PENTAX WISHLIST 2010

Miközben tegnap Feldinnel forró csokit kortyolgattunk és fényképezésről (is) beszélgettünk, átfutott az agyamon, hogy mennyi mindent tudnék kívánni kedvenc fényképezőgép-gyártómtól az idei évre (még van 11 és fél hónap a megvalósításra). Régi motoros Pajtások bizonyára még emlékeznek az egyik két évvel ezelőtti bejegyzésemre, amelyben a K10D hiányosságait ecsetelem (tíz dolog, amit utálok benned), így álljon itt a folytatás, egy Pentax kívánságlista, amit én tartok fontosnak, mindenféle sorrendiség nélkül, ahogy eszembe jutott. Kiváncsi vagyok, Ti mit NEM szerettek a Pentax-szal kapcsolatban, min tudnátok változtatni akár vázzal, objektívekkel vagy a márkával kapcsolatban. A lista majd megy az illetékes szerveknek. ;o)

1. Szeretnék olyan menüpontot vagy hardveres kapcsolót, amivel ki lehetne választani a vázon vagy az objektíveken, hogy SDM vagy csavarhúzós meghajtást szeretnék-e használni. Rengeteg helyen olvasni SDM hibákról, és ha egyszer bedöglik az ultrahangos élességállítás, a fene megette a sokszázezres lencsét manuális módban.

2. Szeretnék egy K-7-tel megegyező vázat kérni a Pentaxtól, a K-x szenzorával (a jelenleg gyártott CaNiSOlyPe APS-C gépek közül független tesztelők szerint a legjobb érzékelő) van szerelve. Nem igazán érdekel a négy csatornás read-out, amíg a képminőség olyan, amilyet a K-x nyújt.

3. Szeretnék egy olyan firmware frissítést, amivel a K-7 vízszintezője és az M módú fénymérés egyszerre használható optikai kereső használata közben. Eddig ugyanis vagy vízszintezés volt, vagy fénymérés, a kettő egyszerre nem ment (egy skálát foglal mindkettő, de billenyűkombinációval nyilván meg lehetne oldani a kapcsolgatást menet közben is).

4. Szeretnék egy olyan rádiós vakukioldó rendszert (nem érdekel, mennyibe kerül, ha jó), ami átviszi a P-TTL jelet és több kliens esetén képes fényerő-osztásra (kvázi egy Pentax által kiadott és szerelt PocketWizardot szeretnék).

5. Szeretnék egy jól működő, jó marketinggel rendelkező, készséges és felhasználóbarát magyar Pentax ügyfélszolgálatot, kirendeltséget, nevezzük bárminek. Nem érdekel, ha a Camera Kft csetlik-botlik a szervízzel a továbbiakban is, ha van egy felettes szerv, aki probléma vagy panasz esetén fentről leszabályozza a szervízt. Ugyanitt említeném meg, hogy nem ártana egy hazai agresszív marketing sem. Miért csak a konkurencia tudja azt mondani, hogy "mi vagyunk a legjobbak, a legszebbek?" Abból a filozófiából, hogy "mi találtuk fel a pentaprizmát", 2010-ben nem lehet megélni.

6. Szeretném, ha a Pentax újra elkezdené gyártani az FA fixeket, Quick Shift-tel és WR kiszerelésben. Nem érdekel, ha egy centivel emiatt nőne a tubus, egy rakás olyan AF-es fix obi hiánycikk, amik közel tökéletesek (FA 28/2,8; FA 35/2; stb). Valamint szeretném, ha a következő objektívek tervezését elkezdené a Pentax:
- SMC Pentax DA* 12-24/2,8 SDM (csillagos változat)
- SMC Pentax DFA 24-105/4 SDM WR
- SMC Pentax DFA* 70-200/2,8 SDM
- SMC Pentax DFA 31/1,8 Limited SDM WR
- SMC Pentax DFA* 85/1,4 SDM (kvázi FA 85/1,4 felújítva)
- SMC Pentax DA 18-250/4-6,3 WR (nem venném meg, de jól fogyna a WR kiszerelés miatt)

7. Szeretném, ha kicsit több figyelmet fordítanának a külső adathordozókkal való együttműködésre, itt elsősorban a laptopos stúdiómunkára gondolok.

