PENTAX K-5: HIVATALOS SPECIFIKÁCIÓK

"Jé, egy átfestett K-7!", kiáltottam fel, amikor megláttam az új Pentax zászlóshajót, a K-5-öt és nem is tévedtem sokat, bár ez a festék azért kicsit vastagabban fogott, mint régebben a K10D - K20D esetében. Pár nappal korábban kicsit szkeptikus voltam a "kiszivárogtatott" Pentax K-5 specifikációkkal kapcsolatban és sajnos a megérzésem nem volt teljesen alaptalan - de azért így sem kell szégyenkeznünk a K-7 ráncfelvarrott utódja miatt.

Kívülről ugyanaz a látvány fogad bennünket, mint a K-7 esetében: a 77 ponton szigetelt elpusztíthatatlannak tűnő magnézium kockaváz a békebeli idők - sokat vitatott - kialakítását tükrözi, kicsit azért modern formában. A K-7 esetében is nagyon megosztotta a közönséget ez a design és az új belépőszintű vázra, a K-r-re tekintve azt mondanám, hogy a Pentax boldog a külcsínnel és nem várható, hogy a lekerekített trendi formák hamarosan bárhol is visszaköszönnének. Ergonómia terén egyetlen változásra lehetünk figyelmesek, a dedikált nagysikerű RAW gomb mostantól programozhatóvá vált (és RAW / Fx néven él tovább).

A K-5 elnevezése számomra talány. Hogy a K10D - K20D vonalat miért törték meg a teljesen más elgondolásra épülő K-7-tel, még csak értettem (és persze ott van a fordított név mögött az LX váz misztériuma is), a K-x után a K-r-t is elfogadom (a K-y azért lett volna szerencsétlen elnevezés, mert ez kínaiul a "gagyi" rövidítése), a K-5 viszont örök kérdés marad, bár a nagy vörös P-nek mindig érdekes elgondolásai voltak az új vázak elnevezéseit illetően.

Hogy a technikai oldalt is górcső alá húzzuk, a legfontosabb újdonság a váz lelkét jelentő vadiúj 16,93 megapixeles érzékelő (ebből 16,28 megapixel effektív a képalkotásban - ez a valóságban 4928 x 3264 képpont). Örvendetes, hogy nem szálltak el nagyon, bár APS-C szenzor létére már így is egy paraszthajszállal túl van a lélektani 15 megapixeles határon. Az előzetes hírek alapján azonban nem csak a képzaj terén vannak drasztikus változások (az érzékenység ISO 100 - 12,800, kiterjesztve ISO 80 - 51,200 (!) között állítható), de az új Sony CMOS kiugróan nagyobb dinamikatartományt ígér, ami elődjének leggyengébb pontja volt. Érdemes pár másodpercet csendben elidőznünk a tény felett, hogy a sorozatfelvétel sebessége 7 képkockára nőtt másodpercenként, így a K-5 a Pentax eddigi leggyorsabb gépe. Az AF rendszer is fejlődött, a szokásos 11 (a középre rendezett kilenc keresztirányú) pontot immáron a SAFOX IX+ rutin hajtja meg. Videózni a következő beállítások mellett fogunk tudni: Full HD 1920 x 1080 (16:9 @ 25 FPS), HD 1280 x 720 (16:9 @ 30 vagy 25 FPS), VGA 640 x 416 (4:3 @ 30 vagy 25 FPS). Hogy van-e (lesz-e) manuális beleszólásunk a videóba az expo-korrekción kívül is, arról egyelőre nem szól a fáma (kicsit furcsa volt ez a mai sajtóbejelentés, ma Japánban ugyanis ünnepnap van). Az energiafelvételen is csiszoltak valamit, ugyanis a hivatalos sajtóközlemény szerint 1100 kockát készíthetünk egyetlen akkutöltéssel (ez ugye majdnem 200-al több a K-7-éhez képest).

