HIVATALOS: PENTAX K-30

Pentaxéknak van egy olyan kedvenc szokása, hogy az újdonságok bejelentéseit mindig valamilyen fontos családi programunkra tűzik ki, így esély sincs arra, hogy ritmikusan nyomogatni lehessen az F5 gombot a bejelentés vélt pillanatában (és ez így jól is van, azt hiszem). Ezért csak pár óra késéssel - de törve nem - adnék számot a középkategóriás termékvonal legújabb üdvöskéjéről, a Pentax K-30-ról.

Érdekes jószágra sikeredett a K-30: teljesen új designnal van dolgunk, ami pentaxos szokás szerint új termékvonalat is képvisel. Ha visszatekintünk (akár az előző bejegyzés alapján), akkor azt fogjuk látni, hogy kedvenc márkánk folyamatosan kísérletezik a vázak pozícionálásával és az új technológiák (Q, K-01) megjelenésével ez a káosz inkább csak fokozódott, mintsem tisztult. Nehéz lenne belőni a K-30-at is a K-r / K-5 utódlás szerint, de egyszerű, ha egy generációval visszaugrunk a K200D / K20D-hez. A K200D volt az utolsó olyan váz, ahol azt éreztem, hogy nagyon kevés választja el a két termékvonalat egymástól: szigetelt váz, felső LCD - igaz, csak egy tárcsa. Ezzel szemben a K-m / K-x / K-r vonal egy kezelőszervek és építés terén (nem szigetelt, egy tárcsa, stb) puritán felhozatalt adott, ami egyértelműen jelezte a helyét a termékpalettán.

A K-30 bár visszanyúlik a K200D-hez, de tarkóncsapja a felsőbb kategóriát is: ez a váz nemcsak, hogy 81 pontos szigetelést kapott, de két tárcsával is büszkélkedhet. A felső LCD ugyan elmaradt és a módválasztó tárcsa is átköltözött a jobb oldalra. A design szintén visszanyúlás, a vonalak a 2006-2008 közötti termékeket idézik, megfelelő mennyiségű változtatással természetesen a beazonosíthatóság kedvéért. A váz hátán a szokásos 3 inches, 921.000 képpontos LCD trónol (a kijelző alatt olvasható "digitális tükörreflexes fényképezőgép" mondat elég illúziórombolóan hat...), ugyanakkor itt látni igazán, hogy a K-30-at hová is pozícionálja a gyártó: az irányításhoz csak pár gomb adot és csókolom, a többit oldja meg menüből a kedves felhasználó. Jó hír viszont, hogy nem kell az AF módokért a menübe szaladgálni, hiszen - ha jól gondolom, először ezen a termékvonalon - belépő-közép váz is megkapta a háromállású AF.S - AF.C - M kapcsolót.

A váz lelke a 16,2 megapixeles CMOS érzékelő, amelyet a Pentax M motorja dolgoz fel. Ez a kombó a K-01-ben mutatkozott be és lett sikeres. Az érzékenység ISO 100 és 25,600 között szabályozható, és ahogy ismerem az érzékelőt, a felső tartomány is ésszerű használatot biztosít. Ami sokkal érdekesebb, az az új autofókusz motor, amely SAFOX IX+ névre hallgat. A + jelölés mindig az előző széria csiszolgatására utal, nem pedig egy kompletten új rendszerre, de sokat sejtet a specifikációk között az a félmondat, hogy a K-30 videófelvétel közben is képes automata élességállításra. Egyébként szokásosan 11 pontos az AF rendszer, amelyből 9 keresztirányú érzékelő. Szemünk és az AF között a közel 100%-os lefedettségű pentaprizma foglal helyet, ami méretét tekintve megint új ebben a kategóriában, 0,92x-os nagyításra képes (referencia: 50mm @ végtelenben). Apropó, szemünk - a K-30 cserélhető a mattüveg, ami jó hír azoknak, akik valami miatt elégedetlenek lennének a gyári lapocskákkal. A fénymérés szintén nagy előrelépés (77 pontos) és új ebben a kategóriában.

A zárszerkezet másodpercenként 6 felcsapásra képes sorozatban és 30" és 1/6000 közötti sebességeken működik (meg persze B-módban). Természetesen ebben a vázban is helyet kap a Pentax hatalmas nagy csábereje, a beépített rázkódáscsökkentő (SR). A videó Full HD @ 30 FPS, de válaszhatunk 720p-t (egészen 60 FPS-ig) vagy VGA felbontású rögzítést (30 FPS) - és ahogy fentebb írtam, most már felvétel közben is tudunk automata élességállítást igénybe venni, ha szeretnénk oda nem illő hangokat a felvételünkbe. 

A Pentax K-30 bevezető ára 850 USD (kb. 180.000 Ft, csak váz) körül alakul, ami - szerény véleményem szerint - a fenti speciket lajstromba véve kedvezőnek mondható, feltéve persze, ha jó magyar szokás szerint az USD-ből nem csinálunk hirtelen EUR-t. A vázat már elő lehet rendelni - egyelőre három színben -, a nyártól pedig szállítják mindenhová.

Egy új termékvonal új darabját kaptuk ma meg. Az új kialakítás új garnitúraváltásra mutat, amíg a a belső tulajdonságai összemossák az eddigi határokat a belépő-közép- és a közép-felső-kategória között. A K-30 egy maximálisan ésszerű váltás lehet a mostani K200D / K-m tulajdonosoknak. Ugyanakkor azt látom, hogy a libikóka elmozdult felfelé, a K-30, ha a váz kezelőszerveit nem nézzük, nagyon a K-5 trónjára hajaz, így arra leszek elsősorban kiváncsi, hogy a K-3 (ha lesz ilyen), vajon miben fogja felülmúlni a létező felhozatalt -- és erre ugyan még aludni kell, de a kispárna alá szerintem nyugodtan betehetünk egy SAFOX X AF motorral hajtott, 20+ megapixeles Full Frame vázat: ha nem is valósul meg, de legalább szépeket fogunk álmodni.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« hivatalos: pentax da 50mm f/1,8
pentax k-3 pletykaroller »

pentax     pentax k-30