BRÉKING NYÚZ: PENTAX K-5, PENTAX K-R ÉS PENTAX EVIL

Kicsit elcsúsztam a történettel, úgyhogy annyira nem is bréking, de talán mindenkit jobb kedvvel tölt el, hogy kedvenc márkánk (már akinek, persze…) szeptembertől kicsit ráfekszik a munkára és befejezi a közel két éves lazsálását.

Egyrészt itt a régóta suttogott Pentax K-5. Fél évvel ezelőtt még arról volt szó, hogy a K-5 a K-7 alá kerül specikben á la K100D és K200D volt a K10 és a K20D idejében. A jelenleg "kiszivárgott", kérdéses hitelű források szerint a K-5 a K-7 feletti tulajdonságokkal fog bírni. Amit jelenleg tudni lehet róla, hogy 16 megapixeles Sony szenzor lesz benne (ennek duplajuhé, mert nem emeltek drasztikusan felbontást, pluszban kukába dobták a K-7 silány Samsung érzékelőjét és megkapta a K-x szuperszép lapkáját, gondolom feljavítva a csatornák számát). Az érzékenység felső határa ISO 25600 lesz (hogy ez mit jelent majd képminőségben és mennyire marketinges számérték, az idő majd eldönti). A sorozatfelvétel sebessége a hírek szerint 7 képre emelkedett másodpercenként. Ez így mind szép és jó, az ára egyelőre elég gyomorforgató (360.000 magyar forintnyi yenben kell gondolkodnunk + vám + áfa + magyar kiskerárak fantáziadús árképzése).

A K-x is kapott egy utódot, K-r néven, 12 megapixeles érzékelővel. A fegyver 6 kép / másodperces sorozatlövésre lesz képes, 10 alapszínben és 12 markolattal (vagyis 120 színkombó áll majd a várhatóan csak japán fogyasztók rendelkezésére). Az árról itt szintén nem az "elfogadható" szó jutott eszembe, 190.000 Ft körül alakul majd a japán árcédula yenben.

Suttognak egy APS-C érzékelővel szerelt EVIL (electronic viewfinder, interchangeable lens = elektronikus kereső, cserélhető objektív) masináról is, ami igazán nagy dobás lenne a Pentaxtól. Nem tudni, hogy valaki csak mert nagyot álmodni, vagy tényleg van igazságalapja.

Ami a személyes meglátásaimat illeti (feltételezve, hogy a fenti infóknak van igazságalapjuk), hogy megint ott tartunk, hogy kibabráltak a középkategóriát választókkal (névlegesen azzal a nem kis táborral, akik K100D / K200D-ről váltanának). Kérdés, hogy ha a K-5 a K-7 folytatása, akkor miért nem lesz K-7 alatti váz, illetve amennyiben abból indulunk ki, hogy a K-5 a K-7 felett áll, akkor mi lesz a felső-középkategóriával (K-7 / K20D)? Vajon a K-x tulajdonosoknak megéri-e váltani egy K-r típusú gépre, lesz-e annyi újdonság (nyilván a józan ész azt mondja, hogy nem), és egy K200D tulajdonos ki tud-e egyezni azzal, hogy a meglévő, technikai oldalról már kifutott gépéhez a választék legközelebb álló, folytatólagos darabja rendelkezik néhány butítással (keresőben az AF pontok visszajelzésének hiánya) és a húzósabb árral?

Megint más kérdés, hogy vajon egy K-7 tulajdonos akar-e majd váltani K-5-re, ha a specifikációk igazak? A szenzor a K-x-ben már bizonyított, a K-7-nek megvannak a maga betegségei, amit szoftveres úton nem lehet korrigálni (gáz érzékelő, kis dinamika, egyes záridőkön a kisméretű vázat berázza a zár felcsapódása, stb.), tehát akár kecsegtető is lehet. Személy szerint soha nem voltam az egymást követő szériákra váltás híve, és valószínűleg megvárom, hogy mit hoz a jövő - viszont egy K20D, neadjisten K10D tulajdonos számára egy K-5 hatalmas előrelépés lehet.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« hatodik nap: Rouen
hetedik nap: megint Rouen »

evil     k-5     k-r     pentax     pletyka    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Speegot

nah, akkor mire megjön a K-5 addigra összespórolok valahogy ennyi pénzt...

