PENTAX K-5: AZ APS-C KÁNAÁN?

Teljesen őszinte leszek: pesszimista vagyok a pletykákkal kapcsolatban. Kicsit úgy érzem, megint előjött az "á, minek nekünk full frame, inkább építsünk kávéautomatát az aps-c érzékelővel szerelt gépünkbe" találgatás-áradat (pedig mennyivel jobb lenne, ha sörcsapról szólnának a hírek, ugye-ugye). Kedvenc kínai hisztipentaxosunk nyomán előbb a külföldi, mára pedig a hazai szaksajtó is a következő profilt rajzolta a még 10 napig árnyékban rejtező K-5-ről:

- magnézium váz, 80 darab szigetelt ponttal
- edzett üvegű hátsó és felső kijelzők
- 16.2 megapixeles SONY EXMOR érzékelő
- 18 pontos AF, SAFOX IX+
- négy külön AF-C mód (automata, action, portré, éjszakai) (ez elég kacsa-gyanus, mi a kőnek kell követő autofókusz portréhoz? Hintaszékes felvétel?)
- ISO 100 - 12,800, kiterjesztve ISO 50 - 25600
- Full HD video
- Av, Sv, Tv és M módok video közben
- penta-prizma
- hibrid kereső, áttetsző LCD-vel, amely a fókuszpontokat és a kompozíciós segédvonalakat mutatja (á la Nikon vázak)
- 1/180-as vakuszinkron, P-TTL, ugyanaz, mint a 645D-ben
- Pentax vakukkal vezeték nélküli és irSimple vakuzás
- dual SD kártyafoglalat
- váz ára 1700 USD (kb. 380.000 HUF)

Ha a szívemre hallgatok és a Pentax tényleg kihoz egy ilyen vázat, ezekkel a specikkel, akkor maximálisan meghajlok a gyár előtt. Ha az eszemre hallgatok (hívjátok kis ördögnek vagy józan paraszti észnek), akkor annak is nagyon örülnék, ha a fele teljesülne - nyilván a fentiekből a 18 pontos AF, az ISO 50 a nagyon fontos, a többi nyalánkság már tényleg csak hab a tortán. Egy biztos: az ára nem lesz olcsó, ellenben drága. A Canon 7D árszintjénél vagyunk, ennél feljebb már csak egy full frame gép lehet, vagy egy 645D, ami ugye megint nem full frame. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« pentax k-r és smc pentax da l 35mm f/2,4 al - folyamatosan frissítve
pentax k-5: hivatalos specifikációk »

fotó     fotótech     k-5     pentax     pletyka    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

tmt

:D

Szóval itt folytatva...

Asszem a K-7 is megjelenéskor valami ilyen összegre volt belőve, amikor én vettem, úgy háromnegyed évvel később, akkor már erősen 2/3-ad vagy 3/4-ed áron volt. Persze ha jobban bejön a népnek, akkor lassabban fog csökkeni az ára gondolom.

 2      

-Dorothea-

Mindenesetre érdekesen hangzik... Az 1/180-as vakuszinkron miért nagy szám? K20D-re is ez jellemző.
Úgy fest az árpolitika kicsit átalakul. A K-7-tel kezdték ezt a túlárazásosdit. Biztos a videó a ludas... sajnálom, hogy ebbe is betették, de nagyon várom is az új masinát!
Kösz i friss híreket!

 3      

Pihe

A 1/180-as szinkront benéztem, bocsánat. Valahogy olyan emlékeim voltak, hogy 1/160-nál járunk. :o)

A K-7 még éppen az elfogadható (két éves spórolás) kategóriába esett (számomra), ha a K-5 árcímkéje igaz (vicces, hogy egy hivatalosan még nem létező gép áráról beszélgetünk :o)), akkor az már jócskán túl van azon a ponton, hogy wishlistre kerüljön. :o) Inkább azon gondolkodnék, hogy két év újabb spórolás nyomán vajon a Pentax kihoz-e egy FF vázat, nem éri-e meg hosszabb ideig inkább erre félretenni a pénzmagot. Persze ez csak a pénzből élők nagy kérdése. :o)

 4      

Speegot

Nekem sokáig a K-7 volt az vágyaim tárgy, ha most tényleg csak a lényegesebb dolgok belekerülnek a vázba, akkor már boldog leszek..személy szerint a 7fps sorozat is tetszetős lenne, wakeskate-es srácok örülnének ha az ugrások teteje lenne megörökítve..már most elkezdhetek spórolni, ha szeretnék egyszer tulajdonos lenni :D

 5      

Bredoteau

Sziasztok!

