HANGSZER-FÉNYSZER BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Bár ránézésre kevesen mondanák meg, de minden látszólagos körülmény ellenére még élek - elég durva hetem volt eddig, hihetetlen mennyiségű munka torlódott össze nagyon rövid határidőre és brutális időtartamokat dolgoztam végig. Pont az előző bejegyzésben károgtam, hogy nincs elég fotós munkám - egy majdnem kész webáruház és egy haladásban lévő webes app fejlesztése közben pont beesett egy katalógusfotózás egy árverésre, amelyre körülbelül 40 hangszert 4 nap alatt kellett lefotóznom, ami igazából nem is lenne gáz, de mellette fix munkahelyem van, ahová azért be kellene járni, és az egész fotózós mókát 5 különböző helyszínre kivonulva kellett megejteni, olyan tárgyakról, amelyek kifejezetten macerásak fényképeszetileg: nagyrészt vonós hangszereket kellett lekapni, amik a magas fényű felületkezelés miatt folyamatosan becsillantak (idővel rájöttem, hogy ezeknek a hangszereknek van egy olyan kellemetlen és kevésbé fotósbarát jellemvonásuk, hogy ha teljesen sötétben állnak, akkor is találnak valamit, amin becsillanhattak), valamint volt bőven rézfúvós is, amelyen a teljes külvilág visszatükröződött. Ennek a kreatívabb fajta örülne, a tárgyfotós fajta kevésbé, kivéve, ha szorult belénk némi nárcisztikus hajlam (ám az tényleg kevésbé jó dolog, amikor a képen egyszerre látszik a tárgy, a tulajdonosa, az arra tévedő szájtátós emberke és a fotós és ezek bármennyire jól nézhetnek ki külön-külön vagy így csoportban).

Alapvetően három hordozható vakuval dolgoztam és egy fehér PVC háttérrel, de a legtöbb helyszínen olyan gyér viszonyok voltak, hogy jellemzően ISO 400 mellett a három vakuval is csak F/5,6-ig tudtam a blendét leszűkíteni. A fúvosokat a tükröződés miatt el is kellett hoznom, és múlt éjszaka teljesen fehérbe burkoltam minden tárgyat a nappaliban, hogy a tükröződésektől megszabaduljak - körülbelül úgy nézett ki a kégli, mint amikor az UFO-s filmekben a tudósok lefóliáznak egy vírusfertőzött területet: a hangszerek köré kis sátrat építettem, a maradék külvilág elé pedig a 270 centi széles fehér hátteret feszítettem ki, amelyre feküdtem rá én, a többi belógó tereptárgyat pedig felöltöztettem fehér pólókkal, rongyokkal: amit találtam. Vicces kis éjszaka volt így. :o)

Egy nagy tanulsága volt a történetnek: a kis rendszervakuk ehhez a feladathoz finoman szólva is elégtelenek, és bár nem hittem volna, hogy valaha elcsábulok az Erő sötét oldala felé, de a következő nagyobb fotós munkához be kell szereznem egy két stúdióvakus-szoftboxos kitet. Ám most egy ideig nem nagyon tudnék ránézni a K-7-re, úgyhogy tavaszi szokásomhoz híven ráérősen nekiesek egy tekercs fekete-fehér filmnek a Zenittel és fényképezni fogok. Nem pedig fotózni. PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« történések, történetek
így neveld a k-7 zajszinted »

fotó    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

sjanek

Szia!
Szép kis móka lehetett, de az eredmény láttán megérte a fáradozást. Mondjuk szívesen megnéztem volna egy vonóst teljesen sötétben egy szpottal megvilágítva.
Amúgy gratula a bemutatott képekhez!

Üdv Jani!

 2      

Zsákai Péter

Amikor arról olvastam, hogy hogyan rendezted be a szobát a fotózáshoz, arra gondoltam, hogy Julcsi vajon még mindig ott lakik? :D :D :D

Hajrá FÉNYtKÉPEZÉS! :)

(Szolgálati közlemény: nálam most ez az oldal IE8 alatt kissé szétesett. A fekvő kép szélességével lehet gond, ha jól sejtem.)

 3      

orbán domonkos

Na ez jól hangzott.
Nem fényképeztem még csak koncerten hangszert, de ezek után nem is vállalok tárgyfotózást.
Remélem anyagilag legalább rendesen megérte a nagy vesződség.

 4      

Pihe

Köszönöm szépen Nektek!

@SJanek: köszi, hogy benéztél! Sajnos a megrendelők ragaszkodtak a szigorúan fehér hátterű, egységesen bevilágított fotókhoz, így a zéró-kreativitás elmélet játszott. :o)

@Péter: hangosan nevettem az első mondatodon. :o)))) Nálam egyben van az oldal, de délután megnézem a munkahelyről is -- köszönöm, hogy szóltál!

