A PENTAX LEGYALÁZZA A CANONT ÉS A NIKONT

Legalábbis a K-5 mindenképpen. Az új Pentax zászlóshajó ugyanis APS-C érzékelős gép lévén a konkurens full frame vázakat is megeszi reggelire (két kivétellel) az új DxOMark mérések alapján. A zajt már láttuk (ISO 51200-nál megdöbbentő részletesség és finom zaj), most a dinamikáról is hihetetlen képet kaphatunk. A K-5 előtt csak a Phase One, a Pentax 645D és a Nikon D3x / D3s végzett. Szeretnék egy sörcsapot a K-6-ba, és akkor én boldog leszek, Mr. Bunnell!

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« amindenit timelapse
felettem a föld, alattam az ég, csapó kettő »

k-5     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Én ezt a vázat akarom...most azonnal és visszavonhatatlanul!:)
El fogok adósodni hamarosan....mégjobban!:)

 2      

tmt

Csúnyán büntet a cucc :)))

 3      

inzsellér

Mondtam a feleségemnek, a jövő évi nyaralásunkat K-5-nek hívják

 4      

Pihe

@Inzsellér :D :D :D :D :D

 5      

Peti

Gyakran olvasom a blogod, sok hasznos dolgot találtam már itt, de minden tiszteletem mellett ez a cím kicsit túlzó, még Pentaxosként is. A statisztika elfedi az egyes mérések eredményeit, mert ha megnézzük a mérések alapján készült grafikonokat látszik némi különbség, másrészt a két konkurens gép nem friss fejlesztés. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a K5 nem jó gép, nagyon is az, az árcédulák nem tükrözik a képességbeli különbségeket. A kategóriájában összehasonlítva a Nikonnal egy szinten van, a Canont viszont tényleg alázza.

 6      

Pihe

@Peti: köszönöm szépen a látogatást és az olvasást! Abszolút igazad van, Facebookon már volt szó a címadásról, ahol már elnézést kértem a túlzásért, de akkor ezt nyilvánosan itt is megteszem.

Az a helyzet, hogy muszáj vagyok bulváros címeket adni egyes bejegyzéseknek, mert ha csak annyit írnék, hogy "K-5 DxOMark mérések", a kutya se kattintana. :o)

 7      

Peti

Szeretem olvasni az írásaidat, én akkor is kattintottam volna, de érthető a figyelemfelkeltő cím. De azért remélem, nem akarsz ennél jobban elbulvárosodni :)

 8      

inzsellér

És ehhez mit szóltok???? Link

 9      

Pihe

A D7000ben nem ugyanolyan érzékelő van, mint a K-5-ben? Mert ez még így is ide kedvez. :o)

 10      

inzsellér

Valahol azt olvastam, hogy ugyanaz, így még szebb a dolog

 11      

Zoran

Köszi, hogy feltetted ezt az összehasonlítást.
Ami számomra érdekes, az alsó táblázatban, hogy a 20D jobb eredményeket mutat,, mint a K7

 12      

Pihe

@Zoran: a K-7 és a K20D szenzora elvileg ugyanaz, annyi módosítással, hogy a K-7 elől kivették a plusz szűrőt. K20D-n kikapcsolt zajszűrésnél is volt valamennyi szűrés, ez K-7-en nincs. Az eredmény több zaj, de több részlet. Nyilván ez az eltérés alapja. Amúgy igaz, ami igaz: a K-7 iszonyat jó szolgáltatásokban, de az érzékelője csapnivaló.

 13      

Bredoteau

Érdekes, azt tette most a Nikon a D300(s) után a D7000-rel, mint a Pentax a a K20/K7 után a Kx-szel: egy alacsonyabb kategóriába jobb érzékelőt épített. (Megjegyzem a D300 szenzora ua. a Sony, mint a Kx-é :)

 14      

Gabesz

Szabolcsnak már említettem...jövő hónapban megveszem a vázat a 18-50 WR obival...(meg egy Sigma 10-20-al valószínűleg) így majd meglátjuk gyakorlatban hogyműködik a dolog!:)

 15      

tmt

Amennyire utánaolvastam, a gyártók, akik megveszik az adott szenzort, azok általában a köré rakott elektronikát maguk építik, így pl. a sony szenzorhoz a nikon meg a pentax és a sony is különbözőképpen tuningolt jelerősítőt meg képfeldolgozót buherál. Így lehet az, hogy a káötösön 51200-ig lehet felcsavarni az izzót, a d7000-en meg nem. Játszogathatnak még a jelkiolvasással (szoftverből) meg az antialias szűrővel, ezért van az, hogy a végeredménybeli különbég létezik, de minimális. És gondolom függ a vizsgált példánytól is...

