HELYZETJELENTÉS A MÁJUSI TÉLBŐL

Az egy ideje érzékelhető távolmaradásomat két fő okra vezetném vissza: egyik a PAM, és ha jól belegondolok, a másik is a PAM. A cégalapítás körüli történések és a döcögős elindulás ugyanis minden feles energiámat elszívta (idejét sem tudom, mikor látogattam meg kedvenc blogjaimat), közben pedig szépen csendben befutottak az első megkeresések is.
Múlt héten - remegő kezekkel - elszórtam a magyar gazdaság megkérdőjelezhetően termékeny táptalajába egy olyan pénzmagot, amit konkrétan egy éven keresztül raktam félre: eladtam saját cégemnek a MacBookomat, valamint Dorothea hathatós segítségével a Trans-Europe-tól vételeztem egy Adobe Design Premium CS4-et CS5 ugrade-del (ehhez ajándékba kaptam egy Xerox színes lézernyomtatót és egy CS4 oktató DVD-t is, amiért külön köszönet). Egyelőre a CS5 upgrade még nem érkezett meg (biztos, hogy lesz alaposabb teszt, bár sokatok talán már látta "így vagy úgy"), de a CS4 is elég sok újdonságot tartogatott számomra a CS3 után, bár meg kell jegyeznem, hogy az ungarisztánra honosított PS-től rövid úton kaptam és kapok kisebb-nagyobb agyvérzéseket (például amikor nem veszi be az "1024px" értéket, mert ragaszkodik az "1024kpt"-hez, stb), de együtt lehet élni vele.

Még aznap elhoztam egy Mac Box Set-et kedvenc Apple kereskedésemből - és itt szeretnék néhány megjegyzést tenni az almás céggel kapcsolatban. Iszonyat jó az új oprendszer, a Snow Leopard: két teljes változattal voltam elmaradva, és a Tiger után hatalmas előrelépést jelent. De: egyszerűen nem értem, hogy a nagy Mac Boxon kívül miért csak upgrade változatban létezik sima Leopardra és akkor a sima Leopardot miért nem lehet már kapni… Az Apple nem csak a felhasználókkal tol ki, hanem magával is, hiszen aki régebbi rendszerről érkezik, annak esélye sincs feltelepíteni. Mindegy, elhoztam az új iLife-fal és iWork-kel egy csomagban a teljes telepítőt, még így is egy Windows ára alatt megúsztam a történetet.

A MacBookomnak pár éve teljesen meghalt az akksija, az utóbbi pár hónapban már azt sem érzékelte, hogy van bent energiaforrás, így elkerülhetetlenné vált egy új akku beszerzése. Az eredeti Apple ötven-valahányezer forintban fáj (igen, nem elírás), amit én egyszerűen embertelen soknak érzek és szerintem ezzel nem csak én vagyok így (hozzáteszem, hogy a MacBookom értéke nagyjából 80-100.000 Ft között ingadozik, tekintve, hogy négy éves konstrukcióról van szó), így egy Vaterás, "utángyártott" akku érkezett, az eredeti ár töredékéért. Annyiban volt bizalomgerjesztő első olvasásra is, hogy japán cellákból áll, és bár nem közelíti meg az Apple akkuk 5-7 órás üzemidejét, de 3 órát simán eldöcög úgy is, hogy közben fut egy Photoshop és egy Dreamweaver. A Snow Leo egyébként fantasztikusan fut ezen a viszonylag régi vason is, sokkal gyorsabb lett, mint a Tiger volt.

És egy személyes tanulság. Még tavaly beszélgettünk arról a Néma Tartomány Urával, Zsákai Peti Pajtással, hogy a munka megöli a kreativitást. És valóban: itt van az asztalom mellett egy szekrény, tele csili-vili fotós cuccokkal, és időm nincs, hogy a munkán kívül bármi másra használjam, amikor pedig éppen lenne, jobban szeretem inkább a polcon pihentetni. Idén kettőnél több értékelhető képet még nem készítettem és ez nem azért van, mert nem akarnék fotózni, csak egyszerűen elsétálok a témák mellett. Remélhetőleg ez majd megváltozik, ahogy véget ér a májusi tél, jön a nyár és kimozdulunk a szabadba. Kitartás, Pajtások, és nylonzacsi.

