EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

HIVATALOS: PENTAX DA 50MM F/1,8

Íme a Pentax új 50mm-es üdvöskéje, F:1,8-os fényerővel. A Pentax pár perce jelentette be ezt az egyértelműen DA 35/2,4 mintájára olcsónak szánt üveget, amely az F50/1,7-től hivatott átvenni a régóta érő stafétát. Az objektív mindössze 122 g-ot nyom, a 7 hajlított lamella előtt 6 lencsetagot találunk 5 csoportba rendezve. Rekeszgyűrű nem került az objektívre, de nem is számítottunk rá. Ami érdekes, hogy a szűrőmenet meghízott 3 mm-el, tehát gyaníthatóan egy teljesen új konstrukcióval van dolgunk, nem pedig egy újragondolással, mint a 35/2,4 esetében. Bevezető ára 250 USD körül alakul (kb. 50.000 Ft).

Stay tuned, mert maholnap még lesz meglepi a Pentaxék házatájáról.

 PIHE, fotó témakörben


  50mm     pentax    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

Voxx

Annyiért drága lesz... Ennek a Canon féle "papír ötvenessel" kéne versenyeznie árban.

 2      

Gabesz

Voxx!

Látatlanban megkockáztatom,hogy a kenon "papírötvenese" a kanyarban sincs minőségileg ehhez.
Az én 30 éves manuál 50/1.7-esem olyan dof-ot produkál,hogy nembánnám ha a többi obim is erre lenne képes!:)

 3      

csakb

Hohohohó! Pont az előbb nézegettem a Limók aktuális árait, és bosszankodtam, hogy még mindig nem lehet tudni semmit a DA 1.8/50-ről. Erre tessék, mégis.

A 3 mm-rel meghízott szűrőméret mit jelent? 49 helyett 52 mm? Attól még lehet régi dizájn, kicsit szélesebb házban. A 7 hajlított lamella sokkal izgalmasabb.

Nekem nagyon hiányzott már ez az obi az M 1.7/50 leváltására. Nem érdekel, ha műanyag.

 4      

Csabulator

Hurrá! Már én is nagyon vártam ezt az objektívet. Kell valami nagy fényerős fix a zoomok mellé. :)
Az olcsó 50-es Canon egy borzadály mechanikailag, viszont ha jól tévedek a képminősége nem olyan rossz.

 5      

bence93

A régi 1.7-es ötvenes hihetetlen képet ad, nem tudom, megéri-e lecserélni ilyenre. Mind élességben, mind elmosásban elképesztő, én sosem váltom le. (nem beszélve arról, mekkora móka manuálban fotózni :))

 6      

Voxx

Mókának móka, viszont én nagyon tudom rühellni, mikor azért kell kiszórnom egy jó képet, mert zavaróan rossz helyen van a fókuszpont és/vagy emiatt kell több képet lőnöm(közeli arcportré pl). Segítség a fókuszvisszajelzés, de csak olyan "nagyjából" szokott pontos lenni (Chinon 50/1.4, teljesen nyitott rekesznél nagyon lágy képe van).

 7      

csakb

Én is így vagyok vele. Jó móka a manuál, de ha eseményen kell fotózni, és nincs idő tökölni a fényméréssel, fókusszal, akkor az ember hamar elgondolkodik az AF-en.

Érdemei maximális elismerése mellett fogom nyugdíjazni az M 1.7/50-est. Az FA 1.4/50-nel annyi gondja volt egy kollégának, hogy sajnáltam rá a pénzt, az F/FA 1.7 vadászatára meg ráuntam.

 8      

Gabesz

Voxx!

Azt a Chinon "replikát" ha nem haragszol meg érte, mégcsak nem is említeném egy lapon a gyári Ashasi Pentax 50/1.7-tel.
Ég és föld.
Sokan megveszik a bóvli Chinon optikákat, csak mert olcsóbb a gyárinál X forintocskával,vagy mert épp nincs a piacon eredeti.Nem lenne szabad pedig.
Nem hallottam még olyan Pentaxost aki ne panaszkodott volna rá.....ez is sajnos.:S
Mikor legutoljára néztem a Pentax-Ashasi manuál 50mm-esei 12-15 darab ezerforintos környékén már beszerezhetők voltak.Én kerek 10 rugót adtam érte pár éve.Ezért a minőségért baromira nem tétel.Ha tudod,akkor szerintem cseréld le....nem jársz rosszul!:)

 9      

Voxx

Gabesz:

Kipróbáltam elég sokfélét mielőtt megvettem. Annyira nem drága egyik régi obi sem, hogy filléreskedjek rajtuk. Nekem ennek a képe tetszett. Ilyen nyitott rekesszel: http://www.flickr.com/photos/v-o-x/4552139601/in/set-72157623931401732
Elég lágy az éles részen is, de nekem ez tetszik. :)
F2-től már éles: http://andrasmuller.com/portraiture/february/
Szóval meg vagyok vele. :)

 10      

OliverMavrak

Előttem szólók,
Azért én is picit védelmembe venném az 50-es F1.7 Chinon objektívet. igaz,hogy nem egy Pentax, de szerintem is brutálisan szép képet ad, ha gondoljátok szívesen mutatok majd vele készült képeket.
On the other hand, szerintetek megéri erre lecserélni egy 50mm FA F1.7-et?

Sziasztok!

 11      

Pihe

A Chinon 50/1,7-ről nagyon sok jót hallottam én is.

Olivér, miért akarnád lecserélni a - igaz, csak marginálisan - fényerősebb, jobb építésű FA 50/1,7-et?

 12      

Voxx

Az enyém 50/1.4-es. Nem tudom mennyire rokonok az 1.7-tel. Bár teljesen nyitott rekesznél a lágy rajz jellemző a Chinon optikákra.