EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

PENTAX VÁZ ÁRAK, AVAGY K-5 VS K-30

A Facebookos csoportban az utóbbi pár hétben elég jó kis vita alakult ki a Pentax vázak tudásáról, a tudáshoz párosított árcímkéről, más márkák hasonló vázaihoz való hasonlítgatásról. Mielőtt számadatokkal bombáználak Titeket, szeretném jelezni, hogy a Pentax K-5-öt hivatalosan is levették a gyártósorról (az összeesküvés-elméletek rajongóinak: jövő hónapban Photokina).

Összegyűjtöttem pár körülbelüli árat a jelenleg forgalomban lévő Pentax vázak vámmal és adókkal terhelt kiskereskedelmi magyar árairól, amiket a megjelenést követően, bevezető jelleggel kaptak meg (nyilván a 645D kakukktojás, mert itthon polcról nem kapható, de rendelhető). Íme:

Pentax Q 110.000 Ft 2011
Pentax K-01 199.900 Ft 2012
Pentax K-30 220.000 Ft 2012
Pentax K-5 320.000 Ft 2010
Pentax 645D kb. 2.200.000 Ft 2010

A táblázatból azt lehet látni, hogy a K-30 és a K-5 között igenis nagy a szakadék (bárki bármit mond): két év múlva majd a K-30 is az életciklusa végén lesz (sőt, a K-5 már így is sokkal többet élt meg, mint kellett volna), 120-130.000 Ft-os áron, ami azt jelenti, hogy igenis más kategória árazásban is a két váz. A most kifutó K-5 jelenleg garanciával, ÁFÁ-san 220.000 Ft-ért meg lehet vásárolni, ennél marginálisan lehet olcsóbb ott, ahol még van belőle raktáron és amíg az utódot be jelentik (egyszercsak :o)) - így egy árba kerül az új K-30-al. (Nem szeretnék senkit sem megvezetni, de az utóbbi pár héten elég sok kérdést kaptam, hogy K-5 vagy K-30 - szerintem még mindig a K-5 a nyerőbb, kezelhetőségében, felhasználhatóságában komolyabb gép, a focus peeking és a felpucolt AF ellenére is.)

 PIHE, fotó témakörben


  k-30     k-5     pentax     árak    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

Pihe

Kis kiegészítés: bár a Pentax K-r-t 2011 év vége óta már nem gyártják, de szerepeljen itt egy számadat a K-30 miatt: a K-r 190.000 Ft körül alakult bejelentés után.

 2      

csakb

Soha nem értettem ezt a csipogást a bevezető árak kapcsán. Minden egyes új cucc megjelenésekor beindul a jajongó kórus, hogy de drága, és összehasonlítják egy kifutó modellel, hogy bezzeg az.

Egyébként végül én is a K-5-re váltottam a K-30 helyett.

 3      

Ike

A K-5 valóban jobb, és aki teheti, most még azt vegye a K-30 helyett. Ha a kettő egyszerre jött volna ki, akkor lett volna értelme az összehasonlításnak. Akkor viszont lehet, hogy a k-30-at vettem volna, és azóta is rágódnék a dolgon :D

 4      

solar eclipsr

Ez igy teljesen hulyeseg, kit erdekel 2 eve mennyi volt a k5?
Most mennyi? Mennyi a masik gep? Melyik a jobb ez ilyen egyszeru.
A k30 mostani ara a k5 mellett iszonyatosan tularazott pont

 5      

Pihe

@Solar: most van egy kis átmenet, amíg a K-5 jobban megéri (azért van átfedés, hogy a raktárkészletet is elvigyék), de amint a K-5 lekerül a polcról és megérkezik az utód, máris visszaáll a rend az árazás terén. Vagyis az utód legalább 300.000 Ft-os bevezető árat fog kapni és akkor a K-30 máris nem lesz olyan drága és túlárazott. A K-r árán sem volt senki fennakadva, pedig akkor adtam el 160.000-ért a K-7-em, amikor a K-r 190.000 volt. (Érezzük az ellentmondást, ugye? :o)))

(Egyébként szvsz az egész fotópiac túlárazott, nagyon kiváncsi lennék, hogy egy APS-C-s kamera előállítási költsége hogy alakul és mennyi a haszon rajta (gyártói / állami / beszállítói / kiskereskedelmi).)

 6      

Voxx

Túlárazott a K30?? Érdemes egy pillantást vetni a hasonló tudású gépek árcimkéjére a többi gyártónál.

 7      

solar eclipse

Lecserelnek egy regi vazat butabra az arat pedig lenyomjak 30euroval, teljesen mindegy hogy kifut a k5. Ujabb modell szinte semmivel nem tud tobbet csak kevesebbet es meg az ara is majdnem ennyi ez ebben a formaban egy halott uzleti modell.
Ha kijone az uj vw golf kisebb motorral legkondi nelkul, plussz meg alufelnit se lehetne ra tenni (markolat ugye) de engednek az arbol 5 milliorol 4,7 milliora kivenne meg? Kb senki hiaba fut ki a regi modell az uj akkor is buta.es tularazott.

 8      

Voxx

Csak most nem az új Golf jött ki, hanem a Polo. :)

 9      

solar eclipse

az még rosszabb, a polo ugyan annyiba kerül majdnem mint a golf. nagy biznisz.