EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

HIVATALOS: PENTAX K-5 II ÉS IIS, Q10...

Még tegnap este is hamisítványnak kiáltottuk ki a napok óta neten keringő homályos termékfotókat, amik a Pentax K-5 II és IIs vázakat hivatott előpletykásítani (magyartalanságért bocsánatkérő mosolyjel), mára virradóan viszont itt figyelt a postaládámban egy színes-szagos levélke a Pentaxtól, amiben hivatalosan is bejelentik a fenti gépeket és még pár újdonságot. Lássuk a speciket, aztán egy mondatban, nagyon politikusan igyekszem összefoglalni a saját véleményemet:

Pentax K-5 II: az eredeti K-5 vázából kidobták a régi fókuszmotort és a 11 pontos SAFOX X rendszerre cserélték, amely a marketingosztály szerint "kiemelkelkedően teljesít kevés fényben", valamint új a szenzor is, 16.3 megapixeles és szokásosan ISO 80 és 51200 között lehet játszani. Lesz még 921 képpontos, levegőrés nélkül illesztett LCD és a rengeteg olyan dolog, amit már megszokhattunk az eredeti K-5-ben.

Pentax K-5 IIs: ugyanaz, mint a K-5 II, csak éppen a szenzor elől lehagyták az élsimításért felelős szűrőt, ami ugyan picivel talán zajosabb képet fog eredményezni (ilyen szenzor mellett ez egy értelmetlen megjegyzés...), de cserébe tűéles képet ad.

Pentax Q10: ő a Q - a világ legkisebb cserélhető objektíves gépének - utódja. Kapott egy új, csilivili 12.4 megapixeles érzékelőt (háttérvilágításos CMOS + SR), feljavított AF rendszert és full HD videót h.264-es tömörítéssel. Ezt a Pentax még megfejelte egy telével (15-45mm, ami átszámolva 83-249mm-re jön ki), valamint egy Q adapterrel, amely lehetővé teszi, hogy K-s objektíveket tekerjünk kedvenc Q-nkra (ez a mondat most kicsit félreérthetőre sikeredett, talán nem is véletlenül...).

Új objektívek: itt sokkal érdekesebb a helyzet, egyfelől végre kezünkbe vehetjük a DA 560mm F/5,6-ot, valamint egy szuperzoomot is rádobtak a talicskára a DA 18-270mm képében, másfelől a 645D piac erősödését mutatja, hogy minden vásárra jelenik meg legalább egy új középformátumú DFA obi: ilyen most a HD Pentax DFA 645 MACRO 90mm F/5,6 ED AW SR. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy az új HD bevonat mit tud...

Végezetül a levél még hírt ad az X-5-ről is, ami egy K-5 vázába fröccsöntött szuperzoom bridge és a legtöbb helyen már legalább egy preview tesztelésen is átesett.

Hogy mit gondolok személy szerint? Látszik, hogy Pentaxék dolgoznak, de számomra pici csalódás a fenti lista: körülbelül olyan a II és a IIs az eredeti K-5-höz képest, mint 2008-ban két év várakozás után a K10D után lerakni egy ráncfelvarrást az asztalra - akkor, a bizonytalan időkben a Pentax megtehette, ma már nem. K-5 tulajdonosoknak megkérdőjelezhetően értelmes váltás mindkettő, bár a szűrő nélküli teljesítmény kiváncsivá tett. A Q utódjának örülök, bár sajnos nem volt a kezemben, de iszonyat aranyos gépnek tűnik. Az új objektívek is nagyon pozitívak, az 560mm-es tele végre a profi tele vonalat erősíti, így akinek a 300/4 valami miatt kevés lenne, annak kisebb bank és benzinkút-hálózat birtoklása mellett komoly opció lehet. A 645D utódja, ha a hírek igazak, fejlesztési stádiumban van, 51 megapixeles szívvel. Remélhetőleg lesz még bónuszajándék is a hónap közepén induló Photokinán.

 PIHE, fotó témakörben


  k-5 ii     k-5 iis     pentax     pentax q10    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

Voxx

Úgy néz ki a 36*24-es szenzor továbbra is csak álom marad. :( Így 5D lesz, pedig szeretem a Pentaxot...

 2      

GaPeti

Régebben már volt szó róla, hogy csak akkor várható Pentax FF gép ha majd lesz a Sony-nak is. Hát a Sony bejelentette az α99 FF gépét, azt gondolom most már tényleg reménykedhetünk (lehet hogy várni kéne az 5D vásárlással).

 3      

Pihe

Én sem látom teljesen veszett ügynök a FF Pentaxot, most, hogy a suttogott FF Sonyt bejelentették... Közben kijött a Nikon D600 is, ami megint FF... lehet vitatkozni, hogy mi a fényképezés jövője (APS-C vs FF, tükör vs MILC), de legalább egy FF nem ártana egy magát komolynak gondoló gyártótól...

 4      

Voxx

Bizonyos szempontok szerint nagyon szeretem, hogy a Pentax külön utakon jár, de azt nem bírom felfogni, hogy miért kell minden áron széllel szemben evezni (mikor volt egy MZ-D is, amit számomra érthetetlen módon nem gyártottak sorozatban).

 5      

Ike

Nekem pl. nem hiányzik a 36x24, őszintén szólva nem is nagyon felelne meg a munkámhoz a kicsi DoF miatt. A K-5 hozza a megfelelő felbontást, dinamikát, alacsony zajt, ettől kezdve a lapka mérete nem érdekel. Látva a II-ket, lecserélni biztos, hogy nem fogom. A 18-270 viszont érdekel, ha sikerül igazán Pentaxosra (vagyis a hasonlóktól sokkal jobbra, de megfizethetőre) kihozni, remek túrázóobi lehetne...

 6      

Szabi

Volt szerencsém kipróbálni a K5 II-t élőben. Tényleg sokkal jobb az autófókusza, mint a K5-nek (jelenleg ezt használom).
Persze nem FF gép, de reméljük hamarosan az is jön... :)

 7      

nemjo

Az 5D II képminőségben megkérdőjelezhetően jobb a K-5nél, de ugyanez igaz a D800-ra is (magas ISO-n különösen). Az újabb Pentax klónokat nem ismerem, a régi 5öst néztem össze a "konkurens" vázakkal, már ha konkurenciának nevezhető egy felébe/harmadába kerülő váz .... az AF sebesség és találati pontosság nyilván nem összehasonlítható velük ....
Aki pénzkereseti eszköznek tekinti a fényképezőgépet az zömmel már váltott FF-re, az átlag hobbyfotós pedig nem biztos hogy jelen piaci viszonyok között megengedhet magának egy minimum félmilliós vázat, arról nem is beszélve, hogy mit tekerne az elejére?
A magam részéről kíváncsian várom hogy a képviselet tart-e valamilyen nyílt napot ahol ki lehet próbálni az új vázakat?