PENTAX K-R ÉS SMC PENTAX DA L 35MM F/2,4 AL - FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

Magyar idő szerint hajnalban a Pentax hivatalosan is bejelentette a már hetek óta csepegtetett Pentax K-r-t. (Nem, nem ültem egész éjszaka a gép előtt! :o)) Szerencsére minden előzetes találgatás tévedni látszik, ugyanis nem a K-x leváltásáról, sokkal inkább folytatásáról van szó, így most már kiegészült kedvenc márkánk termékpalettája a középkategóriával is - ha jól számolom, 2008 óta várnak erre a K200D tulajdonosok. Ez természetesen kizárólag attól függ, hogy a K-x megmarad-e jelenlegi formájában a Pentax kínálatában vagy sem. Amire számítani lehet: rengeteg használt K200 a használt piacon.

Frissítve: 2010. szeptember 9.

Az új K-r a K-7 designjára hajaz, és ez nem csak a külcsínben, hanem a belbecsben is erősen megmutatkozik: 12,4 megapixeles felbontás, másodpercenkénti 6 képből álló sorozatfelvétel, HD videó (ám továbbra sem full HD), 921.000 képpontos LCD kijelző, ISO 25600 (erről az érzékenységi fokozatról öntudatlanul mindig az "oh Lord, would you buy me a Mercedes Benz" strófa ugrik be Janis Joplintól), AF segédfény á la K-7 és természetesen a vázon belüli rázkódáscsökkentés. Amit elsőre visszatartó erőnek látok, az a szigetelés hiánya, a váz ugyanis a kategóriára jellemző műanyag / fém kombó és pentaprizmát továbbra sem kereshetünk benne (illetve keresni lehet, találni nem fogunk). Furcsa módon lemaradt a vezetékes távkioldó- és a külső mikrofon-csatlakozás, valamint nem örökölte a K-7 ultrahangos érzékelőtisztítását sem. Ellenben meghallgatva a felhasználói siralmakat, végre beszélhetünk a keresőben a fókuszpont-visszajelzésről is, illetve a legrövidebb záridőt a K-x áthagyományozta a K-r-re, így sikerült kipréselni a mechanikából az 1/6000-et.

Ami újítás, hogy az alaphelyzetben lithium akksikról üzemelő gépet egy adapterrel átalakíthatjuk úgy, hogy ceruzaelemeket is fogadhasson. Az automata élességállítást kezelő algoritmus is újabb generációba lépett, immáron SAFOX IX-ről beszélhetünk. Az autofókusz érzékelőit úgy alakították ki, hogy kevés fényben is megbízhatóbb és pontosabb eredményt érjenek el. A K-7-et megelőző szériákban gondot okozott az egyes fényeknél történő élességállítás, ez a SAFOX IX-ben szintén korrigálásra került. Az egyetlen ok, amiért nem került + jel a rutin neve után (á la K-7 és 645D), hogy a K-r nem rendelkezik külön másodlagos érzékelővel, amely a fényforrás típusát azonosítaná.

A hírek szerint az érzékelő sem teljesen ugyanaz, mint amivel a K-x-ben találkoztunk - az első vélemények arról írnak, hogy egy teljesen úgy CMOS érzékelőről van szó, de sokkal inkább tartom valószínűnek, hogy a már meglévő Sony lapkát dolgozták meg: kiolvasásban a K-r az eddigi legsebesebb Pentax, a K-7-re is kellemesen rápirít.

(Rendkívül erősen meghúzott zárójelek közé szorítva szeretném csak költői kérdésként felvetni, hogy vajon a K-7-féle, ám még könnyebb váznak nem fog-e problémát okozni újfent a zárszerkezet működése, mint ahogy az nemrégiben a K-7-nél is előkerült?)

Szégyenteljes, de kitben az előzetes szerint csak L-es obikkal lehet megvenni, úgyhogy valószínűleg a K-r-rel kokettáló Pajtások jobban járnak, ha csak vázat választják és minőségibb üvegből építenek várat maguknak. A váz ára 800 USD körül alakul, amit önmagában nem tartok vészesnek, ám erre sötét árnyékot vethet a hazai kiskereskedők kellemesen fantáziadús árképzése.