@Domonkos: inkább tanulságértéke volt a történetnek, ilyenkor mindig tanul az ember valami újat, leginkább a saját bénázásából. (Legalábbis nálam ez a helyzet. :o))) Szerencsére nem minden tárgyfotózás ilyen macerás. :o)

 5      

kisCsicsák

A fúvósok fényképezésekor szerintem jobban jártál volna, ha nem az egész házat húzod be fehér lepedővel, hanem csinálsz egy bazinagy sátrat székekből vagy valamikből, hogy akár még a vakuk is beférjenek.
Plusz a sátorba belülről kétoldalra egy-egy nagy fekete karton, azzal szép, karakteres csillanásokat lehet csinálni a tükröződő felületeken.
Persze lehet, hogy neked így egyszerűbb volt - vagy esetleg próbáltad is, de a tárgyfotósok az ilyen cuccokat - meg pl üvegeket - mindig ezzel a módszerrel fotózzák.

 6      

Speegot

a végeredmény szempontjából megérte a sok fáradozás! gyönyörű képek lettek!!

 7      

Pihe

@kisCsicsák: próbáltam sátrazni is, de olyan nagy sátrat nem tudtam előállítani, amibe az 1 méter magas tuba belefért volna, plusz a vakuval mindenképpen a sátron kívül szerettem volna tudni, hogy még szórtabb fényt kapjak. Így végülis egyszerűbb volt, de köszönöm a tippet, következő alkalommal mindenképpen kipróbálom kisebb tárgyakkal! :o)

@Speegot: köszönöm szépen! :o)

 8      

tmt

Grat, jók lettek!

Vicces módon én is hasonló napokat éltem át, a napi meló mellett flyer és plakáttervezés, tánctanítás, sőt, tegnap reggel még egy ertéelklubos reggeliműsorban táncikálás is beesett, szóval a 4-5 óra alvások már kicsit lefárasztottak :)

Lehet, hogy hülye kérdés, és próbáltad, de némi polárszűrős "csillanáskontroll"?

 9      

Pihe

@tmt: köszönöm. :o) Az első dolog a polárszűrő volt, ám ez azért nem működik ilyen hatásfokkal, plusz 2 Fé-t biztos, hogy elvesz az expozícióból (ISO 400-ból rögtön ISO 1600 lett), úgyhogy nem erőltettem túl a történetet.

 10      

Gabesz

Igazán gusztusos tárgyfotók lettek!:)
Végre tavasz van...ez eleve pozitívum..:D

 11      

Gehring János

Helyes következtetéseket vontál le. Az ilyen munkához a felsoroltaknál sokkal, de sokkal komolyabb felszerelés kell. Ezek hiányában, ha én lettem volna a megrendelő, biztosan nem is kaptad volna meg a megbízást. A képeket elnézegetve viszont, lehet, hogy rosszul döntöttem volna, mert úgy gondolom, hogy a célnak megfelelnek, sőt azt kell mondjam, hogy az említett technikát figyelembe véve, teljesen korrekt anyagot kapott a kedves megrendelőd. Annak örülök leginkább, hogy ennek kapcsán eljutottál oda, hogy megfogalmazd, előre kell lépned bizonyos területeken. Ez nagyon nagy dolog, és gratulálok hozzá. :)

PS: Az avataromat visszateheted, már rájöttem hol volt a hiba a múltkor. Azóta javítottam. :)

 12      

juice

nagyon szépek lettek, ügyes vagy, a fényképezéshez meg a Deákon egy fotósbolt (nem az, hanem a másik) kiárusít, úh. filmekért érdemes oda benézni ;)

 13      

Pihe

@Gabesz: köszi! :o)

@János: köszönöm szépen az őszinte véleményt! Abszolút igazad van, ám szerencsére a megrendelőnek soha nem mondom meg, hogy milyen felszereléssel dolgozom. Ezt azóta teszem, amióta egyszer azért nem kaptam meg egy munkát, mert nem Canon vagy Nikon váz lógott a nyakamban. Már elkezdtem nézni a stúdióvakus szetteket, egyelőre egy hobbi kitben gondolkodom, bár egy ilyen is 2K felett van bőven.

@Juice: köszönöm szépen! Sajnos a filmekkel beelőztelek, pár perce töltöttem be a Zenitbe egy tekercs 400-as Pant. Majd talán legközelebb! (A "rabló" néven emlegetett DigitCamre gondlolsz a Bazilika mellett?)

 14      

Tudjukki

Nagyon szépek a hangszerek, a történetet olvasva pedig elképzeltem Julcsi egyre jobban kerekedő arcát:D

Hangszerről nekem sajnos csak egy ilyen hhangulatképre futotta.
http://img411.imageshack.us/img411/3162/imgp7295dresh.jpg

 15      

Laci

Gratula, szép munka !

Zene füleimnek ! ezt nem hagyhattam ki :)

 16      

Laci

azaz szemeimnek

 17      

Pihe

@Merc...tugggyukki: :o) a Te fotód tökéletes lehetne egy katalógusborítóhoz vagy reklámposzterhez, nagyon jó hangulatot áraszt.

@Laci: köszi :o) Örülök, hogy előkerültél. :o)