A KÖZÖNSÉGSZAVAZÓS FOTÓVERSENYEKRŐL

Hihetetlen régen nem írtam tartalmasabbat, ennek egyik oka, hogy a következő témát iszonyat érzékenynek ítél(t)em meg és csak hosszú töprengés után jutottam arra az elhatározásra, hogy (élve a klasszikus szóvirággal és a szólás szabadságával) tölcsért csinálok kezemből. Rögtön pontosítanám a címet is: a közönségszavazós fotóversenyek szereplői magatartásáról írnék egy bevezető gondolatot és aztán beszélgetnék Veletek.

Az alapsztori: adva van egy közösségi oldalon egymást viszontjelölt ismerősöm (akit nem nevezünk nevén és kérlek ne is találgassatok, mert bár létező emberről írok, de akinek X-nél több fotós ismerőse van, nagyon jól tudja, hogy valójában sztereotípiáról beszélünk), akit nagyon tehetséges fotósnak tartok, mind digitális, mind filmes téren kimagaslóan jó képei vannak: az utóbbi egy-két évben viszont mélyrepülésszerűen ment át a művészportréból saját karikatúrájába azzal, hogy folyamatosan közönségszavazós, pénznyereményekkel kecsegtető versenyekre nevez, ahol a cél természetesen minél több szavazat begyűjtése. Ennek eszköze adott, hiszen a közösségi oldalakon nap mint nap körbebombázza az ismerőseit, kérve-könyörögve egy-egy szavazatért.

Nem lenne bajom azzal, ha ez évente egy alkalommal történne - de szereplőnk minden ilyen versenyen ezt játsza. A történet végül odáig fajult, hogy életemben egyszer rákényszerültem használni az ignore gombot (aminek természetesen az lett a folyománya, hogy azon képeit nem látom, amikre egyébként kiváncsi lennék). Kicsit úgy érzem, a tehetséges fotós komolytalanná vált, aprópénzre váltotta a művészetét és ez nem a közönségszavazás tényétől alakult ki, hanem attól, ahogy szereplőnk magatartása megváltozott.

Ti mit gondoltok erről? Benneteket mennyire zavar az, ha valaki szavazatot "koldul" és hol van nálatok a tűréshatár? Mennyire tartjátok jónak a közönségszavazós pályázatokat (akár pro és kontra a szakmailag felkészült zsűrivel támogatott pályázatok tükrében) és milyen élményeitek vannak?

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« budapest by night by szél by pentakszkáöt
pentax k-30 pletyi »

fotó     fotóverseny     harcosok klubja     magánvélemény    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Érdekes téma, több órás átbeszélgetéssel sem érnénk a végére.
Az önnön tapasztalataimból kiindulva,annyit releválnék csupán,hogy közönségszavazós fotóverseny...huu..hogy fejezzem magam ki szépen.....szóval épeszű fotós nem nevez ilyenre.
Szerintem.
:)

 2      

Enyedi Attila (Neo19)

Szia!

Nos igen, ez tényleg egy érdekes téma. Én azt kell hogy mondjam ellenzem ezeket a versenyeket. Egyik példa: volt 1 srác aki egy olyan szettet nyert amiért én pl keményen megdolgoztam. Irigylem? nem, ha az a kép amit beküld megérdemli a nyereményt. Igen, mert az a kép amit beküldött nem hogy fotós szemmel, de átlag nézőként is a semmivel egyenlő. Ha a telefonomra tennék 2 másodperces késleltetést, majd elhajítom és aközben exponál, akkor is érdekesebb a téma és a mondanivaló mint annál a képnél.

Nem egy ilyen versenyt láttam. Sajnálatos az, hogy vki azért nyer mert sok az "ismerőse" és ráveszi őket 1-1 szavazatra. Persze én is van akinek megteszem és szavazok.
De nem mindegy h minél. 2 féle szavazós nyereményjáték van.
1: van vmi hülyeség akár termék stb stb szavazz és a legtöbb szavazatot kapó hazaviheti. Persze ebben miért ne segítenék ha csak 1 like-on múlik.
2: művészi témára keveredik a verseny és be kell adni vmit. Na itt nem értek azzal egyet hogy az nyer aki többet gürizik a like-okért.

A Te személyes példádra visszatérve pedig sajnálatos ami történt, viszont nézzünk körbe. Most politika mentesen mondom, de itthon azért a jó fotós is nehezen él meg. Ott vannak az igazán nagyon és idős korosztály. Hiába nyugdíjasak hiába elismert művészek hiába minden, amikor a nyugdíjuk semmire se elég ezért most is melóznak. Az sem kizárt h hasonló okok miatt próbál ilyesmi az említett személy h 1 kis plusz pénzhez vagy eszközhöz jusson és ezzel bővítse a felszerelését. Fene se tudja...