A fentiektől eltekintve az új váz a K-7 tulajdonságait kapta meg: 0,92x nagyítású és 100% lefedettségű pentaprizmás kereső, 77 pontos fénymérés, 921.000 képpontos, három inches LCD, 100.000 exponálásra tesztelt 1/8000 és 30 másodperc között üzemelő zárszerkezet, 1/180-as vakuszinkron, AF segédfény (á la Jedi fénykard), elektronikus (immáron 3D) vízmérték, vázon belüli képstabilizátor, ultrahangos szenzortisztítás, érzékelőeltolásos kompozíció-módosítás, külön fényforrás-típust azonosító érzékelő, 16 digitális szűrő, 135 tételes menü, illesztő rutinnal megtoldott HDR, négy segédráccsal (köztük aranymetszéssel) kiegészült LiveView.

(Kicsit bujkál bennem a kisördög a zárral kapcsolatban, így egy zárójeles gondolat következik. Pár hónappal ezelőtt napvilágot látott egy teszt, miszerint a K-7-ben lévő zár - valószínűleg Seiko gyártmány, ami más márkák gépeit is érintheti - bizonyos záridők és gyújtótávolságok egybeesése esetén berázza a vázat (ez név szerint nagylátószög és 1/60 - 1/100 közötti záridőket jelent), amelyen sem a képstabi, sem pedig az atombiztos állvány nem segít. A berázás mértéke csekély ideális esetben és egy kis elmosódást okoz, nehéz kiszúrni, ha az ember nem keresi - a kérdés igazából az, hogy ha a K-5 a K-7 zárját és vázát örökölte, vajon a Pentax tett-e valamit azért, hogy ez a jelenség kiküszöbölhető legyen? Zárójel bezárva.)

Személyes meglátások: a K-5 nem egy forradalmi, sokkal inkább egy kiforrott váz, amely - ha képminőségben is hozza az elvártakat - hűen végigvisz a K-7 által lerakott úton. Megtaláljuk benne az előd újításait, amik tavaly sikerre vitték, de haladva a korral megkapta a jelenlegi legjobb* APS-C érzékelő továbbfejlesztett változatát olyan kiegészítésekkel, amelyek kipótolják a hiányzó lyukakat. Ugyanakkor elmaradt a duál SD foglalat és hibrid kereső, valamint a 18 pontos AF, a tethering és fél rekesszel gyorsabb vakuszinkron.

Árról még nem esett szó. A sajtóközlemény, amely pár órája a Photokinán került szétkürtölésre, diszkréten csak annyit jelez, hogy "a vételárért keresse helyi Pentax forgalmazóját". A nagy versenytárs mindenképpen a D7000, amelynek bevezető ára 1200 USD körül fog alakulni, tehát a Pentaxnak ez alá kell ígérnie, ha konkurencia szeretne lenni a Nikon istállónak.

Hogy érdemes-e váltani K-7-ről K-5-re? Bár még messze vagyunk attól, hogy forintosított árakról beszéljünk, de úgy érzem, hogy bőven 350.000 felett járunk, így ha meg tudunk békélni a K-7 egyes fogyatékosságaival, talán jobban járunk, ha nem válunk meg szeretett gépünktől. K10D és K20D tulajdonosok számára viszont - akik továbblépnének - mindenképpen ajánlott lépcsőfok.

(* Mielőtt bárki megkövezne a kijelentésért: tavaly egy független felmérés képzaj és dinamika-tartomány alapján az akkor kapható APS-C érzékelők közül a legrosszabbnak a K-7 Samsung CMOS érzékelőjét, a legjobbnak a K-x Sony CMOS érzékelője bizonyult - Canon, Nikon és az összes többi kurrens márka szintén jelen volt a felmérésen.)

És egy olasz nyelvű videó a végére:

És közben a DA üvegeket egy újabb, nem szép, de kellemesnek ígérkező utazóobjektív is kiegészíti, íme a SMC Pentax-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR (igen, szigetelt obiról van szó).

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« pentax k-5: az aps-c kánaán?
Hogyan spórolhatsz egy félmilliós repjegyet a Pentax 645D-vel? »

fotó     fotótech     k-5     pentax     photokina    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

tmt

Óóóléoléoléolééééé :)

Az ára lesz a komoly vízválasztó sztem. Az a 12800 iso max az eléggé súlyos, bármilyen kategóriában (a +2 fokozat az ha jól tudom a szoftveresen pumpolt jelerősítés).

