EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

KONKURENCIAGYILOK CANON MÓDRA

Tudom, hogy furcsa egy alapvetően Pentaxos lelkületű blogon más márkáról olvasni (ahogy írni is az), és bevallom, mára Jim Richardson tájképfotóit szerettem volna Veleteket megosztani - egészen addig, amíg bele nem ütköztem a Canon 550D specifikációjába. Elsőre az jutott eszembe, hogy a Canon rájött arra, hogy a mindent maga alá gyűrő marketing már nem elég eszköz a piaci részesedés totalizálására, helyette kihozott egy (legalábbis a típusjelzés alapján) belépőszintű vázat, ami spongya lehet ahhoz, hogy a konkurencia kisebb színfoltjait lesöpörje a palettáról. A 800 USD-ért (kb. 160.000 Ft) meghirdetett váz ugyanis végre nem csak egy előző generáció ráncfelvarrása: a csomagban többek között ott lapul a 18 MP APS-C szenzor, max. ISO 6400 (szoftveres kiterjesztéssel 12800), 3.7 FPS, fullHD videó manuális kezeléssel, 63 zónás fénymérés, külső mikrofoncsatlakozó, Eye-Fi kompatibilitás, stb. Rendkívül veszélyes lépés, hiszen a 7D és a belépőszint közé így egy nagyon kis szegmens férne csak be középkategória címkével. Feltéve persze, hogy lesz egyáltalán, amit a Canon még be akar szuszakolni oda. (Ám az is lehetséges, hogy a 7D ugyanolyan kósza fejlesztés volt, mint a Pentax K-7.)

Más részről, érzésem szerint a Canon ezzel ugyanazt lépte meg, mint a Nikon és a Pentax tavaly, amikor elkezdték a nem profi felhasználásra tervezett, hagyományos tükrös kategóriákat újra felosztani (a D5000 és a K-m volt a két előfutár): így az 550D megjelenésével többé nem beszélhetünk belépő- és közép-kategóriáról, ezeket innentől különböző igényeket kielégítő vázak fogják jelképezni, amiket legfeljebb ár-érték arányban lehet márkánként összehasonlítani. Alapvetően Pentaxos lelkületű blogon más márkáról kezdtem el írni (és ettől én még nem tettem le a kedvenc márkámat... sőt...), de végül csak eljutottam odáig, hogy általánosítsam a témát: vajon mit fogunk látni idén a különböző gyártók kínálatában? Mivel fognak tudni még versengeni a csökkentett érzékelős fronton, amikor a jelenlegi felső küszöb, a 18 MP elég brutális felbontásával harcolni tovább nem nagyon lehet a jelenlegi szenzorok gyártási technológiájával és a képminőség megőrzésével? Lehet bátran találgatni. :o)

 PIHE, fotó témakörben


  canon     fotó     fotótech     nikon     pentax    


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Gabesz

Bevallom nekem tetszik ez a kis kenon masina.
Aki ismer tudja, alapvezően, és zsigerből utálom ezt a kötschög céget, ráadásul mint Pentaxosnak inkább a Nikon áll közelebb az izlésemhez, de ha lenne fölös zsém, lehet beruháznék rá!:D
Azt pedig külön remélem, hogy a gyártók feleszmélnek, és végre normális tartalommal kezdik felvértezni a masináikat, a parasztvakítás helyett!:D

 2      

juice

furcsa Canonos lelkületű kommentet írni ide... :D

(a címről meg egy Laár pour L'art gyöngyszem jut eszembe: "gyilok... cselszövevény... kaki..." - csak mert régen offoltam, Peti meg teljesen felhagyott vele :)

 3      

tmt

Még azért egy Pentaxos lelkületű komment:
http://www.camera-pentax.jp/new/index.html

Persze én is örülnék, ha végre nem parasztvakítanának a gyártók de ez azért utópisztikus remény, hiszen akkor nem tudnák eladni Pistike apukájának, hogy márpedig Pistike számára ez és ez hozza meg a LEHETŐSÉGET, vagy az ÖRÖMÖT, vagy a MENŐSÉGET :)

Én konkrétan az ár/minőség/funkciók alapján lettem pentaxos, és nem bántam meg. (Majdnem Canonos lettem, már ha az ismerősöm eladta volna a Rebel-jét, mostani eszemmel (és ha lenne sokkal-sokkal több pénzem :)) viszont lehet, hogy a Nikont választanám)

 4      

Zsákai Péter

Az utóbbi technikai bejegyzéseket inkább csak olvasgatom. Nem szeretném szétoffolni (nem is tudnám mivel :)). Jó útra tértem. :D :D :D

 5      

Zoran

Talán ide passzol a legjobban ... a Canon vs Nikon "háború" apropójaként ez a video klip

http://www.youtube.com/watch?v=H_H8TOKcfjg

Talán még valaki nem látta ...

A lényeg 2:50 nél van!!!