PENTAX 645D: HIVATALOS BEJELENTÉS

Frissítve: 2010. m?rcius 11.Közel fél évtized huza-vona és anyagi foltok betapasztása után a Pentax végre digitális motort pakolt ahhoz a rendszeréhez, amelynek építéséhez mindig is nagyon értett: ma hajnalban Japánban, a C+ show keretén belül bemutatták a Pentax első, felső kategóriás digitális középformátumú fényképezőgépét, a 645D-t és a hozzá való DFA 55mm F/2,8 AL IF SDM AW alapobjektívet. A 44mm x 33mm méretű, 40 effektív megapixel feldolgozására képes, Kodak érzékelővel szerelt vázból limitált darabszám készül és az első hírek kizárólagos japán terjesztésről szólnak. Néhány feature, csak a játék kedvéért:

- 70 ponton szigetelt, könnyű (elemekkel és kártyákkal: 1480 g - jellemzően ez a konkurens középformátumú gépek súlyának a kétharmada) magnézium-ötvözet váz edzett üveg LCD-vel, amely -10 Celsius fokig garantált működést biztosít
- Prime II képfeldolgozás, 14 bites kiolvasással
- a zárszerkezet 50.000 felcsapásra van tesztelve, ezt 1/4000 másodperces sebességgel (csak megjegyzem, hogy a legújabb Hasselbladok is csak 1/800-ig működnek) csapkodhatjuk (vakuszinkron 1/125-nél - beépített vaku természetesen nincs) 1.1 kép/másodpercenként
- dupla SD / SDHC kártyanyílás, amely képes egyszerre vagy folyamatosan rögzíteni a képeket
- szuperszónikus sebességgel történő, érzékelő-rezegtetéssel működő poreltávolító (DRII) rendszer
- új, 11 széles pontból álló, nagy-pontosságú AF rendszer (SAFOX IX - !!!), amelynek kedvéért az egész optikai rendszert átépítették
- 77 pontos fénymérés
- 98%-os kereső, alaphelyzetben a megszokott Natural Bright Matte mattüveggel (szerk.: a mattüveg cserélhető)
- érzékenység ISO 200 és 1000 között, kiterjesztett módban ISO 100 és 1600 között
- 3 inches, antireflex felülettel kezelt LCD, 921.000 képponttal
- HDR mód és szelektív dinamika-kiterjesztés
- digitális vízmérték
- torzítás- és kromatikus abberáció korrekció DFA és FA objektívcsaláddal
- új, a K-7-ben bemutatkozó fehéregyensúly-rendszer
- halk tükörfelcsapás
- SDM kompatibilitás
- visszamenő kompatibilitás a Pentax 645 rendszerrel
- 800 kép elkészítéséhez elegendő akku

Mindent összegezve szerintem maximálisan elégedett lehet a Pentax magával, a specifikációk alapján egy csakugyan remek középformátumú vázat sikerült összerakni. Ahogy újra és újra végigolvasom a listát, kicsit olyan érzésem van, mintha a Pentax a K-7-ben bemutatkozó specifikációkat emelte volna egy újabb szintre - nagyon kellett az elmúlt években a K-7 fejlesztése. Maga az objektív is a legújabb, közelmúltban történő fejlesztéseket vonultatja fel, ilyen például a minden rekeszértéken tökéletes kör alakú lamella-szerkezet, hét ponton szigetelt csepp- és porálló kivitel, Aero Bright bevonat a flare minimalizálására, SP bevonat a frontlencse mechanikai védelméért és természetesen SDM motor.

Az SDM motor támogatása számomra azt mondja, hogy a 645D csak egy próbálkozás, kvázi piackutatás és lesznek komolyabb fejlesztések is e téren, remélhetőleg Európában is. Az árcímke 9500 USD (850.000 Yen) környékére lett belőve, ami ha a Nikon D3 és a Canon 1Ds árát nézzük, relatíve nem is sok, sőt. Nagyon várom az első tesztképeket.

Álomgép. PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« pentax 645d: megint beelőzve
amiért nem veszek pentax 645d-t »

645d     fotótech     középformátum     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Neo19

És igen, ezt is megéltük:) Hát nagyon kíváncsi leszek rá. Bár pénztárcám nem engedheti meg magának, de azért remélem vhol lesz alkalom kipróbálni.

amúgy mi a különbség a 645ös obi és a és sima K bajonettes között? egyikre a másik rá se megy?

