PENTAX K-5 ÉS A DINAMIKA (SUFNITESZT)

Mint az előző, kicsit szűkszavúra sikeredett bejegyzésből talán kiderült, a munkahelyem úgy gondolta, hogy leglelkesebb dolgozójának új munkaeszközt ad a kezébe egy Pentax K-5 formájában. Pár napig váz nélkül voltam, a héten búcsút intettem kétéves K-7-emnek és e rövid idő alatt kétségek kezdtek gyötörni, hogy vajon jól döntöttem-e, vajon kell-e nekem a K-5 és nem volt-e logikát nélkülöző lépés lecserélni a következő generációra.

A K-5 végül nem az amúgy bámulatos zajszint miatt landolt nálam (Takoca szerint ISO 1600 felett kezdődik az élet), hanem a dinamika miatt. Épületek, belső terek fényképezésénél minden kicsi tized plusz fényérték a dinamikában olyan kincs, ami órás munkát spórolhat akár egyetlen fotó esetében is. A K-5 14.1 fényértéknyi átfogása papíron nagyon szépen néz ki (főleg, hogy jelenleg a legnagyobb ilyen értékkel bíró APS-C váz), de papíron nehéz fényképezni. Tegnap este kiálltam a budai várba, hogy megizzasszam az érzékelőt és megnézzem, mit is tud valójában a képfeldolgozó rutin.

A képek ISO 80-on készültek, RAW+ módban. A bal oldali a JPEG, a jobb oldali a RAW. Látható, hogy JPEG-nél kutya közönséges képek potyognak ki a vázból, RAW-ban viszont a Fill light / Világos kitöltés csúszka megerőszakolásával azonnal látványos eredményeket érhetünk el (tehát a jobb oldali képek nem HDR képek, egyetlen RAW-ból, egyetlen csúszka felhúzásával kerültek kidolgozásra). A K-7-ből örökítve (és azóta szinte minden konkurens váz által elcsenve) ugyan van a K-5-ben is ötféle erősségű HDR, de ezek után kinek kell HDR? :o) A képek kattintással nőnek.
És a klasszikus 4 fényértéknyi alulexponálás, majd felhúzás és egy 100%-os crop a felhúzást követően fellépő zajról:


 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« pentakszkáöt
letakart pentax »

fotó     fotótech     pentax     sufniteszt    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Neo19

Gratulálok a vázhoz. Hát ez a nem mind1. Nagyon szép teljesítmény amit tud.
Sok szép képet vele:)

 2      

Gabesz

Uuuhhh...tetenyálaztam a monitorom...:)
Nemvéletlenül kell nekem egy K5...
Grat a vashoz, sok szép képet hozzá!:)
Vele..:D

 3      

eldiablomismo

Na kérem itt kezdődik valahol a digitális fényképezőgép. Ezt a (negatívot közelítő) minőséget várjuk már évek óta.

 4      

inzsellér

Én ezt a dinamikatartományt még nem próbáltam vele, ezért nagyon örülök a képeidnek, és köszi a munkát!.
Ennél már csak egy jobb gép van, a 645D, de hogy klasszikusokat idézzek: az nem FF!

 5      

xabolcs

Gratulálok a K5-höz, szép fényeket kívánok hozzá!

 6      

Cunder

Grat az új vázhoz! Brutál! Jó kis teszt! Azt hiszem elkezdek gyűjteni én is! :D

 7      

tmt

Hát ez nagyon korrekt. Kicsit szomorkás vagyok, mert valahol titokban mindenki ilyen szintű érzékelőt várt már a K-7-be is. Azzal szerintem letarolta volna a piacot a pentax. Így sem rossz, és lehet, hogy tévedek is, szóval jeeeeee. :)

 8      

bence93

Kákán csomót? Minek? :)
Gratulálok én is, vásárlási szándékot lehet Nálad előre jelezni? :)