 2      

Zsákai Péter

hobbi fotóámátőr vagyok, nekem még jó a K20D jóideig (tán' még túlzás is a kezemben). :)

 3      

Gabesz

Annyi pozitívumot látok a dologban,hogy mire csereéretté válik a K200D-m lesz lehetőségem válogatni az ujabb vázak közül.
Remélem!:)
A Sony szenzornak én is örülök,mivel nem elhanyagolható a Sony térhódítása a dslr piacon, ráadásul egyre jobb minőséggel látják el a vevőkört!
Kiderül..:D

 4      

Takoca

hát én csak annyi mondanék : hipp-hippp hurrrrrááá!

és nagyon várom,hogy mi lesz!

A k10d-ben már úgy 50000 expó van, és alapjában véve még mindig szeretem de már nagyon vágyok valamire ami jobb. (pl zaj szempontból)
Pont azon agyaltam a napokban, hogy a pentax mellett szépen elmegy a többi gyártó, én meg ha tovább akarok lépni akkor majd vehetek az új váz mellé egy rakat lencsét is (illetve vehetnék, mert nincs jelenleg cirka másfél millám a dologra)

Na szóval remélem, belehúznak pentaxék!

 5      

Vass Lehel

Nos, nos ha ez tenyleg igaz akkor szemely szerint en is orulok. Egyik szemem sir a masik meg nevet. Mivel K 1ODm van azert nevet az egyik szemem mert jonnek az uj jobbnal jobb modellek, a siras az azert van, na nem a csipaert, hanem mert lehet nem tudom megvenni.

MAr vagyok azert egy Full Frame ra is. De az majd legkozlelebb.
Amugy hol lehet megtekinteni eme hires cikk keveskejet???
Udv, Lehel

 6      

Neo19

Érdekes hírek mindenképp. Hát nem tom. szval K200D-m van, K-x-re nem lehet tudtommal markolatot tenni, így csak nagy gépre lehetne cserélni? hát nem épp jó üzletpolitika. Bár szerencsére ez a kérdés még messze áll tőlem. Viszont én még mindig azt mondom h lencse terén is dolgozhatna kicsit a pentax...

 7      

tmt

Talán az lehet a gondolat a dolgok mögött, hogy ha csinálnak egy felső(bb) kategóriás gépet (K-5), egy középkategóriás szerűt (K-r - csak legyen benne pl. fókuszpont állítás...) meg egy evilt, ami kvázi a belépőszint kiváltására szerintem tökéletes, akkor lefedik az egész palettát. Kompaktok meg voltak eddig is. És még pro oldalról persze ott a 645D. A K5 azért (már ha az első infók igazak) egész jó speckóval rendelkezik, a pentaxforums-os meg dpreview-es sírásókkal meg szerintem felesleges azonosulni, mert ~2 éve csillogó szemmel nyalogatták volna az ujjaikat a canon/nikon tábor hívei is ezekre a fícsörökre. Nem azt mondom, hogy mindenre tökéletes, de aki pl. profi sportfotós, az úgyis megkapja a cégétől a vázat meg az obikat, szóval kb. nekik tökmindegy (gyanítom nem is ők zokogják tele a fórumot :)).

 8      

TakiTibi

Szerintem A K-5 -nek az iso3200-es zajszintje fog ott lenni, ahol a K10D-nek az 1600. De ez csak tipp. Dinamikában hogy mennyit javul, jó kérdés. Végül nagyobb a lapka, mint egy 300D-ben egy icipicivel, majd meglátjuk mit újjított a sony!
(A sony alfák elég zajosak...)

 9      

Voxx

K200D/K10D Nikon D80/D200/D60 sem túl zajos, pedig mindegyikben a Sony 10 Mpixeles CCD-je csücsül. Az mondjuk tök érdekes, hogy a Dpreviewon a K200D dinamikaátfogása sokkal nagyobb a D60-hoz képest a negatív tartományban, pedig azonos az érzékelő.

 10      

-Dorothea-

Hű, ezt a K-5-öt megnézem majd magamnak...:)
Remélem, hogy a CCD-re már nem térnek vissza, inkább a CMOS útján haladnak tovább, ahogy azon a K20D-ben elindultak.

 11      

-Dorothea-

Hű, ezt a K-5-öt megnézem majd magamnak...:)
Remélem, hogy a CCD-re már nem térnek vissza, inkább a CMOS útján haladnak tovább, ahogy azon a K20D-ben elindultak.