 2      

Pihe

@Neo: a 645-ös obit fel tehetsz KAF-os vázra (adapterrel, manuális módban), de KAF-os objektívet nem tehetsz fel 645-ös vázra (ha lenne adapter, feltehetnéd, csak éppen írtó módon vignettálna, az APS-C-re tervezett objektív meg pláne). Egyébként régebben volt gondolatom, hogy be kellene szerezni az eBayről olcsó manuális 645-ös üvegeket, de aztán letettem róla. Bár nem hiszem, hogy a 645D bejelentése annyira megdobná a régi objektívek eladását. :o)

 3      

Neo19

köszönöm!

Hát igen, sztem most mindenki várni fogja, h legyenek D-s obik

 4      

Feldin

Hm.
Álomgép :)

Erre érdemes gyűjteni. Mármint valamely követőjére. Mire nekem olyan állásom lesz :)
Obik kompatibilisek?

 5      

vinczepetya

simán kellene:):)

 6      

Pihe

@Feldin: a 645-ös rendszer (645N és 645NII gépekhez gyártott Pentax A 645 és Pentax FA 645) objektívek természetesen visszamenőleg kompatibilisek. :o)

 7      

gorbelabda

Eljött a nagy nap. De a gyártói oldal eléggé under contructionos. A hazai meg nincs. Tényleg Szabolcs, nem gondolkodtál azon, hogy felválald a képviseletet? :)

 8      

Pihe

@Ádám, én is néztem. Egyelőre még az európai viszonteladói hálózaton sincs róla kép, ezért kényszerültem a DPreview képeit használni.

Ami a hazai képviseletet illeti, erről majd személyesen, egyszer. :o)

 9      

Zoomka

Mostantól lehet mire büszkének lennie a Pentax-nak. Olyat alkotott, amit a Canikon még nem csinált. Talán nem is fog. Hivatásos fotósok álomgépe lesz gondolom.

Az 55 mm az a 645-ös rendszerben 55 mm, vagy ezt még szorozni kell a 645-ös "cropp-faktorával" vagyis 0.6-tal? Ekkor lesz 33mm?
Vagy! Ha átteszem a 645-ös 55mm-es objektívet adapterrel egy APS-s vázra akkor kell 0.6-tal osztani?
Én ez utóbbira szavazok - mintha sokat érne a szavazatom -, de akkor ha egy APS-C vázra rácsavarok egy 55mm-es 645-ös obit akkor ott lesz belőle: 55/0.6*1.5=137.5mm. Azért ehhez a kistele nagyításhoz elég rövidnek látszik ez az obi.

 10      

Zoomka

Még egy kérdés:

Viewfinder
• Trapezoid prism finder
• 98% field of view
• Magnification: approx 0.62x (with D FA645 55mmF2.8 at infinity), approx. 0.85x (with FA645 75mmF2.8 at infinity)

Mi az, hogy különböző objektívekkel más és más a nagyítása? Ilyet most láttam először.

 11      

Pihe

@Zoomka: hivatalosan a váltószám 0,5777, vagyis a Leica rendszerben az 50mm-es alapobjektív 6x4,5-es filmen 28.9mm-nek felel meg. Mivel a digit középformátum "nem egészen" a rollfilm méretét (a hagyományos 6x45-ös film mérete 56mm x 41.5mm, amíg a digitális gépek "csak" 44mm x 33mm-rel érkeznek), ezért az 55mm-es objektív 43.5mm-es gyújtótávolságnak felel meg Leica rendszerben. (Vagyis pontosan a Pentax FA 43 Limited objektív látószögének.)

 12      

Pihe

@Zoomka: a kereső nagyítását mindig a végtelenre állított alapobjektívre szokták megadni. Ez azért fontos adat, mert képzeld el, hogy mennyire nem lehetne mérni egy nagylátószögű vagy éppen teleobjektív felrakásával a nagyítás fokát. Általában mindig a legfényerősebb, az emberi szem számára legtermészetesebb gyutávhoz adják meg a nagyítást.

 13      

Neo19

Azért durva h mind ez kb 1 d mark 3 árán lesz. Így van egy érzésem h nagy piaca lesz.

hát igen álom gépezet.

 14      

Pihe

@Neo: tudomásom szerint csak 4000 darab készül belőle és az is csak Japánban. Tehát nagy piaca nem lesz, de ami lesz, azt is el fogják kapkodni. Ezért gondolom én piackutatásnak a gépet. :o)

 15      

tmt

Hát ez nagyon zsír cucc.

 16      

Timber

Na akkor mar csak a K-5 bejelentes van hatra... :D

Szemely szerint orulok nagyon a gepnek es az 1/4000 IMHO a legdurvabb specifikacioja a gepnek. Igy akar igen komoly ellenfele lehet a mostani FF gepeknek is (1Ds MkIII es D3s). IMHO ezzel a Pentax egy olyan lukat foltozott be (a FF es az MF "kozott") amivel igencsak egyedi piacot tud meghoditani. Mondjuk szemely szerint egy dolgot talaltam erdekesnek, hogy nagylato obival dobjak piacra.