Szerintem a lényeg a listában az új fókuszrendszer. A K10 és K20 problémái után a K7/Kx előrelépés volt, de a két nagy példányszámú márka (sőt, a harmadik is) ebben mindeddig jócskán előrébb jár.
Egy váznak a két legfontosabb tulajdonsága a képminőség (érzékelő) és a fókuszrendszer. A többi dolog kényelmi szolgáltatás.
A Kx már meghozta az előbbit és remélem, ez is csak javul az új gépekkel.
Mindenesetre mindkét új masina nagyon ígéretes.

Üdv:
-eau-

 6      

inzsellér

A K-Rumors ismertetőjében a standard ISO 200-ról indul, nem 100-ról

 7      

Zsákai Péter

"mi a kőnek kell követő autofókusz portréhoz? Hintaszékes felvétel?"

:D :D :D

 8      

bence93

Szia Pihe!
Nem tudom, mennyire látsz ki a munkából, de osztály tablófotózása érdekelne? Sajnos holnap már mondanom kéne a suliban, ha el tudjátok vállalni (nem tudom, hány személyes a PAM). Sajnos jutányos árat várnak, mivel lesz egy-két rokon fotós is a "pályázók" közt.
ui.: ha Pihe nem válaszol, aki tud helyette válaszolni (vagy fotózni profin), az is jó :)

 9      

Pihe

Szia Bence! Köszönöm szépen hogy rám (ránk) gondoltál! Kicsit későn válaszolok, mert most jutottam tegnap óta géphez, de sajnos így is csak nemleges választ tudok adni.

A tablófotózás egy eléggé összetett munka, nagyon jól kell ismerni az emberi arcot hozzá, pillanatok alatt megtalálni azt a beállítást minden egyes új embernél, ami a legmegfelelőbb, a vakut úgy deríteni, hogy ne legyenek árnyékok, de a szemüvegeseknél ne okozzon becsillanást, stb. Én eddig csak olvastam a témáról, de általában azt mondják "az öregek", hogy a tablófotózás az egyik legnagyobb felkészültséget igénylő munka - mi pedig inkább az épületfotóra vagyunk ráállva, abban mozgunk otthonosan.

Ha esetleg nem találnátok ma, akkor ajánlok Neked olyat, aki szerintem megfelelő lenne a feladatra. :o)

 10      

bence93

Szia, köszönöm, lesz fotós, csak gondoltam, ha már emberenként több ezer forintot kiadunk, menjen jó kezekbe :) Szerinted ketten amatőrök milyen eséllyel vághatnánk neki osztálytársammal, ha lámpákkal, állvánnyal, géppel és némi Photoshop-tudománnyal rendelkezünk? Rá lehet gyorsan érezni, vagy tényleg évtizedek kellenek hozzá? Előre is köszönöm a választ, és elnézést, hogy itt szaporítom a karaktereket :)

 11      

Pihe

Hááát (fejvakargatós smiley)... nagy bátorságnak tartanám. A lámpák miatt nehéz lesz deríteni + a fehéregyensúly nagyon csúnyán el fog kolbászolni. Otthon megpróbálhatjátok, hogy mit tudtok kihozni a felszerelésből, de ezt a megoldást végszükség esetén javaslom csak. :o)

 12      

tmt

Visszatérve a K-5-re :)

Ajjjaj, ha láttátok már a Nikon D7000 bejelentést, akkor tudjátok, miért ajjaj :)

Ha nem, akkor nézzétek meg, mit tud. Kb. ua., mint a K-5, talán nem viharálló, ellenben olcsóbb. Durva cucc.

 13      

vinettu

AF-C mód portréhoz: gyerek. Nem tudod megállítani. :)