FURCSA ZAJ A PENTAXOMBÓL

Pár évvel ezelőtt éjfél körül csörög a telefonom. Álmosan felveszem, majd fel is ébredek, mert a vonal végén egy riadt hang kezd iszonyat tempóban magyarázni: "Szia, ne haragudj, hogy ismeretlenül… A blogodról elmentem az iwiwre, ahonnan egy közös ismerős… Így a telefonszámod… Ma vettem egy használt K100D-t… valami lötyög vagy kotyog a Pentax vázban… mintha nem lenne lecsavarozva…" - és igazából ennél a mondatnál tértem teljesen magamhoz és kaptam fésűért, hogy égnek álló hajamat visszalapítsam a fejem tetejére - "fogtam egy csavarhúzót és szétszedtem az alját… amit úgy gondoltam, meghúztam… de nem találtam meg, hogy mi okozza a furcsa zajt…"

Azóta eltelt nem kevés idő és nem egyszer fordult elő, hogy ugyanazt az esetleg kevésbé jól dokumentált, de lenyomozható kérdést n+1 alkalommal is különböző napszakokban feltették (legutóbb tegnap), így új bejegyzés-szériát indítok útjára, hátha sikerül letisztázni néhány nagyon(-nagyon-nagyon) gyakran ismételt kérdést.

Kedves Márkatársak! A digit Pentax vázak mindegyikéből kiszűrődik az idegesítő lötyögő hang, ha megrázzuk. Ne féljünk, teljesen normális, nem a pixelkergető fehér egér enged a tehetetlenség törvényének: a hang nem más, mint a szenzor-stabilizátor hangja. Ha zavar bennünket a rázás közbeni kotyogás, tehetünk is ellene: ne rázzuk a vázat. Inkább fényképezzünk vele, elvileg arra való! :o)

 PIHE, gyakran ismételt kérdések témakörben

MegosztásOldal teteje

« eladó: pentax k-7 váz
pentakszkáöt »

fotó     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Pihe

Egyébként a PFC-n a jelenség szép hosszan is le van tisztázva, ám ott az orientációs szenzorra fogják. Bármi legyen is az, nem kell aggódnunk: http://pentaxfanclub.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=54

 2      

Csaba

Amikor eladtam a K100D-t, a vevő egy "furcsa nyöszörgő hang"-ra lett figyelmes később és nagyon megijedt. Aztán megnyugtattam őt pentaxforums-os fórumbejegyzésekkel.

Ezt a rázkódásos dolgot a K-7-nél tapasztaltam, de erről már korábban is olvastam, így nem ért meglepetésként.

 3      

Pihe

Csaba, lehet, hogy annak adtad el, aki engem felhívott? :o))))

Én egyszer ijedtem meg komolyan a K-7 stabijától, amikor elé lógattam egy 1400 mm-es távcsövet és videózás közben beforgattam fejjel lefelé... csúnya hangok jöttek ki a vázból, vissza is forgattam azonnal.

 4      

Neo19

hát ezen jót nevettem:)

 5      

Csaba

Pihe!

Szerencsére nem, mert idén januárban adtam el a gépet. ;)
Az én K-7-em akkor ijesztett meg, mikor videózás közben a tv-t is vettem és ilyen vízszintes sárga csíkok jelentek meg a képen. 1-2 nappal a garancia lejárta után vettem észre, azt hittem megadta magát a szenzor vagy ilyesmi.

 6      

Tudjukki

Vinnyogva nevettem, és tudom miért nem indítottam még blogot:DD