 9      

Vass Lehel

Szia Csorge,
Gratula az uj K5hoz, tewnyleg fenomenalis kepeketm keszit.
A RAw az szinte minden elkepzelsemet felulmilta. Viszont a kerdesem az lenne, hogy emlitettel a beszamolodban egy ilyent, hogy: "Fill light / Világos kitöltés csúszka"
es az mi akar lenni.
Valami kulon allitasi lehetoseg, a menuben, vagy kulon gombbal, kellett csinalni avalmit, na ez most hulye kerdesre sikeredett :DD
Az en szereny K10be van ilyesmi, na itt a msaik hulye kerdes es zero pont is egyben.
Csak kivancsiva tettel, hogy a Rawod kiert olyan mind egy jol megkomponalt szolid kis HDR es a Jpg meg egyeneses a szokasos gyengus.

varom valaszod,
Udv, Lehel

 10      

Timber

Pentaxeknal ujabban a vazakkal semmi gond (na jo a K-7 az egy nagy melyrepules volt IMHO)... A jelenlegi kinalat mindenkepp nagyon eros (K-5 es K-r) de mi a helyzet a lencsekkel? Sok esetben meg mindig ra vagyunk utalva a regebbi FA lencsekre (amik lehet a mostani szenzorokat mar nem szolgaljak ki)... no nem panaszkodom mert Tamron es Sigma ad nekunk sok sok jo lencset (meg a Samyang is :D)

Mas: Pihe neked van tapasztalatod a Samyang 8mm-esevel?

 11      

Pihe

Köszönöm szépen a hozzászólásokat! Valóban elég ütős az érzékelő teljesítménye - hamarosan lesz zajteszt is.

@Lehel: szia, köszönöm a látogatást! A Fill light (vagy valami nagyon hasonló elnevezésű csúszkát) a RAW feldolgozó szoftveredben keress, szinte mindegyikben ilyen néven fut. Bármilyen géppel tudod állítani, ami RAW felvételére képes, így a K10D-vel, ám arra számítanod kell, hogy nagyobb felhúzás után jelentős mennyiségű képzaj fog a fotódon tenyészni.

@Timber: a K-7 egy furcsa szerzet volna. Én nagyon szerettem a K10 után, az összes hibájával együtt egy remekül használható masina volt. A Pentax modern DA objektívek terén valóban gyenge. Őszintén remélem, hogy a tavaly kiadott DA 35/2,4 egy új mutatvány főpróbája, amivel DA-sítják az FA-s fixeket. A problémát viszont nem is igazán itt érzem, hanem az árakkal. A felsőkategóriás DA obik (12-24, 16-50, 60-250, stb) ára sokunknak csillagászati és egészen addig nem lesz kelendő, amíg a harmadik gyártó alá tud ígérni, még akkor is, ha ez bizonyos kompromisszumok megkötését vonja maga után.

A Samyang 8mm? Nekem van, szeretem, bár F/8 felett az igazi és a fókuszgyűrűjével is van valami gebasz. Úgy szoktam vele fotózni, hogy legközelebbi fókuszpontra tekerem, F/8-ra rekesz és hajrá. Több mint egy éve ígérgetem a sufnitesztet, úgyhogy most már vagy az lesz az égő, ha kikerül, vagy az, ha soha nem. :o)

 12      

Tudjukki

Grat a masinához, talán jövőre kijönnek a K-r utódjával amiben ez a szenzor és prizma lesz, valamint shift-funciós tárcsa és szigetelés:D
A leglelkesebb látogatót mivel szponzorálja a munkahelyed?:)

 13      

Pihe

A munkahelyem felhatalmazott, hogy a leglelkesebb látogatómat meghívjam egy korsó aranyló sörfélére a következő adandó alkalommal. :o) (Azonnali lehetőségért pár hónapja (éve?) volt egy post, amiben volt sörcsap is...)

 14      

Moravcsik

Amikor kijött a káhét, azt mondtam, hogy ennél jobb gép nekem soha nem fog kelleni. Ez mondjuk igaz is. Kelleni nem kell, de látva ezeket a képeket, egyszer tuti veszek egy K-5-öt vagy valamelyik utódját. :) Eszméletlen jó lehet. Gratulálok hozzá! Legalább olyan szép fényeket kívánok hozzá, mint amilyenek az eddigi gépeidhez voltak! :)