INFRÁBAN LÁTNI (VENDÉGBEJEGYZÉS)

Nagy örömömre az előző bejegyzésemben elkövetett meghívást nem vettétek viccnek, így elsőként Makovics Kornél élménybeszámolóját olvashatjátok az infraszűrő és a K-5 párosításáról. Én már most szeretném jelezni, hogy engem személy szerint érdekel a téma és szívesen olvasnék technikailag mélyebb - főként az utómunkára kihegyezett - írást is Kornéltól. :o) (Pihe)

Sió csatorna © Makovics Kornél

 

Sziasztok!

Gondoltam megragadom az alkalmat és leírom a történetem a blogba hátha valaki kedved kap ahhoz, amiről írni fogok.

Bele is vágnék! Makovics Kornél vagyok Tolna megyéből. Egy belépő szintű tükörreflexes Pentax K-m-mel kezdtem a fotózást pár évvel ezelőtt. Majd amikor rájöttem, hogy pontosan mit is szeretnék, szembesültem a tudattal hogy kinőttem a gépet. Az egyik nagy hobbim a villámfotózás, szeretek kint lenni, még ha néha nagyon cudar idő is van és hát elég izgalmas is egy dombon állni a kétméteres állvánnyal :-) Talán ezért is szeretem!

Sajnos a K-m az esti felvételeknél nagyon zajos képet csinált a hosszú záridős fotókat el kellett felejtenem. Tehát gépet kellett cserélnem, így lettem boldog tulajdonosa egy K-5 nek! Hát Ferrariban még nem ültem, de hasonló lett volna az érzés, mintha Trabantból egy Ferrariba ültem volna át! 10-20-30 perces expók és a zaj még mindig elfogadható a képeken... na de menjünk tovább!

Sok számomra szép villámfotót készíttettem, amihez most 1-2 képet is csatolok,  de nem is erről akartam írni, hanem a legújabb "szerelmemről" az infrafotózásról!

 

Sötétvölgyi tó © Makovics Kornél

 

A történetem: lapozgattam egy oldalt (és ezt most nem a reklám miatt írom ide csak, hogy tudja mindenki hol lehet ilyen képeket látni) és ott rátaláltam az Infrafotók kategóriára. Megláttam Virgonc képeit és egyből beleszerettem, utána olvastam mindennek, rájöttem, hogy van egy csomó buktatója, meg valamelyest a Photoshopot is kell tudni használni, mert utómunkázni kell a képeket, de szeretem a kihívásokat ezért belevágtam! Virgonccal is felvettem a kapcsolatot és ez úton is köszönöm neki a segítséget, amit nyújtott!

De jött az első nagyobb sokk, mikor felvilágosítottak, hogy nem elég venni egy infraszűrőt, mert a gépekben a CCD vagy CMOS szenzor előtt van egy "hot mirror" infraszűrő réteg, és ha ez nagyon erős, akkor alkalmatlan a gép az infrafotózásra! Persze egyből pánikba estem, nem terveztem, hogy szétszedem és kibuherálom a K-5 belső szűrőjét. :)

Közel távol nem volt olyan ismerős, akinek volt ilyen szűrője, tehát kockáztatnom kellett és megrendeltem egy - hozzáteszem pusztán csak próbának, pedig elég drága mulatság -  Hoya R72 névre hallgató 52mm-es szűrőt -- és láss csodát, működött K-5-tel!!

 

Szálkai kápolna © Makovics Kornél

 

Mindez November környékén történt... ami azt jelenti, hogy se egy lomb a fákon, se napsütés, semmi nem volt... hogy valóban le tudjam tesztelni mit is tud a kütyü! Konkrétan két-három hónapig az eget sem láttam, mert csak szürke összefüggő felhő volt felettünk…szóval kivoltam! :)

De végre most megérkezett a jó idő és vele együtt a tesztelés is, és mint látni fogjátok, szépen muzsikál a szűrő a gépen!

És remélem, a képek láttán sokan felbuzdulnak és beszerzik a szűrőt és nekik is akkora örömet fog okozni, mint nekem!

 

Szekszárdi dombok © Makovics Kornél

 

A használata nem egyszerű, de ha valóban érdekelni fog valakit és jelzitek, akkor leírom, szívesen a saját tapasztalataimat hozzáteszem nem könnyű vele éles képet csinálni, a fókuszt csak élőképes fényképezővel lehet szépen beállítani, mert a keresőben nem látni semmit és a távoli dolgoknál sem elég végtelenre tenni a fókuszt, mert akkor is homályos lesz a kép, de jobban ebbe most bele sem megyek!

Szóval, ha valakit érdekel jobban a villámfotózás vagy az infrafotózás forduljon hozzám bizalommal!

Sziasztok és szép napot!!

FOLYTATÁS ITT!

Makovics Kornél
Szekszárd

 

Tolnai Duna © Makovics Kornél

 MAKOVICS KORN?L (vendégszerző), fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« írj ide!
pentax-ricoh: a világ első req órái megérkeztek »

infra     infrafotó     k-5     pentax     vendégbejegyzés     villámfotózás    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Pihe

Ha van kedved Neked is bejegyzést írni a blogomba, egy kis kedvcsináló és hajrá:

http://blog.csorge.hu/blog/571/irj-ide

 2      

Pihe

Némi kiegészítés a fentiekhez: még K10D-m volt, amikor én is nekifutottam az infrázásnak, szintén a fenti szűrővel. Sajnos a nagy elődön olyan masszív IR szűrés volt az érzékelő előtt, hogy vakító napsütésben is ISO 800 + 2-3 perces záridőket kaptam, nem túl szép eredménnyel. Tehát: K-5-re oké, de ha biztosra szeretnétek menni más vázakon, előbb keressetek rá vagy kérjetek kölcsön egy ilyen szűrőt. :o)

 3      

Szalonna

Én Pentax Q-hoz rendeltem ebay-en kb 2000 forintért egy kínai 40,5mm-es infraszűrőt (720nm). Sajnos mióta megérkezett, nem volt igazán tiszta idő így sokat nem tudtam kisérletezni vele, de amit láttam eddig az reménykeltő.
Itt látható egy képem:
http://ipariszalonna.tumblr.com/image/51161581775

A Q mostani árával és egy ilyen szűrővel talán a legolcsóbb módja, hogy valaki elkezdjen infrafotózással foglalkozni.

 4      

Miklós

Ezek szerint nem kellett megbuherálni a gépet.
Nekem sikerült egy 950nm szűrőt vennem, alig látszik valami (Kr-n).
Ellenben egy régi vhs-c sony videó kamera észere sem veszi simán fókuszált a lámpára. :)
A cikkeid meghozták a kedvem....