 PIHE, munkaügyek témakörben

MegosztásOldal teteje

« épületfotózás a Fényértéken
az első pentax 645d videó »

adobe     apple     harcosok klubja     public art multimedia     élet    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

orbán domonkos

Kitartás! ...én is ezt mondom magamnak: hegyekben áll az esküvőifotós utómunka, és rá se rántva a feladatokra ezt a hülye blogodat olvasom, mert érdekes. :)
A munka általában valóban kreativitásölő, ezzel egyetértek.

És nagyon tetszik a PAM, örülök hogy belevágtál. Jó, hogy végre jó fotós vállal ilyet, és nem holmi jöttment akinek csak pénze - és így: gépe van.
Sok általánosságot írtam összességében, bocs. De - na jó, nincs alkalmas kifogás :):)

 2      

Takoca

Hajrá Szabolcs! Kitartás!
Gondolj arra, hogy csak jobb lehet!

A magyar PS viszont komolyn büntetés.

 3      

Neo19

cég: Sok sikert az új cégedhez.

adobe: magyar. jaaaaaaaj az vmi brutalitás. Már csak a negatív-szendvics és a pozitív-szendvics az amitől falra tudok mászni:D

apple: Hát igen az akku nem olcsó dolog. Után gyártott. kívánom h hosszú életű legyen, mert eddig sok jó tapasztalat nincs velük. Snow: lényegben nagyon átgyúrt leopard. gondolom ezért adják íly olcsón. Amúgy ez az egész kicsit érdekes dolog, mivel a 8300,-os változat az ami hivatalosan akkor használhatsz ha van már Leopardod gyakorlatban bármilyen gépre bármikor felrakható. De így legalább lefrissült mindened:)

 4      

Pihe

Köszönöm Pajtások. :o)

@Domonkos: pontosan tudom, hogy miről beszélsz, néha nekem is jobban esik a hülye blogot írni, mint a komoly dolgokkal foglalkozni... :o)

@Taki: :o)

@Neo: a szendvicseken nem is lennék annyira kiakadva, hiszen magyarul tényleg így hivják a technikát, de azért van furcsaság a magyarításban bőven (annak ellenére írom ezt, hogy alapvetően támogatom a helyi nyelvekre fordítást, jó pár éve például egy GPS szoftvert lokalizáltam magyarra).

 5      

[tsg]

csak ugyanazt tudom mondani, mint a többiek: kitartást! szerintem olyannak, aki ennyire igényesen dolgozik, mint te, menni fog ez, vagy különben nincsigazságaföldön:)

viszont ez a CS4, CS5 upgrade-del, ez érdekelne. lassan (elég lassan) én is ott tartok majd, hogy lesz cégem, aminek össze kell szedni néhány cuccot, amivel dolgozhat(ok). igazából most még arra várok, hogy az adobe felfedezzen magának, és jófejségből megszponzoráljon, de lassan lemondok erről...:) pedig az se zavarna, ha cseppfolyósításnak neveznénk a liquify-t :)

 6      

Gabesz

Azért én csak azt mondom amit az előttem szólók!:)
Kitartást, és sikereket!
Eleinte nehezebben megy, de ha beindult,már lehetséhes a munkán kívüli élet is!:)

 7      

Zsákai Péter

a kezdet kezdetén

elkezdem ezt a verset is
mint mindent egyszer
minden kezdet nehéz
de sokszor a kényszer
visz rá arra, hogy megtedd
de a végéről már nem látszik
ez most a kezdet kezdete
ugyanakkor most valaminek
biztosan ez lesz a vége
ha most még nem is tetszik
azért ne add fel!
egyszer ennek is vége lesz
de az már egy másik vers


nem idézet, merthogy egy régi saját vers. néma tartomány előtt 1000 évvel. :) ez jutott eszembe. meg, hogy sok erőt, egészséget! az élet nem könnyű, de vannak dolgok, amik széppé teszik. azokat kell keresni. akár a keresőn keresztül, akár nélküle. hajrá! ;)

 8      

Pihe

@tsg: ajánlom a szoftver.hu-t, illetve a fent említett Trans-Europe-ot Adobe-ügyben. Maximálisan rugalmasak és készségesek.

@Gabesz: köszönöm szépen!

@Péter, erre most nyomnék egy "thumbs up" ikont, ha lenne ilyen a blogon. :o) Mintha emlékeznék is erre a versre a korábbi oldaladról (mutattad). :o) Kösziköszi!

Jó hétvégét Nektek!