 17      

Pihe

@Timber: ne a 6 x 4.5 cm-es film méretéből indulj ki! :o) Ez pont alapobi ezzel az érzékelőmérettel. A többivel maximálisan egyetértek, komoly piaci szegmenst fedhet le a váz. Egyszer nagyon szívesen írnék róla egy sufnitesztet. :o)

 18      

eldiablomismo

Pár gondolat:
Pont ugyanaz a szenzor van benne, mint a tegnap bejelentett Mamiyában, nem? Méret, felbontás egyezik, talán a gyártó is.
Aztán a Mamiya definícióját véve, ez is inkább nagy szenzoros dslr, nem? :) 2x a szorzója (a ff dslr-ekhez képest is, csak más előjellel :D)
Aztán lehet, hogy a Hassiban "csak" 1/800 a legnagyobb zársebesség, de abban központi zár dolgozik, aminek azért nagyon komoly előnyei (is) vannak. Egyébként valahol azt olvastam, hogy kettős zárrendszere van, nagysebességű redőnyzár a vázban, ha az kell, és központi zár az obikban (ezért is olyan rohadt drágák), ha minden zársebességhez szeretnél vakuszinkront.
Aztán, a 4000 darabos belpiaci értékesítés gondolom csak főpróba, ennyit simán eladnak a hónap végéig belőle, főleg ezen az áron. Aztán a bétateszterek visszajelzései alapján javítják a hibáit és a következő verziója nagyobb darabszámban elérhető lesz világszerte.
Én a magam részéről inkább erre teszem félre a konyhapénzt, nem öregkoromra :D

 19      

eldiablomismo

Bele sem merek gondolni, hogy milyen áron mennek majd ezek az ebay-en.

 20      

Pihe

Eldiablomismo: amióta a Leica elkezdte a szokatlan szenzorméretekkel való szerelést, azóta szerintem nagyon összemosódott a kisfilmnél nagyobb érzékelőkkel rendelkező gépek megnevezése. A nemrég kiadott H4-es Hassiban is ugyanilyen méretű érzékelő van, mégis középformátumnak reklámozzák, de ahogy írtad, a korrekt megnevezés a nagyszenzoros tükörreflexes kifejezés. A zárral kapcsolatos meglátás jogos, de valószínűleg inkább a gyors záridőt tartotta fontosabbnak a Pentax, mint a központi zárat. És igen, piackutatás a 645D. Takocával beszéltük ma délelőtt, hogy ilyen kamion méretű fényképezőgép majd hajlott korunkban lesz jó, amikor ráérünk szépen ráérősen fényképezni és lesz gyerek / unoka / feleség, aki cipeli hozzá a faállványt. :o)

 21      

eldiablomismo

A Pentaxnak is vannak központi záras obijaik ha jól emlékszem, vagy ha nincsenek, hát majd lesznek hamarosan.
Igazából azt nem értem, hogy a kisfilmes dslr-ekhez miért nem csinálnak a klasszikus darabokból (50mm, 85mm) ilyen verziót is, szopatják inkább a népet a 1/125 és nagyobb záridőkkel.

 22      

Gabesz

Azannya...elfojt a nyálam!:)
Az összes..:D:D

 23      

eldiablomismo

Csak jelezni szeretném, hogy már van fenn sample. Sokat nem mond, mert csak "kisméretű" jpeg, de szép képeket csinál.

 24      

Pihe

Merre láttál? Nálam a japán oldalon még under construction a photo opció. :o(

 25      

Gabesz

Bocs, OFF következik, de nem engedi a linkfalra..:S
Aki szeretne egy Pentax MX vázat magának, az okosan innen töltse le,vágja ki,és ragassza össze!:)
Jópofa,lehet érdemes mint díszt megcsinálni!

http://stonefield.cocolog-nifty.com/higurashi/images/mx_paper_ver1.jpg

Sok sikert!

 26      

Pihe

@eldiablomismo: megtaláltam! :o)

 27      

eldiablomismo

http://www.camera-pentax.jp/645d/top.html
Ha más sem találná :)
Nagyon szép, tiszta képek.
Azért 40 megapixelnél egy egyszerű átméretezéssel meg lehet spórolni a zajirtást és az élesítést is, és mégis jobb lesz a végeredmény. Ez a sok megapixel egyik nagy előnye.

 28      

Pihe

Ismerős érzés fogott el a képeket nézve. Amikor még Olys voltam és csorgattam a nyálam a K10D-re, a japán Pentax oldalon végignéztem a tesztképeket és dobtam a hátasokat a minőség láttán. Most ugyanazt érzem, csak egy(-két-há) lépcsőfokkal feljebb.

