PENTAX K-30 PLETYI

Takoca Pajtás pár órája kérdezett, hogy tudok-e új gépről, én pedig csak a vállamat vonogattam, hogy minek nekünk új gép, amikor itt a K-5 és a K-01. Mire hazaértem, kaptunk egy kiszivárgott fotót a K-r utódjáról, ami kísérteties módon a K-30 nevet kapta (ami nem azonos azzal a K-30-al, amit a K20D után vártunk körömrágva). Néhány gyanított adat, a teljesség igénye nélkül:

  • 16 megapixeles APS-C érzékelő (K-5-é, talán?)
  • Szigetelt váz (végre a Pentax elkezdett gondolni a belépő vázak használóira is!)
  • Full HD videó
  • 3" LCD
  • 4 FPS (ami kevesebb, mint a K-r-é)
  • ISO 100 - 25,600

Érdekes megfigyelni a váz formáját, ami azt sejteti, hogy újabb vonal megszületésének vagyunk szemtanúi:

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« a közönségszavazós fotóversenyekről
új csorge.hu »

fotó     pentax k-30     pletyka     

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

bence93

A régi dizájn jobb volt. :/
"Szigetelt váz (végre a Pentax elkezdett gondolni a belépő vázak használóira is!)" -> Végre? K200 is szigetelt volt :)

 2      

bles

Meglátszik a belépőszint, a módválasztótárcsa fent jobb oldalt kapott helyet, így biztos nincs rajta második kijelző. De fura mód van az expogomb alatt látni e-dial tárcsát, esetleg azt jelentene, hogy a hátuljára is került egy ilyen tárcsa? Mert eddig az olcsóbb vázakon hátulra került. Tetszene, ha két e-dial tárcsával rendelkezne a belépőszintre szánt váz. K10D-ben megszerettem, hogy kettő van, s olyan funkciót állítok be ezekre, ami tetszik.

Látni vélek AF segédfényt is, ami ugyancsak tetszene.

 3      

Pihe

@Bence: a Pentax designjai mindig elég furcsák voltak elsőre, tulajdonképpen csak a K10xD / K20xD vonal volt elég mainstream ahhoz, hogy mindenki elismeréssel adózzon a forma előtt. A K-7 is piszkosul furcsa volt, a K-01 pedig kifejezetten nem szép, de az ember ahányszor ránéz, mindig valahogy szebbnek látja (nyilván kell hozzá megfelelő mennyiségű sör is, nem véletlenül találták fel az SR-t :o)). Nekem tetszik, hogy a bal oldalon van egy markánsabb dudor, ami valószínűleg biztosabb fogást enged, amikor a vázat lefelé tartod (a képeket nézed vissza). A "K" betű tipográfiája a 70-es évek Pentaxait idézi fel. :o)

@Bles: jól látod, amiket látsz. :o) Két e-tárcsa lesz, ellenben még mindig nem került fel a váz tetejére LCD (és gyanítom, hogy belépő vázra mostanában nem is fog, hacsak a következő kategóriát nem egy 645D-típusú gép fogja adni Pentaxéknál). Az áramellátás a szokásos lesz (ceruzaelem vagy akksi).

Ami plusz infó, hogy három színben lesz elérhető (fekete, marine és birodalmi rohamosztagos). A tengerkék nekem személy szerint nagyon begyere.

 4      

csakb

@Pihe: Azt honnan véled tudni, hogy két tárcsa lesz? Én addig nem hiszek benne, amíg nem látok a hátlapról is fotót. Az alsóbb szintű Kanyonokon is az expógombnál van az egyetlen tárcsa.

Viszont van három állású AF-mód kapcsoló az obi tövében. Ez sem gyakori az alsó kategóriában.

Ha ez tényleg megkapja a K-5 szenzorát, a szigetelést, és a két tárcsát, akkor már tudom, hogy erre fogom lecserélni a K200D-met. :)

Mondjuk már a K-5 váz ára is lefittyedt 800 EUR alá... Eh, nehéz az élet!

 5      

Voxx

@csakb: Én is ennél a váznál látom először, hogy érdemes lenne rá lecserélnem a K200D-t, a felső LCD hiányát még simán elviselem, a két tárcsa pedig nagyon nagy + lenne.
Mindezek ellenére valószínű, hogy áruló leszek és egy 5D mkI lesz a következő gépem...

 6      

bence93

Nekem manuális obinál nagyon kell a fölső LCD, csak olyan gépet vennék, amin van. A szigetelés megvan a K200D-ben is, én a zajon kívül sok negatívumot nem tudnék rá mondani. Egy használt K5 lesz ebből, már most látom :)

 7      

Pihe

@csakb: külföldi oldalakon regélik (csütörtökön rossz a franciatudásom, de mintha a szövegből derült volna ki).

Érdekes, hogy mennyire máshogy kezeljük a gépeinket és mennyire más igényeink vannak emiatt. A felső LCD szerintem is jó dolog, mivel én állványról dolgozom sokat és ilyenkor 100%-ban a hátsó LCD-n liveview-ban komponálok. Csak le kell nézni és tada... ott van minden adat.

