VAN ÉLET AZ IPHONE UTÁN?

Szeretném elővezetni, hogy a következő gondolatokra hatványozottan igaz a Névjegy részben leírt irányelv, miszerint minden, a blogomban megjelenő bejegyzés a saját érzéseimet és meglátásaimat tükrözi, amelyet mint kizárólag és szigorúan magánvéleményt, tetszőleges hasznosításra tárok a Nagyérdemű elé. :o)

Évek óta iPhone-os vagyok. Alapvetően két okból választottam az almás telefont: 2006 óta vagyok kizárólag Mac-en élő (előbb egy Macbook, utóbb egy Macbook Pro boldog tulajdonosa) és teljes megelégedettséggel használom a legkülönbözőbb alkalmazási területeken, így logikus volt, hogy az akkoriban haldokló Nokiámat ilyen telefonra cserélem. A másik ok a fiskális presszió volt, ugyanis a 3G bejelentése idején az első generációs ("2G") telefonok ára hihetetlen mértékben esett, így egy használt példányt elképesztően elfogadható áron tudtam beszerezni. Az örömöm viszont nem tartott sokáig, és ennek ugyan a blog hasábjain nem, de a mindennapi életben erősen hangot adtam, hiszen rengeteg hiányosság tátongott kezdetben az iOS felületén, amit az Apple a mai napig nem javított ki rendesen (vagy kijavított, de konkrétan a support tojik a régi modelleket használók fejére).

Hatalmas bizonytalanság volt bennem az akksival kapcsolatban, hiszen Nokiákhoz szokott lelkivilágomban elég erős bástyát képezett az "új év, új akku" jelmondat, amelybe egy fixen beszerelt áramforrás elég destruktívan érkezett. Szerencsére bebizonyosodott, hogy alaptalanok voltak a félelmek, hiszen az Apple akksija ésszerű használat mellett egész korrektül helytállt akár másfél - két napig is.

A szoftveres gondokat egy hosszabb listában is nehéz lenne összefoglalni: kimondottan buta üzenetkezelés (hogy régi firmware-ekben miért nem lehetett egy-egy SMS-t törölni, csak komplett beszélgetéseket, hogy miért nem lehet MMS-t fogadni és küldeni vagy miért nincs küldés után jelentés csak az Apple tudja); utálatosan hosszú boot (tudom, hogy a 2G nem egy versenyautó, de könyörgöm, vészhelyzetben a 6 perces bootidő bizony életekbe kerülhet); össze-vissza működő hangmódok (az utolsó évben már külön hordtam az iPodom, mert fülhallgató után a telefon nem állt vissza normál hangszóró módba - és ahogy olvastam a neten, ez egy ki nem javított hiba). A fényképezőgépre nem térnék ki - bár az Apple kamerái mellett minőség terén nem sokan rúghatnak labdába, de azért nem kényeztették el a felhasználókat azzal, hogy túlkomplikálták volna a felvételi lehetőségeket. Rengeteg apró hiányossága van a rendszernek - csak egyet említek: arra, hogy a lockscreent miért szeretik Apple-ék üresen hagyni, nem tudom a választ, de tény, hogy csak jailbrake után van lehetőség naptárat vagy más hasznos dolgokat felpakolni rá. A jailbrake viszont annyira belassította a telefont, hogy a felébresztés után percekbe telt elindítani egy olyan egyszerű alkalmazást, mint például a számológép. Szintén probléma volt, hogy töltésre dugva az asztal lapjára fektetett telefon képernyője érzéketlen volt több beépített alkalmazásban (például stopper) - amint az ember kézbe vette, visszatért belé az élet. A WIFI szintén problémás volt (havi egy network reset kellett neki), ugyanígy a térerővel is voltak problémák.

Igazából a "legviccesebb" feature ihlette ezt a bejegyzést: tegnap szerettem volna egy teljes törlést eszközölni (visszaállítás az eredeti állapotba, adatok és beállítások törlésével), amely az iOS beépített szolgáltatása, tehát nem egy felhackelt történetről van szó. A telefon figyelmeztetett, hogy ez egy órát is igénybe vehet, így tegnap 11:00-kor bátran hagytam ott a készüléket a dolgozószobában és mentem el munkába. Ma reggel az iPhone ugyanúgy fogadott, ugyanis teljesen kifagyott visszaállítás közben. Ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy vajon jó ötlet-e egy hard reset vagy ezzel lehet a legjobban kinyírni a telefont, de 19-re lapot húztam és újraindítottam a készüléket. Az újraindítás után természetesen megjelent az Apple logó és ugyanúgy nem történt semmi, mint az előtte való huszon-egynéhány óra alatt. Remegő kezekkel néztem megoldás után a neten, és nini: ez bizony egy ismert probléma, vagyis 2G-n ne akarjunk teljes visszaállítást végezni, mert csúnya vége lesz, ha nem vagyunk lélekben kellően edzettek és nem láttunk elégséges Clint Eastwood filmet ahhoz, hogy megfelelő hidegvérrel bírjunk. Hogy az Apple miért nem javítja ezt a nyilvánvalóan szoftveres hibát? Mert valószínűleg sokkal egyszerűbb az új iPhone modellekkel foglalkozni: ha becsődölt a régi telefonod, dobd el és vegyél egy méregdrága újat.

