EGY KIÁLLÍTÁS MARGÓJÁRA

Múlt hét csütörtökön lezajlott az önálló kiállításom megnyitója. Nem kevés munkába került a történet, pedig abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy felkértek a kiállításra és a szervezést is átvették tőlem (ezer köszönet érte a Fióka ART-nak!), így számomra csak a nyomda + keretezés kombó maradt. Ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány megfigyelést, tapasztalatot.

A szervezők azt kérték, hogy a képek keretei ne nagyon menjenek 50x40 cm alá, így relatíve nagy méretben gondolkodtam. Több helyről kértem ajánlatot keretezésre és paszpartuzásra: átlagban 8-10.000 Ft környékén jött ki egy darab fotóra, ami komoly érvágás lett volna a szervezők által kiválasztott 20 darab kép keretbe foglalásánál. 

A következőt találtam ki: egyik este elmentünk a budaörsi IKEÁ-ba és megvettük az összes 40x50-es keretet (ezzel nem mondtam igazat, mert egyet otthagytunk, ugyanis sérült volt), ami szám szerint húsz darab volt. Bár minőségben nem túl fényes, de árban nem tudott versenyezni vele egyik keretező sem. (A pénztáros hölgyemény arcáért érdemes volt a húsz keretet felstackelni a bevásárlókocsira. ;o))

A probléma az IKEA-s RIBBA kerettel igazából az, hogy a paszpartu képaránya nem követi a DSLR-ek vágatlan arányát (ami 30x45, nem pedig 30x40), arról nem is beszélve, hogy talán nincs is olyan képem, ami ne lenne hajszálnyit - de inkább extrém módon - megvágva. Itt jött a képbe a keretező a testreszabott méretű paszpartuval. Ha esetleg így döntenétek a jövőben, javaslom, hogy kérjétek, hogy ne kasírozva legyen, hanem az egyik szélén hátfalkartonra ragasztva. Szeretem a lustre képeket, mindig ilyennel laboráltatok, ennél a technikánál pedig szóba sem jöhet a kasírozás (valami komiszság van a ragasztóval - gondolom), arról nem is beszélve, hogy ha ki szeretnétek venni később a paszpartuból, akkor egyszerűen csak finoman le lehet húzni a hátfalról. Az IKEA-s keretek üvege gyárilag kellemetlen mértékű fényvédőréteget tartalmaz, így javasolt extraportalanított helyen keretezni üvegtisztítással egybekötve. Mi ezt a nappaliban végeztük, a porszemek (nem pihék!) édesanyjának nem kevés csókoltatásával.

Ezzel a DIY módszerrel kevesebb, mint a feléből ki lehetett gazdálkodni az egész keretezéses történetet nyomtatással együtt, ha a 10.000 Ft-os keretezéshez viszonyítunk.

Nem reklám, de talán (remélem) segítség:

Laborálás: Intruder nyomda (Digilabor), Karolina út: lustre, 30x45 cm, 595 Ft / kép
Keretek: IKEA, RIBBA 40x50, 2990 Ft / darab
Paszpartuzás, hátfalazás, ragasztás: Blitz Ráma, Falk Miksa utca, 1460 Ft / darab

Amit elmulasztottam és utólag sokan jeleztétek: nem lett feliratozva, hogy mi hol készült - erre érdemes odafigyelni a jövőben.

A megnyitó egyébként remek hangulatban telt: nagyon sok ismerős arccal találkoztam és nagyon sok új ismerősre tettem szert. :o) A megnyitót Rózsa Péter, a FUGA építészeti központ rádiójának főszerkesztője mondta el (nagy köszönet érte Rózsa úrnak és Bolla Eszter blogpajtinának is a közvetítésért! :o)). Sajnos eléggé szétszóródtam az este: mindenkivel szerettem volna legalább pár percet beszélgetni, de sokakra (teljesen érdemtelenül és értelmetlenül) épp csak egy köszönés jutott. (Bepótoljuk!)

Ha lemaradtatok a megnyitóról, a csorge.hu-n kint vannak a képek, meg úgy egyébként szeptember 1-ig a kiállítás is megtekinthető a Fiktívben.

:o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« pentax k-50, k-500 és q7
fotók a fiókomból: a Rácz »

fotó     kiállítás