PENTAX @ PHOTOEXPO 2012

A hétvégén remek társasággal (Takoca, Gabesz, Gorbelabda ex-márkatárs és egy nagy marék Pentaxos kíséretében) körbenéztünk a Lurdy-házban megtartott Photoexpo-n. Némileg nagyobb kiállításra számítottam, viszont a kiállítók számát az érdeklődők mennyisége nagyon keményen felhúzta, volt olyan stand, ahol csak komoly furakodás árán sikerült valamit látnunk. A Fotoplus egy nagyon szép méretű Pentax (és Zeiss) asztallal volt jelen a fő helyen, a bejárattal átellenes oldalon. Az általuk hozott néhány dologról ejtenék pár keresetlen szót:

Pentax Q10: az új kedvencem egy egyelőre nem kipróbálható darabbal volt jelen. Bár néhány milliméterrel nagyobbra sikeredett, mint elődje, még így is hihetetlenül kicsi a váz. Elvileg a hét végén érkezik az országba az első szállítmány, amelyből az én táskámba (zsebembe) is kerülni fog egy darab. Amit egyelőre tudni lehet: ISO 100 - 6400, hátsó megvilágítású CMOS érzékelő, Focus Peeking, 9999.9 mm-ig manuálisan beállítható képstabi (ez a gyutáv úgy jön ki, hogy ha valaki az 1200mm-es ágyúcsövét szeretné 1.4x-es konverterrel használni, akkor 1200 x 1,4 = 1680 x 5,5 = 9240 mm, ami már önmagában is ijesztő). Egy Q-K konvertert is rendeltem hozzá, nagyon kiváncsi vagyok, hogy mit alkot a meglévő objektíveimmel.

Pentax K-01: bár már nem mai gyerek, de az APS-C-s MILC-be is belemarkoltunk. Ami nagyon tetszett, az a hihetetlen gyors AF volt (Takoca Canon-i sebességet vett a szájára), ami az új 40mm-es XS-es palacsintának is köszönhető volt, ami alig észrevehetően dugta ki a buksiját a váz előlapjának síkjából. Ami nagyon nem tetszett, az továbbra is a méret és a fogás. Kereső híjján nehézkes kitartani, a markolat elég csekélyke, a mérete viszont elég féltégla… Az, hogy Marc Newson mit álmodott csomagolásként, már más tészta…

Pentax K-5 II és K-5 IIs: szintén nem kipróbálható példányok várták mohó kezek érintését az újabb DA-s obik gyűrűjében. Itt semmi extra nem történt, tökéletesen úgy néztek ki, mint a nyakamban lógó a K-5. A fényképészet egyik törvénye, miszerint "a kevesebb több" itt elég groteszk módon érvényesül, ugyanis az AA filter (anti-aliasing, az élek simításáért felelős szűrő) nélküli K-5 IIs laza 55.000 Ft-tal drágább, mint az "s" nélküli társa. Ha tagja vagy a Facebook csoportunknak, akkor ott láthattál már IIs-sel készített, pixelszaggató képeket. Nagyon kiváncsi leszek az új AF-re, amelyről néhány pre-pre-pre-preproduction darabot fogdosó teszter már dicshimnuszokat zengett. Szintén a hétvégétől lesz kapható.

Pentax 645D: önmagában ezért az élményért érdemes volt kimenni a Photoexpora, a kezembe vehettem és ki is próbálhattam a saját kártyámmal kedvenc márkánk csúcsgépét. Nem a "kicsi" és "könnyű" szavak voltak az elsők, amelyek eszembe jutottak, de a fogása példaértékű és a kereső mozivászon méretű a K-5 + OME-53 kombóhoz képest is. A gombok elég jól vannak elosztva a vázon és minden kézre áll (az eladó konkrétan megkérdezte, hogy hányszor volt már a kezemben, olyan gyorsan megtaláltam rajta mindent a fotózáshoz). A képminőséget tekintve ISO 800-tól kompromisszumos a cucc, de a zaj nagyon finom és csupán monokromatikus, így fájdalommentesen szűrhető.

A Photoexpon egyébként olyan vitrinekkel is találkozott az ember, amelyek komoly meglepetést okoztak: ilyen volt a Leica, amely igen komoly felhozatalt prezentált, illetve a rögtön mellette a Samyang vitrin is, amelyről nem is tudtam, hogy van hazai hivatalos forgalmazója (én még lengyel barátainktól vettem a halszemet). A Mikrosat standján is érdemes volt elidőzni, a megszokott minőségű vakukon túl néhány érdekes LED-es megoldással is lehetett találkozni, például ilyen volt a vakupapucsba húzható, változtatható fényerejű és színhőmérsékletű (!) fényszerszám. A Canonnál és a Nikonnál különbözű méretű, emberi élet kioltására is könnyedén alkalmas objektíveket láttunk - nézzétek el, hogy erről most nem emlékezem meg.

Összességében jó volt látni, hogy ilyen sokan érdeklődnek a fotózás iránt és hogy ilyen változatos a termékfelhozatal. Egyszer jó lenne megélni egy Photokinát is, vagy legalább egy Photokina-szintű hazai kiállítást a témában.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« hivatalos: Pentax K-5 II és IIs, Q10...
egyszerűsítés »

fotó     pentax