A D7000 bár nem rendelkezik egy csomó, számomra a Pentaxot kedvessé tevő fícsörrel (szenzorstabi, viharálló például), félő, hogy az ára miatt erősebb lesz ebben a szegmensben - hiába nem ugyanoda van pozícionálva a két váz...

De azért reménykedjünk.

 2      

Gabesz

Ez is tetszik.....egyre jobban gyúrnak a minőségre.
Tudom kicsinyes kérdés, de a felső státusz-kijelzőt megvilágítják már végre?
A K200D-n nem is értem hogy gondolták,hogy nem...sötétben baromisok haszna van.

 3      

Takoca

Jajj de várom már a tesztképeket!
Jajj de várom már, hogy lemenjen az ára!
Jajj de.....

 4      

csakb

> Tudom kicsinyes kérdés, de a felső státusz-kijelzőt megvilágítják már végre?

A K10-en, 20-on, 7-en természetesen megvilágított a felső LCD, nyilván az 5-ön is az lesz.

A K200D-ből kihagyni/letiltani ezt az 1 db LED-et a Pentaxtól megszokott kicsinyes húzás volt, de legalább a kijelzőt meghagyták. (Nekem is K200D-m van, nem kell agyonkövezni...)

A K-r-ben már nincs ilyen gond, mert arról az LCD-t is lespórolták, ahogy korábban a K-m-ről és K-x-ről.

 5      

Gábos Szilárd

Pihe lenne egy kérésem: tudtoddal kiadják rózsaszínben? (Mert hanem kell a francnak...) =DD

Csepeg a nyálam... :>

 6      

Pihe

Jelen pillanatban 1600 USD-ről beszélnek, ez egy ajánlott tengerentúli fogyasztói ár, adókkal. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy fog mindez forintban kinézni, de érdemes megnézni, hogy a K-7 mennyit ment lefelé tavaly nyár óta:

http://www.argep.hu/product_1026118.html

Nyilván akinek van K-7 raktáron, nem akar majd bukni a készleten, így a K-5-öt jóval a K-7 bevezetője fölé fogják árazni. (Ez az én logikám, ami persze magánvélemény.)

Amiért számomra a K-5 kedves, az ugyanaz, amiért a D7000 a Nikonosoknak vagy a 7D a Canonosoknak: elérkeztünk technológia szempontjából ahhoz a ponthoz, hogy erősen megkérdőjelezhető a digitális full frame (utáni hype) létjogosultsága. És végre nem a sor végén cammogunk, hanem együtt a mezőnnyel. :o)

@Szilárd: Neked külön rendelek egyet Japánból. :o))

@Gabesz és csakb: a K-7-ben nagyon lebutították a felső LCD megvilágítását, konkrétan nincs hozzá külön gomb, mint a K10D-ben / K20D-ben volt, hanem a fényméréssel lehet összekapcsolni (vagyis fénymérés közben világít). Én kikapcsoltam, hiszen ugyanazok az értékek láthatóak a keresőben is (nappal persze használom).

Köszönöm Nektek!

 7      

tmt

http://www.digifenykep.hu/digitalis-fenykepezogep/pentax

K-5 és K-r az árlistán.

Hozzáteszem, a Nikon D7000 japán yenben valami pentaxforums-os csóka kutakodásai nyomán ilyen minimális különbséget mutat, állítólag a nikon kicsit drágább lesz, a pentax kicsit olcsóbb "street price" szinten.

Kár, hogy mindenki ezzel a nikonnal hasonlítja össze, pedig nem csak a szenzor van a világon :(

 8      

Pihe

Ha a Mediker árait vesszük abszolútnak, akkor jelenleg a K-7 akciós és a K-5 bevezető ára között 100.000 forint különbség van. Persze menni fog ez még lejjebb is... Amire kiváncsi leszek majd, hogy úgy általában megéri-e majd az egyre olcsóbb K-7-et megvenni a K-5 helyett...

 9      

Tudjukki

Szvsz a választás csak pénztárca - és szándék - kérdése lesz.
Kevesebb pénz esetén, választhat a vevő funkciógazda váz + gyengébb szenzor és a jobb szenzor + kompromisszumosabb váz (K7 vs. K-r/K-x) közül, ha van pénze, akkor K5.