Bocsi hogy picit hosszabbra sikerült :)
üdv

 3      

Pihe

Neo: még egy dologra világítottál rá, amiről elfeledkeztem - nevezeten arra, hogy vajon mennyire fair play a szavazatgyűjtés azokkal szemben, akiknek esetleg kevesebb ismerősük van, vagy - és szeretnék megemlékezni a nem kevés olyan ismerősömről, barátomról, akik így indulnak eféle versenyeken - egyáltalán nem szeretnék meghirdetni ismerősi körben, hogy indultak ilyen versenyen (mert így is lehet csinálni) és rábízzák magukat a vadidegen szavazókra.

Köszönöm a hozzászólásotokat! :o)

 4      

juice

Én pontosan emiatt nem nevezek ilyen versenyekre, (kivéve ha csapatmunka és benne vagyok) mert kellemetlennek érezném azt, hogy zaklassam az amúgy sem sok barátot-ismerőst a gombnyomkodással, plusz eleve kizártnak tartom, hogy egy ilyen pályázaton valóban az érték legyen egyenlő a mennyiséggel.
A nevezett sztereotíp fotós szerintem egyrészt rájött arra, hogy így csikarhat ki valamennyi elismerést (esetleg konkrétan éppen anyagit) a művészetéért, másrészt én azt látom, hogy akik ezt az utat járják, egy idő után pontosan tisztában vannak azzal, hogy milyen típusú fotókkal érhetnek el sikert és ráállnak annak a "gyártására". Ez is egy út. Még sikeres is.
Nekem többet ér mindig egy szakmai zsűri által megmérettetett fotó, de még így is az van bennem sokszor, hogy vannak olyanok mint én, akik esetleg nem fotózni nem tudnak, hanem pályázni.
És előre is elnézést kérek, ha egyszer mégis szavazatot fogok kérni, ígérem nagyon indokolt lesz :)

 5      

Solar Eclipse

Pedig azért van az az ignore gomb hogy használd :) nekem az ismerősem minimum 50% ignorálva van. aki belinkelni az indiánnevét, neki való autot, konyha, bugyi, nadrág, utazás, nő férfi, kutya... vagy éppen kucsorog like. stb ignore.

Az ilyen versenyek meg tényleg csak arra jó hogy nyerj valami "pénzt", akinek ezt nem veszi be a gyomra ne induljon van ignorálja az imserőseit (én a második vagyok).

Ezeket a pályázatokat a zenei remix versenyhez tudodm hasonlítani ami komoly annak sokszor bunda szaga van vagy előnytelenek a feltételek, ami meg komolytalan azt ki akarja megnyerni?

 6      

Feldin

A szavazatgyűjtős versenyek viccesek. Semmi közük a képekhez, csak az számít i hány embert tud a közösségi hálós oldalain összefogni.
Szerintem értelmetlen és a kiírókat sem igen értem.
A szavazatkoldulás pedig elég gáz és rövidúton Hide all by XY-t von maga után nálam.

 7      

csakb

Végre post! \o/

:)

Engem többek között ilyen és hasonló abuzálások vezettek oda, hogy már egyik közösségi oldalon sem vagyok fenn. Hagyjanak engem nyugodtan vizelni...

 8      

Kutasi Kovács Zoltán

Hm... Én Balogh Zé-vel voltam így. Amikor először olvastam a felhívását, nem hittem a szememnek. Szeretem Zoli tehetséges, dokumentarista oldalát -a többit mondjuk nem annyira- és mérhetetlenül elítélem a sorsot, amiért ilyen eszközöket kell alkalmaznia ahhoz, hogy a végén révbe érjen.

 9      

ZcF

Ugy gondolom abba is kevesen gondolnak bele, hogy egy egy ilyen kozossegi portalos szavazat gyujtos verseny valos e.

A palyazatot ugyan meg hirdettek, de valojaban ugye nem is palyaztarol beszelunk, hanem egy olyas fele reklam kampanyrol ahol a cel a palyazatot kihirdeto oldal minel tobb es tobb tag toborzasa.

Es valahol itt johet az a fordult, ahol a palyazat kiironak nem is a palyamuvek a celjai, az csupan egy eszkoz ami teljesen kozombos neki. Igy fordul elo, hogy egy olyan palyamu nyerhessen ami mogott nem all semifele ertek.

De ki lehet az aki hozzaadott ertek nelkulo keppekkel nevez? Itt van meg egy fordulat, amit szinten kevesen ismernek fel. Sokan ugy velik, ha valakit ad egy szavazatot az egy valos szemely. Sajnos nem..
Sok esetben virtualisrobot. Peldaul egy embernek lehet 5-15 regisztracioja. Kivulrol meg talan nem is ismerosei egymasnak es a profiljukbol azt hihetjuk, h valos szemelyek.
Es sok esetben a kamu palyazatot ok nyerik meg, hiszen rovid ido alatt sok szavazatot tudnak adni.
Ha van dij akkor eltudjak nyerni, a palyamu pedig mindegy mit abrazol, ha pedig nincs dij, akkor maga a palyazat kiiro volt aki megfurta sajat versenyet.
Kivulrol nezve mindegy csak annyi latszik hogy valaki nyert, es hogy o egy csalo vagy, hogy az atadas megvolt e, vagy hogy ismerose e a kiironak, ugy sem derul ki.

