EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

PENTAX K-3 PLETYKAROLLER

Úgy néz ki, hogy csak-csak megvalósulni látszik a Pentaxék százéves terve a teljes Leica kockát rajzoló érzékelővel szerelt váz formájában, amelyről eddig bárki kérdezett, mindig egy alapos körbenézéssel indítottam, hogy hányan állnak körülöttem lehallgatóval. Tehát: K-3 (vagy minek nevezzelek). Egyre-másra olvasni híreket és csepegtetéseket a nagyvilágból, amely persze lehetséges, hogy egy pletykaroller: valaki hallott vagy vélt gondolni valamit és azt valós tényként kezelve mások lehozták - a korrektség kedvéért szeretném jelezni, hogy nem láttam "hivatalos szivárogtatást" még ezügyben (az összes fotó, amit illusztrációnak beszúrtak, számomra elég PS-gyanús), leszámítva azt, hogy a Pentax Facebook oldala megosztott egy fórumpostot a K-3-ról.

Amiről susognak, az konkrétan egy kompakt méretű (K-5? Légyszi-légyszi!) full frame váz, 24 megapixeles CMOS érzékelővel, 29 AF ponttal, DX (APS-C) móddal 12 megapixelen, 200.000 expóra tervezett zárral, 6 kocka / másodperc sorozattal, Full HD videófelvétellel, ISO 100 - 25.600 (kiterjesztve 50 - 102.400) érzékenységgel. Az árcímke hosszára és a nyitó obiparkra rettentő kiváncsi leszek.

Mivel nekem a specik nem egy alsókategóriás FF vázra hajaznak, hanem igencsak felsőbb szegmensre, ezért nyilván nem a Nikon D600 (?) árazásában részesül, hanem 500.000 Ft feletti bevezető árral számolhatunk. Nyitó obiparkhoz illene egy 2x-7x/2,8 és egy 7x-200/2,8. Az FA Limitedek és az 50/1,4 adottak, ahogy a 100/2,8 Macro WR is. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy a pletykaroller megvalósul-e idén ősszel, ahogy azt évek óta rebesgetik.

 PIHE, fotó témakörben


  k-3     pentax     pletyka     

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

Pihe

Egy plusz gondolat: mivel úgy tudom, a Sony-Pentax megállapodás értelmében a Sonynak elsőbbsége van a saját érzékelőjével szerelt vázat előbb kihozni, ezért ha lesz idén Sony FF váz, akkor lesz Pentax is. Persze lehetséges, hogy a Pentax máshonnan vásárol, amit személy szerint kétlek.

 2      

Ike

Nem kötekedésképp, de akarod mondani, ha NEM lesz Sony váz, NEM lesz Pentax sem.

 3      

hellsing

> Az árcímke hosszára és a nyitó obiparkra rettentő kiváncsi leszek.

A pletykák szerint $2600 a várható ár, a nyitó obipark pedig az a kb. 60 féle FF-objektív Pentax bajonettel, amit most a B&H-nál kapni lehet, illetve a többi, amit az elmúlt 35 évben gyártottak és a használt-piacon elérhető.

> a Sony-Pentax megállapodás értelmében a Sonynak elsőbbsége van a saját érzékelőjével szerelt vázat előbb kihozni

Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy a Sony kihozhat vázat, mielőtt bárkinek adna az érzékelőből. Az nagyon életszerűtlen helyzet lenne, ha a Nikon vagy a Pentax készen állna az FF vázzal, de be kellene várniuk a Sonyt, hogy a sajátját előbb piacra dobja. Ha a Sony végül nem hozna ki FF vázat, akkor partnerei, akik vettek az érzékelőkből, kidobták a pénzt az ablakon..? Mert a Nikonnak és a Pentaxnak a mai napig van élő FF obi vonala, a Sonynak meg (ha jól tudom) csak a régi Minolták vannak, ha az jó rá egyáltalán, úgyhogy nekik egy FF-váz-vonal kihozása nem csak ennyi, obikat is kell készíteniük..

 4      

Pihe

Ike: pontosan ezt szerettem volna írni. :o))

Hellsing: a problémát két tényező okozza. Az egyik a B&H raktárkészlete, ami a magyar (megkockáztatom: európai) fogyasztóknak nem opció. Gondoljunk a termék ára + helyi adó + szállítás + vám + helyi adó kombóra, ami teljesen más árakat eredményez, mintha bemész a boltba és a kezedbe adják a polcról. Opció az, amit egy héten belül a világ bármely táján beszerez a márkabolt. (Márkaboltról Pentax viszonylatban elég vicces dolog írni...)

A másik, hogy bár a Sony DSLR vonala nem kifejezetten acélos, de jó pár éve van - egy vitathatóan sikeres - full frame vázuk (A900, ha jól rémlik) és azért a Minolta obik számáról és minőségéről sem szabad elfeledkezni. A Sony is próbálkozott objektívgyártással, de szerintem nekik a szenzorokkal kellene foglalkozniuk, hiszen abban (is) pengék.

 5      

Mikus

A Sony nemhogy próbálkozott objektívgyártással, de gyakorlatilag megkapta a Minolta gyártósorait és gyártják is a Minolta obikat átcimkézve.
Aztán van a Zeiss vonal is, bár az egy kicsit magasabb árkategória és most a Sony is kezd kisméretű műanyag fixeket gyártani elérhető áron, 1,8/35, 1,8/50, 2,8/30 makro, 2,8/85.