Amit jó lenne tudni, hogy a 18-135 az a Tokina 16,5-135 átdolgozott verziója, vagy teljesen más, illetve, hogy SDM-es lesz, vagy sima kardános?

 10      

tmt

A 18-135 úgy tudom SDM, abból is valami újabb fajta.

A K-r szerintem simán kiváltja a K200D-t. Igaz, nem időjárásálló, de szerintem bőven frankó.

Nem is értem azt a hisztit, ami a pentaxforumson megy, szerintem nagyon jó kis váz lett ez a két új.

 11      

Neo19

a K-r részemről még mindig nem tudná kiváltani a K200D-t Egyetlen nagy oknál fogva. nincs portré markolat lehetőség. És ezzel nálam 1 gép lehúzhatja magát ott ahol akarja.

 12      

tmt

Neo19: Miért? Nekem a K-7-nél sincs rá szükségem.

 13      

Neo19

Tmt: ennek örülhetsz, én nem tudnék markolat nélkül meglenni. portrézásoknál iszonyat ha kicsavart kézzel vagy órákig

 14      

Tudjukki

Neo19: Faragtass hozzá fából egy ügyeskezű bútorasztalossal:)

Ja, dpreview forumon megjelent egy állítólagos finn árlista:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=36405114

 15      

Pihe

A markolat megszokás kérdése. K10D-n volt markolatom és szerettem, de rájöttem, hogy K-7-en (és valószínűleg K-r-en is) a váz kicsi mérete direkt ilyen kicsi - így nincs is hozzá markolatom (pedig hosszú pókujjaim vannak).

Kicsit másabb vizeken, Takoca lőtte az alábbi videót a Tecsőről, K-5 Liveview AF sebesség. Elég brutális:

http://www.youtube.com/watch?v=KxGKSRFlMbA&feature=player_embedded

@Merc: a finn árak valóban családbarátak, de hogy adod be az Asszonynak, hogy idén a Karácsonyt északon töltitek? :o))

 16      

Neo19

Pihe: ezt az élőkép sebességet kicsit kibővítenéd? Pontosan ez mit jelent? gyors, lassú? miért ugrál oda ilyesmi. bocsi e téren elég hülye vagyok, és a videó érdekes, csak nem tudom hova tenni.

 17      

Pihe

@Neo: A K-7 élőképénél használatos AF körülbelül - túlzás nélkül - ezerszer lassabb, még az új firmware-rel is elmegy végtelenig, aztán visszamegy a közelpontig és úgy áll be. Szóval a K-5-é elég gyors. :o))

 18      

bence93

Ez a szenzor akkor már a full frame minőséget hozza? Nem mintha esedékes lenne egy ilyen beszerzése, de eddig egyetlen ellenérvként azzal nyugtatgattam magam, hogy szép-szép, de azért mégsem ff. Ezek szerint az utolsó vigaszom is ledőlni látszik? :)
A 18-135-nek meg külön örülök, nagyon kéne, persze ha lemegy az ára 50 alá.

 19      

Neo19

azért 1 APS-C sztem sose fog FF képet hozni.

 20      

tmt

És az számodra miből derül ki, hogy fullframe vagy sem, ha nem tudsz mondjuk turkálni az exif adatokban? Mondjuk egy printen? :)

 21      

Pihe

Én úgy látom, hogy elértük azt a technikai szintet, amikor a full frame mítosza megdőlhet. Pár évvel ezelőtt még hatalmas árok volt az APS-C és a FF érzékelők teljesítménye között, mind dinamikában, mind képzajban. Nem tartom lehetetlennek, hogy pár év még, és a csökkentett méretű érzékelők fejlettsége eljut arra a szintre, hogy nem fogja megérni a kisfilm méretű érzékelőket legyártani és emiatt kiszorulnak a piacról. Valószínűleg a Pentax is ezért hezitál a FF miatt és inkább ezért porolták le a sokkal inkább "csecse" kategóriába tartozó 645D-t.