Az is érdekes, hogy - és nem kizárt, hogy a következő bejegyzések egyikének témája lesz -, hogy a Pentax kezd kiszámítható termékfrissítéssel jelentkezni, elég csak ránézni erre az új designra. Már kiváncsian várom, hogy mikor lesz K-5 utód a K-30 formájába öntve.

 8      

Pihe

És egy kis múltidézés, ha már K-30:

http://blog.csorge.hu/blog/309/pentax-k30-specifikaciok-mashogyan

 9      

Solar Eclipse

Most ez vagy nagyon drága lesz vagy a K5-nek esik az ára mert ha ugyan azzal az érzékelővel kiadják olcsón akkor a K5-t ki is dobhatják a kukába :/.

Amugy a K5 ára németben már régen 750 euro körül mozog kit obival 760-800 euro akció függő.
De mostmár várok egy kicsit K5 vásárlással :) photokina elött dömping lesz az tuti.

 10      

Voxx

Bence: Igen, zajos eléggé a mai gépekhez képest, de van egy sajátos karaktere, amit szeretek kihasználni. Persze inkább egy K5 zajszint, de ha már ez van...

 11      

csakb

@Pihe: Remélem, a jövő héten lehullik a pel a hivatalos bejelentés során.

Most olvastam valami régebbi, "a TASZSZ jelenti" megbízhatóságú orosz pletykát, miszerint idén 3 új DSLR-vázat tervez bejelenteni a kedvenc gyártónk. Egyek a K-r és a K-5 közé pozicionálva (remélhetőleg ez a K-30), egyet a K-5 helyére, és talán egy fullfrémet, de ez lehet, hogy inkább 645D frissítés lesz.

 12      

Solar Eclipse

Nem lesz fullframe mert nem gyártanak hozzá lencsét (csak a 645 lencséket lehetne erre használni de az meg ugy nem lenne koncepció kereskedelmi szempontból.

 13      

Voxx

Szerintem a lencse nem lenne gond. Fixből most is van pár, zoomból pedig gyártottak most is korszerűnek számító darabokat, csak újra gyártaniuk kéne azokat (gondolom PZ nélkül)

 14      

Pihe

Nem látom akadályát egy FF váznak. Nevezetesen:

- vásárlóközönség adott. Nyilván először Japánban lehetne csak kapni és felmérnék az igényt a nagyobb sorozatgyártásra. Személy szerint vevő lennék egyre, de biztos, hogy csak akkor, amikor a következő frissítés megérkezik és a lefutó széria ára értelmes sávba ér. Éppen a minap áradoztam, hogy a 28/3,5 Shift obim full frame-en milyen penge látószöget ad - ez lenne az egyik érvem.

- az objektívpark részben adott, részben gyártanának újat. Az FA Limitedeket a mai napig gyárták, igaz, kis szériában, ugyanúgy, ahogy az FA 50/1,4-et. Mellette ott van az DFA 100/2,8 Macro WR, ami szintén teljes kört rajzol. Egy fényerős középzoom (28-80mm, kényeztető üzemmódban 24-90mm) és egy fényerős tele (80-200mm). Csak megjegyzem, eddig nem említettem olyan tartományt, amit a Pentax korábban ne gyártott volna és csak a fáradtság és az anyagiak korlátozzák le azt, hogy melyik fiókot húzzák ki hozzá a blueprintért. :o)

Mindjárt kiteszek egy új postot, hang on. :o)

 15      

Solar Eclipse

Én most is egy gyárban melózok ahol ki szériás precizebb dolgokat gyártanak. látom hogy is indul be egy uj eszköz gyártása és még cska közel sem olyan összetett mint egy obejktív. ez nem ugy müködik hogy kihuzom a blueprintet és 1 hónapmulva a gyár sz@rja ki magából a FF obikat. egy colában hogy nem lesz FF.

 16      

Pihe

SolarEclipse: arra céloztam, hogy a tervezési, tesztelési szakaszt átugorhatják. Az eszközöket, alapanyagokat ugyanúgy be kell szerezni, mint máskor. (Sajnos.)

 17      

csakb

@Solar Eclipse:

A PF lepelrángató cikkének a végén van egy érdekes mondat.

http://www.pentaxforums.com/news/pentax-k-30-officially-announced.html

"...this camera be complemented by a K-5 replacement and a K-mount full-frame in the months to come!"


Persze még mindig nem 100% a fullfrém, de én már hiszek benne.
Azt viszont már tudom, hogy a K-30 a következő Pentax vázam. :)

 18      

Solar Eclipse

szerintem a k30 ezzel az árral nagyon el van árazva a k5-tel szemben. video terén jobbnak tűnik a k30 de ezzel el is lett mondva róla minden.
még mindig azt mondom nem lesz full frame. nem tartom elképzelhetőnek hoyg egyszer csak kifognak dobni hozzá 10 obit, annélkül meg maximum asztal kitámasztónak jó. a 645 lencsék meg nem alternatíva az áruk miatt.
a régen gyártott fullfrmaes obikat meg nem fogják hirtelen elkezdeni ontani magukból két objektível nincs értelme egy fullframes vázat kiadni.