Ami nekem tetszik, az az, hogy nagyon jön föl a pentax, már csak egy mirrorless kell, és megint számottevő játékos lehet. Mondjuk nem haragudtam volna, ha már a k7-ben is jobb szenzor van :D

Reméljük, az áraik nem fognak ezzel egyenes arányban elszállni :)

Olvastam pentaxforumson egy júzert, aki kánon 5d mk2-ről váltott k5-re, és ami meglepett a rivjúvában, hogy a váz sokkal masszívabb, mint a canon, ill. hogy a fókuszkezelés is üti a szuperhájpolt 5dmk2-t...

 16      

Viktor66

Hali !

Én már két hete vettem egyet (k5-d) , K10 után nagy ugrás . Autofókusz nagyon jó , zár halk , ISO 3200 on jobb
mint a K10 ISO 800-on .
Az ára is tűrhető . ( csekkeket jövő hónapban is lehet fizetni )

Viktor

 17      

Pihe

Szia Viktor! Gratulálok a K-5-höz, szép fényeket kívánok hozzá! Személy szerint még várakozó állásponton van, ez egyértelműen árspekuláció. Ha a versenytársak felhozatalát nézzük, akkor valóban nem drága, de talán kicsit lejjebb ereszkedik tavaszra. :o)

 18      

sinarographer

Sziasztok!
Nem szeretnék kukacoskodni nálatok, szóval ne értsétek félre a dolgokat.
Én nem vagyok Pentaxos, használtam már, jó gép.
De. Mi a helyzet a lencseállománnyal? Mert az szép hogy van egy csodálatosan működő minden mást megütő vagy azonos szintű váz, de mit teszek rá? Nincs a pentax kicsit elmaradva ezzel a témakörrel? én nem tudom azért érdeklődöm.

Amúgy zsír a blog ;)

 19      

Timber

sinarographer... A Pentax nem egy gep, nem egy lencseallomany... ez egy eleterzes :)

Komolyra forditva a szot... lenyegeben a Pentax nincs nagyon elmaradva a konkurenciatol. Nagyon specialis igenyeket nem elegit ki a lencseallomany, de a Pentax nem igazan a kulonleges igenyeket celozza meg hanem azokat a hobbifotosokat akik egy kicsit tobbet szeretnenek kihozni mint siman kattingatni. Ha jol tudom a Pentax mindig is a top-hobbi gep volt.

Pihe: Csinaltam egy gyors ISO tesztet a K-r-el... imadom :) (igen, vettem egyet, feheret, kesobb IR gep lesz amikor megveszem a K-5-t :D) Ha erdekel:
http://clancode.hu/timber/K-r/isoteszt.jpg
http://clancode.hu/timber/K-r/isotestcrops.jpg

 20      

Pihe

@sinarographer: köszönöm a látogatást és a dícséretet!

Én valahol Timber gondolatai és a Te hozzászólásod között húznám meg az igazságot. Egyrészt igaz, ami igaz: a Pentax valóban nem a modern (digitálisra tervezett) lencseállományról híres. A márka igazából 2006 előtt csak vegetált a digit piacon, nem is nagyon volt miből és miért terjeszkedni - azóta pedig négy év telt csak el, érhető módon a vázakra koncentráltak (ha a K10D, K-x, K-5, 645D vonulatot nézzük, akkor nem is rosszul, hogy csak a kiugró vázakat említsem). Az elmaradottság nem kérdés, hanem tény.

Ugyanakkor Timbernek is igaza van: a Pentax életérzés. Az összes kis hülyeségével és hiányosságával egy rendkívül szerethető rendszer, ha az ember fogékony a "kicsit nem mainstream" érzésre.