PENTAX TERMÉKFRISSÍTÉS ÉS DESIGN

Nem szeretnék léggömbhámozással kezdeni és tömeghisztériával folytatni, így egy kizárólag saját elgondoláson alapuló kis képsort osztanék meg a Pentax felső-középkategóriás vázairól időrendi sorrendben. (A képek nem méretarányosak.) Nagyon érdekes, ahogy a termékek kiadása alakul, szinte ugyanazt a termékciklust tartják végig és kialakításban is párosával járnak a gépek (a belépő vázakat azért nem foglaltam be, mert azok designban és időpontban szinte mindig követik vagy megelőzik a felsőbb kategóriát). Ha most a főoldalon vagy, több a Tovább gomb után jön.

A koncepció a következő: a vázak párban járnak és a sikeresebb széria két évig, a ráncfelvarrás egy évig van gyártásban.

Az *ist szériával kezdeném, 2003 / 2004-ből, ami önmagában az első kakukktojás, hiszen talán a D-t leszámítva nem volt középkategóriás váz abban az időben, viszont született egy rakás belépő klón DS, DS, DL, DL2 néven nagyon rövid intervallumban, amik a D CF-kártyás rendszerét cserélték le és tartalmaztak apróbb módosításokat. Ezen a szérián megfigyelhető némi evolúció, a berakott DS2 fotója már nagyon közelít a K10D-hez. A 2006-2008-ig élő K10D-t egy évig követte a K20D-vonal, ami nálam ráncfelvarrásnak (CMOS érzékelő, LiveView, stúdióvaku-csatlakozás) számít.

A következő vonal a K-7 / K-5, ami megint kicsit kivétel, mert a ráncfelvarrás volt a sikeresebb a K-7-tel szemben, így itt a dátumok megfordulnak. Ha következetesek vagyunk, akkor idén a K-5 utódot kap, ami jó esetben 2014-ig lesz velünk, majd egy kicsit módosítva, ugyanazzal a designnal 2015-ben lesz egy testvére.

Átemelve a valóságba, a K-01 és a K-30 fölé egy K-3-at várok idén. Az, hogy lesz-e full frame, számomra a "van-e értelmes élet a Földön kívül" kategóriába esik, avagy biztos van (lesz) és idővel rá is bukkanunk (meg is kapjuk). A 645D eladások szerintem bíztatóak, annak ellenére, hogy közel 2 millió forintért a piac nagyon kicsi szeglete vesz fényképezőgépet, és ha Japánban egy Leica-kockás vázzal is bepróbálkozna kedvenc gyártónk, nyilván sikere lenne, amiből itt, Európában is profitálhatnánk (vagy lenne egy remek indokunk, hogy miért gyűjtünk távolkeleti nyaralásra).

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« új csorge.hu
hivatalos: pentax da 50mm f/1,8 »

pentax     

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Solar Eclipse

na most várok akkor még kicsit a K5-tel :) pedig már tényleg rendeltem volna :)

 2      

Pihe

Ha olcsón szeretnél K-5-öt venni, akkor szerintem hamarosan itt az ideje a rendelésnek. Ha az utódra vársz... akkor gyűjts még egy picit. :o)

 3      

Solar Eclipse

megvárom mit tud az utód :) amugy az előző gépek termék ciklusát figyelve már kint kéne lenni az újnak szóval legkésöbb photokina igaz az még nagyon messze van :(
és szerintem a legolcsóbb akkor lesz amikor tényleg kifutó modell lesz :)