Számomra a másik bejelentés sokkal érdekesebb, ez nevezetesen az SMC Pentax FA 35mm F/2 AL utódja, teljes nevén SMC Pentax DA L 35mm F/2,4 AL. Közel két éve várok egy hasonló kaliberű objektívet, hiszen az FA változatot itthon már a lehetetlen küldetés-kategóriát is lefölöző teljesítmény beszerezni. Rengeteg alkalom adódik, hogy imádott FA 50/1,4-em túl hosszúnak tűnik és jól jönne egy természetes gyutávot nyújtó, fényerős objektív a táskámban, vagy éppen csak egy olyan kis obi, amit mindenhová el tudok magammal vinni adott esetben. A 35mm APS-C-n szinte pontosan az 50mm-es alapobjektív látószögét nyújtja kisfilmes gépre csavarva, így az emberi szemnek egy természetes leképezést kapunk. Bár fél rekesszel sötétebb lett és eltűnt róla a rekeszgyűrű, de még így sem hangzik rosszul, főleg, ha az árcímkére esik a tekintetünk: az alig 124 g tömegű, super protect bevonatos objektívért 220 USD-t fognak kérni a tengerentúlon, a kompromisszum itt az L-es kialakításban keresendő, tehát olcsó anyagokból épített üvegről van szó. Ha optikailag is hozni fogja a szokásos formát, akkor az első rendelésből fogok egyet magamnak csemegézni.

A K-5-ről még nem esett szó, de hol van még a Photokina?

Közben megérkezett a Pentax hivatalos szóróanyaga is hozzám a szokásos apróságokkal, íme:

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« négy
pentax k-5: az aps-c kánaán? »

fotó     fotótech     k-r     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Húúúúazannyaaaa!
Nekem kell egy K-r most..azonnal...tegnapra!:)
Sokat gondolkodtam mostanság a vázcserén, pedig igazán kevés expó van a gépemben.
Talán úgy 4500 körül járok.
Ám nem vagyok megelégedve a K200D ISO-értékeivel.
Már 800-on is élvezhetetlen és ocsmány módon néz ki a kép,így a K-r álltal igért 25600 nagyon kecsegtető!
Az a baj, nem tudni még árat...és hogy a 200-as is mennyiért menne el...:S
Lehet ki kell még pár évet (max2) húzn om ezzel a vázzal!:S

 2      

Pihe

@Gabesz: sejtettem, hogy Neked tetszeni fog. :o) A K200D váz ára a használt piacon 70-80.000 Ft körül mozog reálisan, ha ennyire megkímélt, mint a Tiéd. A K-r 800 USD-jét remélhetőleg nem 800 EUR-ra kell magyarítani és ha kicsit lejjebb megy a bevezető ára, meglesz a lehetőség a K200D leváltására.

 3      

Moravcsik

Erre az obira kíváncsi leszek. Ha optikailag hozza a szintet, még a műanyag sem tántoríthat el.

 4      

gorbelabda

Az obi nekem is szinpatikus. 50mm-ben is kijöhetnének valami olcsó árfekvésben.

 5      

tmt

Elég jól hangzik a k-r meg a 35mm/2.4 is.

Megleakelték a K-5 infókat is (részletesebb, mint a pentaxforums-os volt, de bevezető áron 1700 dodó, szal nem pálya :)

Ami érdekes, az az új fókuszrendszer + a viewfinderrel is buzeráltak valamit.

 6      

Pihe

@tmt: pont most nyomtam rá a "feltöltés" gombra, szóval a következő postban már szerepelnek a K-5 specik. :o)

 7      

Tudjukki

Ha a K-r kijönne 35/2.4-es obival kit-ben (és elmenne a K20D-m:) ) már rendelném is!:)

 8      

gergő

Előbb szó volt a k200d-ről.
nem tudom érdekel-e valakit, de nekem van egy eladó 70eFtért expresszen fent van. K-re kellene leváltanom, de sajnos egyenlőre csak K-x marad. Tényleg nem tudod valaki egyet?

 9      

Szilárd

Az lenne a kérdésem, hogy K-R vázon a Pentax 80-320-as objektív rendesen működik? AF stb.....?

 10      

Pihe

Szilárd: teljes lelki nyugalommal használhatod, lesz AF-ed és fénymérésed, mint a modern obikon (feltéve, hogy a fenti obi az FA 80-320). (Bocsánat az elkésett válaszért, elsiklottam a hozzászólásod felett.)