 22      

Tudjukki

Pihe: Öööö...majd azt mondom ott kaptam egy visszautasíthatatlan állásajánlatot:DDDD

 23      

Pihe

@Merc: mint főállású K-5 tapigátor? :o) Karácsonyra kapsz tőlem egy sapkát, hogy bírd a finn telet. :o)

 24      

tmt

Jelentem megsasoltam az eddigi kvázi egyetlen raw fájlt, ami fellelhető K-5-ből (pentaxforums-ról), ami 6400 izzón készült. Bizton állíthatom, hogy atomzsírság a szint :) nekem úgy kb. a K-7-es 800-1600 közti régiónak tűnik, szóval korrektül használható. Nyilván teljes képet csak akkor fogunk tudni kialakítani, ha tömegével állnak ilyen példák rendelkezésre, de addig is, reménykeltő az eredmény :)

A másik érdekesség, hogy a DNG buzerálása közben azt vettem észre, hogy GPS adat van az EXIF-ben, ami egészen konkrétan a Köln-i csarnokra pozícionál - tehát valószínűleg nem fake adat :) Akkor ez most azt jelenti, hogy van benne dzsípíesz vevő, amit elfelejtettek megemlíteni a speckók között? :D

itten van a kidolgozott jpeg (vigyázz, nagy méretű)!

http://lh6.ggpht.com/_AxFMlPbC2JM/TJo1F8pQIhI/AAAAAAAADxA/AwaePN_WGDk/d/IMGP7374_amaze.jpg

 25      

tmt

javítás: közben kiderült, hogy a csávó workflowjában benne van a gps koordináta belepakolása a DNG-be, szóval mégsincs benne gps... :)

 26      

Pihe

Eddig csak a Depiprevjú fórumon közzétett utólagosan is zajszűrt variációt láttam, de az eredeti jobban néz ki (ezer köszönet a linkért!). Háááát... Nagy wow. Nekem ez az ISO 6400 olyan, mint egy ISO 1600 K-7, ami meg olyan volt, mint egy ISO 800 K10D-n... Tecccikérteni.

(Ezután tessünk bevezetni udvarlási körmondataink közé, hogy "Drágám, olyan vagy Te nekem, mint K-5-ön az ISO 6400.")

Azt gyanítottam, hogy a K-5 egy laptopra volt kötve, ami hozzátette a GPS taget, de akkor nem jártam messze az igazságtól. :o)

 27      

aeduard

Bár nem hiszem, h a K-7-et lecserélném a K-5-re, de azért természetesen szurkolok én is, hogy minél jobb masina legyen. A K-7 —˜ K-5 ISO összehasonlítások nálam kicsit ott sántítanak, hogy sajnos a K-7 nagyon alacsony ISO értéken (200-400) is képes komoly zajt produkálni a sötét részeken, remélem ilyen szempontból a Sony szenzor előrelépést jelent.

 28      

tmt

Találtak az okosok még egy összehasonlítást:

http://www.popco.net/zboard/zboard.php?id=dica_forum_pentax&page=1&sn1&divpage=3&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=14223

Amúgy az én előző linkem is zajszűrt, de én csak színzajt szoktam szűrni. Ez a jpg RawTherapee-vel készült, és nincs rajta élesítés, csak a színzajt szedtem le, és +0,26EV korrekció van rajta (tehát kvázi 7300 ISO-nak felel meg :))

 29      

Tudjukki

Olyan prémes bálnavadász jellegűt, mint dzsúzé?:DDD
Finneket azt hiszem kihagyom, inkább megvárom, hogy a sok K5 vásárló eldobálja az eddigi K7-jét:)

 30      

Lelkes László

A ff. annak hiányzik leginkább, aki (tilt) shift objektívet használna. Igaz a Pentaxnak csak 28mm-es shiftje van, de az az APS-C esetében 42mm-esnek felel meg.
(35mm ekv.)
Bár egyszer olvastam valahol, hogy mintha valami élesség gond lenne vele a dig. érzékelőn.
Amit konkrétan tudok, hogy a Hasselblad Arcbody tilt-shift
objektívjeinél jelentkezik ez a probléma a dig. vázon.
Jó hír, néhány napja láttam új K7-et 18-55WR, 50-200WR
246.000-ért.
A K5-ös német ára elég borsos. (Pentax de)

 31      

Gabesz

Az egész baráti ár szerintem...:D