el. Szerintem ezt látni kell ahhoz, hogy elhigyjük.

 

A mutánsok

Aki eddig azt gondolta, milyen szépek is a színes vázak, azok most üljenek le, készítsenek kézközelbe egy gyengébb nyugtatót - a következő mutánsok minden tekintetben kiverik a biztosítékot: a Fujifilm Hello Kitty kiadása még hagyján, de amit a Pentax művelt ezen a téren, az már a megbocsáthatatlan kategóriát súrolják (sorrendben: K-r Bonnie Pink Edition, a Marc Newson tervezte K-01 APS-C MILC váz - ami egyébként pont a mai napon jelent meg halványkékben is Japánban és minden, a márkát illető elfogultságom ellenére is rettentő rondának, ám ár-érték arányban a legjobb gépnek gondolok -, K-r Korejanairobo Edition, K-r Tower Records Edition, Optio NB1000 Monoblock Edition).

     

 

:o) Szóval Neked melyik kellene? :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« fotók a fiókomból: a Rácz
miért tetszik: Zács Ágoston »

fotó     extrém     fényképezőgép     színes