ÍGY NEVELD A K-7 ZAJSZINTED

Egy, a Photo.net-en ma publikált zajszűrési fogást szeretnék bemutatni, amivel a Pentax K-7 vázak által legyártott JPEG képeket szép zajmentessé lehet varázsolni vázon belül. Az alábbi fotót ISO 6400-on készítettem. Ha érdekel hogyan, olvass tovább...A zajszűrés háttere tulajdonképpen egy szoftveres csalás, amellyel előbb le-, majd felhúzzuk a JPEG legyártása közben a gradációs görbét. Ehhez lépjünk be a képtónus menübe és tekerjük le a low-keyt és a kontraszt-árnyékot, amennyire lehet. Ez teljesen eltűnteti a zajt a képekről, igaz, hogy öngólt lőttünk, mert a fotónk csúnyán elsötétült. Ennek feljavítására vágjuk arcon az expozíciót +1 fényértékkel, amelyel szépen kompenzálhatjuk ezt a szoftveres sötétítést. Ekkor még egy teendőnk van: a +1 Fé korrekció miatt a csúcsfények könnyen kiéghetnek, ezért kapcsoljuk be a csúcsfény kompenzációt. A játék kedvéért még ráeresztettem egy közepes erősségű, ISO 800-tól induló váz általi zajszűrést is. Voila! - képeink immmáron ISO 3200-on kezdenek el zajosodni. A történet természetesen elég gyenge lábakon áll: egyrészt a JPEG formátum, másrészt az expozíció kompenzáció miatt az ISO 800-hoz szükséges záridőből rögtön ISO 1600-hoz szükséges záridő lesz.

Az alábbi képek a fenti, egyetlen izzólámpával megvilágított kép 100%-os cropjai. A képek állványról, távirányítóval készültek. A képekre való kattintással azok nagyobbak lesznek.

Érdemes játszani a beállításokkal és kikísérletezni egy arany középutat, mert a végén kiderül, hogy mégsem olyan zajos ez a szenzor (ám ebből azért nem lesz Pentax K-x).Pentax K-7 @ ISO 800: természetes tónusú, zajszüretlen kép
Pentax K-7 @ ISO 800: lowkey tónusú, zajszüretlen kép
Pentax K-7 @ ISO 800: lowkey tónusú, közepesen zajszűrt kép
Pentax K-7 @ ISO 1600: természetes tónusú, zajszüretlen kép
Pentax K-7 @ ISO 1600: lowkey tónusú, zajszüretlen kép
Pentax K-7 @ ISO 1600: lowkey tónusú, közepesen zajszűrt kép
Pentax K-7 @ ISO 3200: természetes tónusú, zajszüretlen kép
Pentax K-7 @ ISO 3200: lowkey tónusú, zajszüretlen kép
Pentax K-7 @ ISO 3200: lowkey tónusú, közepesen zajszűrt kép
Pentax K-7 @ ISO 6400: természetes tónusú, zajszüretlen kép
Pentax K-7 @ ISO 6400: lowkey tónusú, zajszüretlen kép
Pentax K-7 @ ISO 6400: lowkey tónusú, közepesen zajszűrt kép

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« hangszer-fényszer barátságos mérkőzés
az aps-c vége »

fotó     fotótech     k-7     pentax     zaj    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

gorbelabda

Érdekes megoldás! Azért valószínű egy RAW-ból hívott képnél jobb az eredmény, vagy tévedek?

 2      

Pihe

@Ádám: a RAW képeknél alapból sokkal jobb a zajkezelés, de azért ott sem árt kicsit felülexponálni és inkább a csúcsfényeket kompenzálni. A fent leírt változtatások pedig nincsenek hatással a RAW adathalmazra, így ennek hatását csak JPEG esetén élvezhetjük. A kérdés igazából az, hogy akarunk-e 1 Fé-vel túlexponálni akkor, amikor amúgy is kevés a fény és magas érzékenység használatára kényszerülni.

 3      

eldiablomismo

Nem volt ez a cikk már tegnap? :)

 4      

Pihe

De, rányomtam véletlenül az RSS frissítésre. Sűrű elnézést Mindenkitől. :o(

 5      

eldiablomismo

Nem zavar, csak meglepődtem, hogy ezt már olvastam egyszer, és megint itt van :D

A cikkhez is hozzászólva, nem rossz trükk, de kicsit macera. Jó annak, aki annyira ráér, hogy ilyeneket kísérletezzen ki :)
Az én személyes tapasztalatom, hogy a legjobb zajcsökkentő eljárás magas iso mellett a fekete-fehér konverzió. Csodákra képes :)