 29      

Neo19

http://www.camera-pentax.jp/645d/top.html
Ezen az oldalon agyon nyomkodom a photo gombot és semmi. Mivel/hogy néztétek meg?

 30      

Pihe

Ken Rockwell megint megmondta a frankót. :D :D :D

"The bad news is that it's designed to appeal to hobbyists, meaning garbage features like 77-segment metering, wimpy, slow SD card media, stupid picture modes, live view, electronic level, 11-point AF — and gag me — multiple exposures and in-camera HDR, which have replaced the intelligent usability of simpler cameras designed for pros who know what they're doing.

Do you know how many AF sensors the $43,000 Hasselblad CF-39 has? One.

Do you know how many metering zones it has? One at a time, and it also has fewer pixels (39MP vs. 40).

Pros must know something Pentax doesn't."


Csütörtök reggeli gyorsfordításban:

"A rossz hír az, hogy inkább hobbi fotósok számára készült, olyan értelmetlen (Rockwell szó szerint azt írja: szemétre való) tulajdonságokkal, mint a 77 pontos fénymérés, csigalassú SD média (könyörgöm, 1.1 fps-hez minek több?), ostoba képmódok, live view (szerintem nincs benne live view), elektronikus vízmérték, 11 pontos AF - és vessetek meg - expozíciós sor és HDR mód, amelyek leváltották a profik számára tervezett egyszerűbb kamerák intelligens használhatóságát.

Tudjátok hány AF ponttal rendelkezik a 43.000 USD-be kerülő Hasselblad CF-39? Eggyel.

Tudjátok hány zónás a fénymérője? Egy és kevesebb megapixelből áll (39 vs 40).

A profik biztos tudnak valamit, amit a Pentax nem."


Gratulálok, Ken Rockwell, ügyes vagy nagyon. Menjél szépen aludni. :o)

(http://kenrockwell.com/pentax/645d/index.htm)

 31      

Pihe

@Neo: kattints az impression-re, aztán a két fotós melletti gombokra. Ott lesznek a képek az oldal alján.

 32      

Neo19

Köszi Pihe:)

 33      

Neo19

Azért azt nem értem ha már felrakják bemutató képnek miért nem full méretbe???

 34      

Pihe

@Neo: egészen biztos, hogy lesznek hamarosan. A K-7-et májusban jelentették be és egészen júniusig egy darab hivatalos tesztképet se láttunk. Ilyenkor még csiszolgatják, reszelgetik a gépet, tesztelik és csinosítják a firmware-t, aztán egyszer csak... :o)

 35      

tmt

Szerintem nem fogta fel a csávó (Ken Rockwell), hogy a Pentax nem a Hasselblad/Mamiya már régóta elterjedt középformátumú, cserélhető hátfalas modelljeivel versengjen, mert nem lenne esélye. Viszont köztes megoldásként tökéletes lehet olyan stúdióknak, akik nem engedhetik meg maguknak a fentiek egyikének beszerzését, valamint ez a cucc odaver képminőségben simán egy Nikon D3X-nek, vagy egy hasonló kategóriás Canonnak. És egyik fotós sem hülye, szerintem nem azért nem használnak több fókuszpontot, meg elektronikus vízszintezőt, mert nem akarnak, hanem mert a többiben nincs :)

 36      

Pihe

"egyik fotós sem hülye, szerintem nem azért nem használnak több fókuszpontot, meg elektronikus vízszintezőt, mert nem akarnak, hanem mert a többiben nincs :)"

Ez mennyire bingó. :o)

 37      

eldiablomismo

Ken bácsi egyszerűen csak egy sznob majom. Rá lehet keresni az oldalán a Pentaxos bejegyzésekre. Teljesen nyilvánvalóan sokkolta, hogy a Pentax kijött egy (szerinte belépőszintű) középformátumú géppel, durván lelépve az isteni Nikont, ezért hányja a epét.

Előkerestem ezt a linket: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=34766319
Két okból is érdekes, egyrészt ott a "lens lineup gallery", amiből látszik, hogy Pentaxéknál (vagy inkább a Hoyánál) nagyon komolyan gondolják ezt a termékkategóriát, másrészt meg láthatóak a fenti galériában szereplő csajos képek böszmenagy poszterként kinyomtatva. Ennyit arról, hogy mennyire nem profi gép :P

 38      

orbán domonkos

fantasztikus... amit tud és ahogy kinéz... meg az egész... Valamit nagyon tudnak Pentaxéknál, hiába a Canon és Nikon piaci előny. E gép birtokában büszkén vállalnám másságom (mármint hogy Pentaxos vagyok) :)