Az Androidosok most nagyon fognak szeretni, az iPhone-pártiak pedig nagyon utálni: pár hete betettem az iPhone-t a fiókba és beszereztem egy HTC Desire Z-t. És megvilágosodtam. Nem szeretnék mérleg nyelve lenni, de az első nap után úgy mentem el lefeküdni, hogy szabadabbnak éreztem magam. Talán a legkorrektebb azt mondani, hogy az Android minden, ami az iPhone nem (és fordítva). Lehet, hogy az iPhone a trend, de ugyanakkor hihetetlen keretek közé szorítja az embert, amiből vagy kitör a jailbrake-kel, vagy nem - arról nem is beszélve, hogy az eladási ár töredékéért értelmes(ebb) készüléket választhatunk. Mivel ez nem egy Desire Z teszt, ezért csak annyit szeretnék mondani: ha nem célunk villogni az alma logóval, akkor van élet az iPhone után. És nem is olyan nagyon rossz.

 PIHE, minden más témakörben

MegosztásOldal teteje

« pentax k-01 specifikáció + képek (már hivatalosan is)
smc pentax da 17-70 f/4 sdm sufniteszt: a nagyotlátó nagylátó »

android     iphone problémák    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

vinczepeter

Már lassan egy éve nekem sincs, két okból, az egyik hogy a magenta cég nem tudott magyarázatot adni a havi túlszámlázásokra, amik nem 3 forintok voltak, a másik, hogy amúgy egy nagyon jó telefon, de rettenetesen függővé tesz. Ismerőimen is látom, és magamon is észrevettem, hogy nonstop azt piszkálja az ember, és nagyon rá lehet kattani, ami véleményem szerint elég rossz irányba tereli az ember társadalmi kultúráját....Eleinte fura volt, de már megszoktam, nem kell hogy állandóan nézzem jött-e mail, likeolt e valaki, tett e fel valaki valamit, és ezek mellett még botrányosan drága is, és ahogy írtad, falak közé vagy szorítva, mindenféle kutyulás kell ahhoz, hogy a mindennapokban használt eszközök, funkciók elérhetőek legyenek...

 2      

kridli

Hát én nem akarom az iphone-t védeni (nekem is htc-m van), de az iphone 2g és a htc desire z összehasonlítása nem igazán korrekt, a régi (mondjuk 1.6-os) android-os telefonok ugyanolyan rosszak voltak. Frissítésekben pedig az android szerintem rosszabb. A HTC mondjuk a korrektebbek közé tartozik, de a legtöbb android-os gyártó nagyívben szarik a frissítésekre, az Apple azért pár évig frissítget.

 3      

Pihe

Örülök, hogy egyetértünk, kicsit féltem, hogy sok flame-et fog kapni a bejegyzés a hardcore iPhone-osoktól. :o)

Nincs rálátásom a Froyo előtti Androidokra, se nem volt szándékomban összehasonlítani a Desire Z-t - nyilván nem is lehet. :o) Csak arra próbáltam rámutatni, hogy a két rendszer mennyire más megközelítés és hogy az Android mennyire testreszabható, amíg az Apple-nél konkrétan az van, amit kapsz.

Máshogy mondom. :o) Ha az iOS és az Android két űrhajó lenne, akkor az Android lenne a sok kicsi lámpás űrhajó, amit a végtelenig lehet nyomkodni és akkor is találsz olyan gombot, amit még nem nyomtál le, az iOS pedig az az űrhajó lenne, amiben a konzolon egyetlen hatalmas nagy gomb van, és ha az űrhajós dockolni szeretne, felszállni szeretne, leszállni szeretne vagy csak egy Mega Kahuna Burgert szeretne rendelni, akkor is azt az egy gombot nyomja le. :o)

Köszönöm a hozzászólásokat! :o)

 4      

Zsákai Péter

pedig azt olvastam, hogy az iPhone-osok többet szexelnek, mint az Androidosok. ...de Te tudod! :D :D :D

hivatkozott cikk: http://hirek.prim.hu/cikk/78760/

 5      

Pihe

Péterem, a cikk nyilván azokról szól, akik szex közben is telefonálnak! :o)) Örülök, hogy itt jártál! :o)