KONKURENCIAGYILOK CANON MÓDRA

Tudom, hogy furcsa egy alapvetően Pentaxos lelkületű blogon más márkáról olvasni (ahogy írni is az), és bevallom, mára Jim Richardson tájképfotóit szerettem volna Veleteket megosztani - egészen addig, amíg bele nem ütköztem a Canon 550D specifikációjába. Elsőre az jutott eszembe, hogy a Canon rájött arra, hogy a mindent maga alá gyűrő marketing már nem elég eszköz a piaci részesedés totalizálására, helyette kihozott egy (legalábbis a típusjelzés alapján) belépőszintű vázat, ami spongya lehet ahhoz, hogy a konkurencia kisebb színfoltjait lesöpörje a palettáról. A 800 USD-ért (kb. 160.000 Ft) meghirdetett váz ugyanis végre nem csak egy előző generáció ráncfelvarrása: a csomagban többek között ott lapul a 18 MP APS-C szenzor, max. ISO 6400 (szoftveres kiterjesztéssel 12800), 3.7 FPS, fullHD videó manuális kezeléssel, 63 zónás fénymérés, külső mikrofoncsatlakozó, Eye-Fi kompatibilitás, stb. Rendkívül veszélyes lépés, hiszen a 7D és a belépőszint közé így egy nagyon kis szegmens férne csak be középkategória címkével. Feltéve persze, hogy lesz egyáltalán, amit a Canon még be akar szuszakolni oda. (Ám az is lehetséges, hogy a 7D ugyanolyan kósza fejlesztés volt, mint a Pentax K-7.)

Más részről, érzésem szerint a Canon ezzel ugyanazt lépte meg, mint a Nikon és a Pentax tavaly, amikor elkezdték a nem profi felhasználásra tervezett, hagyományos tükrös kategóriákat újra felosztani (a D5000 és a K-m volt a két előfutár): így az 550D megjelenésével többé nem beszélhetünk belépő- és közép-kategóriáról, ezeket innentől különböző igényeket kielégítő vázak fogják jelképezni, amiket legfeljebb ár-érték arányban lehet márkánként összehasonlítani. Alapvetően Pentaxos lelkületű blogon más márkáról kezdtem el írni (és ettől én még nem tettem le a kedvenc márkámat... sőt...), de végül csak eljutottam odáig, hogy általánosítsam a témát: vajon mit fogunk látni idén a különböző gyártók kínálatában? Mivel fognak tudni még versengeni a csökkentett érzékelős fronton, amikor a jelenlegi felső küszöb, a 18 MP elég brutális felbontásával harcolni tovább nem nagyon lehet a jelenlegi szenzorok gyártási technológiájával és a képminőség megőrzésével? Lehet bátran találgatni. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« a városliget más szemmel
pentax countdown »

canon     fotó     fotótech     nikon     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Bevallom nekem tetszik ez a kis kenon masina.
Aki ismer tudja, alapvezően, és zsigerből utálom ezt a kötschög céget, ráadásul mint Pentaxosnak inkább a Nikon áll közelebb az izlésemhez, de ha lenne fölös zsém, lehet beruháznék rá!:D
Azt pedig külön remélem, hogy a gyártók feleszmélnek, és végre normális tartalommal kezdik felvértezni a masináikat, a parasztvakítás helyett!:D

 2      

juice

furcsa Canonos lelkületű kommentet írni ide... :D

(a címről meg egy Laár pour L'art gyöngyszem jut eszembe: "gyilok... cselszövevény... kaki..." - csak mert régen offoltam, Peti meg teljesen felhagyott vele :)

 3      

tmt

Még azért egy Pentaxos lelkületű komment:
http://www.camera-pentax.jp/new/index.html

Persze én is örülnék, ha végre nem parasztvakítanának a gyártók de ez azért utópisztikus remény, hiszen akkor nem tudnák eladni Pistike apukájának, hogy márpedig Pistike számára ez és ez hozza meg a LEHETŐSÉGET, vagy az ÖRÖMÖT, vagy a MENŐSÉGET :)

Én konkrétan az ár/minőség/funkciók alapján lettem pentaxos, és nem bántam meg. (Majdnem Canonos lettem, már ha az ismerősöm eladta volna a Rebel-jét, mostani eszemmel (és ha lenne sokkal-sokkal több pénzem :)) viszont lehet, hogy a Nikont választanám)

 4      

Zsákai Péter

Az utóbbi technikai bejegyzéseket inkább csak olvasgatom. Nem szeretném szétoffolni (nem is tudnám mivel :)). Jó útra tértem. :D :D :D

 5      

Zoran

Talán ide passzol a legjobban ... a Canon vs Nikon "háború" apropójaként ez a video klip

http://www.youtube.com/watch?v=H_H8TOKcfjg

Talán még valaki nem látta ...

A lényeg 2:50 nél van!!!