PENTAX K-01 SPECIFIKÁCIÓ + KÉPEK (MÁR HIVATALOSAN IS)

Frissítve: 2012. február 2.

Előzmény itt: Pentax K-01 pletykák, Pentax K-01 exkluzív képek

Sikerült elcsípni a hivatalosnak szánt sajtóközleményt (a bejelentésig még van néhány óra hátra), ugyanis a B&H Photo volt szíves előbb kitenni a honlapjára a specifikációt. Íme, kommentár nélkül címszavakban a fontosabb tudnivalók a Pentax K-01-ről:

- tükör nélküli kialakítás, amely kompatibilis minden eddigi Pentax K (K, KA, KAF, KAF2, KAF3) objektívvel;
- Sony 16 Megapixeles CMOS APS-C érzékelő (ugyanaz, amit a K-5-ben már láttunk és imádunk);
- új képfeldolgozó motor, amely Prime M névre hallgat;
- még halkabb mechanikus zár;
- 3 inches, 920.000 képpontos hátsó LCD;
- Full HD (1080p @ 30 FPS vagy 720p @ 60 FPS) videórögzítés H.264 tömörítéssel;
- szenzoreltolásos rázkódásvédelem (SR) és pormentesítés (DR);
- 6 kép / másodperces sorozat;
- 1/4000 és 30 mp közötti zársebességek;
- ISO 100 és 25,600 közötti érzékenységek;
- P, Av, T, M és automata, illetve kreatív módok;
- beépített HDR feldolgozás;
- felugró vaku + külső vaku számára vakupapucs;
- JPEG és DNG formátumok támogatása;
- az alumínium váz Marc Newson designer munkája és három színben lesz elérhető (ezüst-fekete, fekete, sárga-fekete);
- méret: 12.1 cm x 7.9 cm x 5.9 cm.

A váz kezdő ára 749 USD, a 40mm-es kitobival 899 USD, a megszokott 18-55mm + 50-200mm-es duplakittel 999 USD. Forgalomba a tengerentúlon március 15-én kerül (vagyis nemzeti ünnepünkön simán ki tudunk ugrani egy vázért ;o).

Írnék némi óvatos széljegyzetet, amíg hivatalos infók nincsenek. Számomra ez a gép egy hatalmas technikai ugrás a Pentaxtól, le a kalappal előttük! A gépnek iszonyat nagy sikere lehet, hiszen a Q is fogy(ott) rendesen, pedig az inkább csak egy piackutatás volt kedvenc márkánk részéről. Belekerült minden földi jó, amit a K-5-ből és a K-r-ből szerettünk - leszámítva talán a legnagyobb negatívumot, az optikai kereső hiányát (remélhetőleg kiegészítő formájában azért kapható lesz majd). Szintén elvárható lett volna a kihajtható kijelző, hiszen a hátsó, fix LCD bizonyos szituációkban elég nagy hátrány tud lenni (erre eddig ott volt az optikai kereső helyére csúsztatható szögkereső a nagytestvéreknél). Az 1/4000 nekem kicsit vissza-a-kályhához szájízű, de őszintén szólva nem valószínű, hogy ezt a vázat bárki is sportfotózásra használná. Szintén a hiánylistán szerepel a szigetelés és a TAv és Sv módok hiánya. Mindent összevetve egy jól sikerült belbecsű gépet talált ki a Pentax, bár van mit átmenteni a K-02-be.

Hogy kinek ajánlanám a vázat? Mindenkinek, aki egy erős belsővel szerelt, ám kezelhetőségében belépő / kezdő-haladó vázat választana magának, aki sokat utazik, de felnőtt a kompaktból és nem ijed meg nagyobb objektíveket csavarni a kis játékszere elejére, illetve annak, aki haladó fotós, de szeretne egy tökéletes második gépet magának, amit akár a kabátzsebben is el tud vinni bárhová.

Csak csendesen jelzem, hogy láthatóan a Ricoh is profitál a házasságból, hiszen pont a napokban jelentették be a GXR új modulját, ami a K-5 / K-01 Sony érzékelőjét kapta...

Egy rövid gondolatot fűznék a Marc Newson által megálmodott külsőhöz. Sokan írtátok, hogy "ronda". Ebben van valami - tényleg nem szép első ránézésre, sőt, az új 40-es XS obival olyan, mintha egy bulldogot gyömöszöltek volna egy fekete-ezüst kartondobozba. Azonban gondoljatok bele, milyen gépekkel rohangáltunk a 90-es évek elején! Nincs deja vu érzésetek? Emellett bennem mindig ott a fakulni nem tudó emlék, hogy a K-7 idején mennyire ki volt akadva a szögletes "á LX" designon a Nagyérdemű, mégis ma már ilyennel futkosik a Pentaxosok nagyrésze (K-7, K-5, K-r) - egyszerűen meg kell szokni, nagyobb obival például nem is olyan rossz, lásd fentebb az FA Limiteddel készült képet. Akit pedig ez sem győz meg, annak ajánlom a Pentax Program fotóit további szíves felhasználásra:

És plusz egy érdekesség:

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« pentax k-01 exkluzív képek
Van élet az iPhone után? »

k-01     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Szabolcsi Mihály

Nem 1 szépség; de legalább a reményt élteti, hogy a K-bajonett nem ítéltetett kihalásra...
...a közeljövőben + amúgy se terveztem vásárlást. :)

 2      

Klinyo

Hát szerintem se szép, de a kérdés hogy a célközönségének teszik-e. A beltartalommal meg nem lehet gond, úgy hogy szerintem van esélye a piacon. Bár én sosem vennék ilyen gépet mégis örülök neki, egy kis reménysugár, hogy lesz még sok új Pentax, sőt új DSLR is. ;)