De aki ezeket felvalaja es nevez, akar csak a tema kedveert, hat hajra.
Magam is epp beneveztem egyre, de belegondolvan hogy mennyi csalas es szemelyesadat kiszivargasaval jarhat egy ilyen, az ismeroseimet nem igazan buzditom.

Ui: Bocs az angol klaviaturaert

 10      

Peti-

Nem vagyok híve az ilyen szavazatgyűjtős "fotóversenynek", de most valahogy rávettek egyre. Egy helyi panzió írt ki pályázatot a környék szépségeinek bemutatására, díj lesz, de majd 1 hónap után sem sikerült megnevezni, kiírni. Nem is azért indultam, ha a pályázat útján sikerülne egy kicsit a turizmust fellendíteni és ehhez tevőlegesen is hozzájárulhatok, akkor az nekem már főnyeremény. Cél természetesen a minél több like. Nem hirdettem magam az ismerőseim között, mégis jó helyen állok vadidegenek szavazatai alapján. De ami felháborít, a pillanatnyilag első helyezett képét (és csak azt) maga a kiíró panzió tulaja hirdette, hogy arra minnél több like-ot, gondolom valami jó ismerőse... A pilanatnyilag második a társkiíró barátja/rokona. Mellesleg mindkettő úgy van fent a facebook-on, hogy XY Photography, de a "műveik" kész giccsek vagy olyan képek, amiket én ott a helyszínen törölnék és újrafotóznék. Két dologról szól ez a pályázat: Reklám a panziónak, és a feltöltött képeket korlátlanul használhatják akármire, akár saját későbbi reklám céljára is, a nyertesek meg belső körökből kerülnek ki.

Az ilyen közösségi oldalon hirdetett szavazatgyűjtős fotók mind erről szólnak, reklám és képlenyúlás, esetleg személyes adat gyűjtés marketing vagy egyéb célokra.

De azért az is megér egy misét, hogy a nagytöbbség milyen képekkel nevez. Kimegy az adott területre, 40-szer megnyomja az expogombot és hazaérve a fényképezőgépről egyből tölti mind a 40 művet a pályázat oldalára válogatás és önkritika nélkül.

 11      

wunderskatz

Hah, ez jó kérdés. Valóban, nemrég kerültem én is szembe egy ilyen szituációval: volt egy egészen komoly verseny, amelyre egy általam valóban elismert fotós ismerősöm pályázott. Ment a kampány, hogy szavazzunk a képeire, megnéztem az összes fotót, és... nem volt szívem az övére szavazni. Szerintem az ő képe teljesen átlagos volt (nem is értem, miért azt nevezte be), miközben volt ott egy igazi kis gyöngyszem kép is, amely kivitelezésben, mondanivalóban is magasan fölötte volt. És én inkább arra szavaztam.
Végül persze az ismerősöm nyerte meg a pályázatot, nagy versenyben (mert volt másik kép is, amelyre nyilvánvaló módon szervezett szavazás ment, több ezer szavazattal, miközben sok jó kép alig kapott pár száz szavazatot). Én örülök annak, hogy az ismerősöm komoly pénzhez jutott ezáltal. Jó fotós, és megérdemli azt a pénzt. De úgy érzem, hogy ebben az esetben valaki más sokkal jobban megérdemelte volna, és sajnálom nagyon azt a másikat.
És persze elgondolkodtam azon, hogy ő tudja-e, hogy nem feltétlenül ő érdemelte meg ezeket a szavazatokat (nyilván szerintem nem, bár mások finom jelzéseiből is ez jött le). Az ő dolga, de nekem nem volt szívem asszisztálni ahhoz, hogy ilyen középszerű képpel nyerjen. Sajnálnám, ha elmenne rossz irányba.

 12      

Pihe

Nagyon örülök, hogy ilyen sok, szerteágazó és szépen cizellált véleményt írtatok a témában. :o) Köszönöm!

 13      

Owerwild

Én is belefutottam egy ilyenbe, itt a véleményem:

http://ezvanmost.blogspot.hu/2011/01/nepszerusz-lemerusz-nl.html

a szavazós/sikoltozós versenyeken annak kell elindulni, aki a legtöbb havert birtokolja, érdemi munkával pályázni erőpocsékolás.
Az ilyen ismerősök kezelése pedig nekem az volt, hogy a fenti írást közzétettem a facebook adatlapjukon...

:D