8. Szeretném, ha PEF/DNG és JPEG formátumok mellett 16 bites, tömörítésmentes TIFF-ben is el lehetne menteni a képeket.

9. Szeretném, ha a K-x és a K-7 vázakon megismert videó módot egy firmware frissítéssel teljeskörű manuális üzemmódban is lehetne használni (értsd: felvétel közbeni rekesz állítás vázról, érzékenység beállítása).

10. Szeretném, ha a Pentax a felhasználóknak adná a "képdinamika" fogalmát. (Vagy legalább engedélyezze a vázon belüli HDR módnál az 5 képből való összegyúrást.)

+1. Szeretnék egy hivatalos állásfoglalást a Pentaxtól, hogy: 5 éven belül lesz full frame váz / nem lesz full frame váz. Nem baj, ha nem lesz, de jó lenne már valami hírmorzsa ezügyben.

És szeretnék egy ilyet gépet is:

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« lapátolás helyett
pentax design akkor és most »

fotó     fotótech     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Ákos

Szia Pihe!

Olvastam a kívánságlistát és egy helyen felmerült bennem pár gondolat, amit úgy gondoltam, hogy le kell írnom. :)

A 9. ponthoz egy megjegyzés: Menet közbeni állítás alatt azt érted, hogy felvétel közben? Mert menet közbeni blende állításnak még kevés értelmét látom. Érdemes elképzelni, hogy egy folytonos videóban ennek milyen hatása lenne, és hogy tényleg szeretnél e felhasználni olyan képet, ami menet közben "szögletesen" világosodik/sötétedik? A kameráknál az írisz folyamatos lépésközökkel (egy gyűrűvel) változtatható, de ha 5,6-ról 6.3-ra ugrasz, majd onnét 7.1-re és mindezt 1-2 másodperc alatt, az nagyon bután nézhet ki. Érdemesebb lehet snittenként állítani, akkor meg felesleges ez a funkció. Nem mondom, hogy nincs olyan eset, amikor nem jönne jól, de így hogy nem egy gyűrű van hozzá, megkérdőjelezem a használhatóságát, főleg, hogy a nyomkodás miatt mozgatod a gépet. Az érzékenység menet közbeni állítására szintén ez a véleményem és míg tv-nél dolgoztam, sosem csináltunk ilyet. Szóval, szerintem ezek nem olyan kritikus dolgok. Persze, home videóhoz akár használható lenne, de minőségi munkához nem hiszem, hogy sokan alkalmaznák ezeket.

 2      

Pihe

Szia Ákos, köszönöm szépen, hogy ilyen hosszan megosztottad velem a gondolatodat (arról nem is beszélve, hogy egy Pentaxos listát elolvastál :o)). Pentax vázakban van viszonylag jó hatásfokkal működő rezgéscsillapítás, ami videó módban is bekapcsolható, stabilabb kezű júzerek esetében ez még a gombok nyomizását is eltűri a kép bemoccantása nélkül (nyilván nem 200mm esetében :o)). A sötétedést pedig váz automatikusan korrigálhatná az érzékenység emelésével (mint ahogy teszi most automatán). Rekeszgyűrűvel eddig is lehetett állítgatni, de az belehallatszott a felvételbe, szóval nem tökéletes megoldás. Viszont az érzékenységet egyáltalán nem lehet állítani, sem felvétel előtt, sem közben (ezt az 5DMkII is fw frissítéssel kapta meg, ha emlékeim nem csalnak, tehát egy hasonló update-tel el lehetne érni bármilyen videót támogató vázon - gondolom én).

 3      

tmt

Hát egy olyan 70-200 f/2.8 az nekem is jól jönne. Egyetértek a jószenzoros masinával is, bár szerintem a k200d után a k-7 is egy űberkirály, és a fullframe álláspontot is szívesen fogadnám hivatalos forrásból.

Rekeszállításhoz: a Helios 85/1,5 az ilyen nagyon érdekes obi, két helyen lehet rajta állítani a fókuszt. van egy lehatárolója, meg van egy, ami állítja, és egyik sem kattogós megoldás. Persze az egy fix obi, meg minden, de erre pl. simán lehetne használni.

 4      

Feldin

Hát, én még tanulgatom a k10d-t úgyhogy érdeklődve olvastam a listát :)
Nekem még nincsenek bajaim. Majd pár hónap múlva :)

 5      

csakb

A fenti pontok akár részleges megvalósulása esetén én szeretnék még egy platós IFA-nyi jelöletlen húszezrest is.

A gépváz nagyon tetszik, a HUD és a NatGeo gomb mindent visz.

 6      

wfalcon

"4. Szeretnék egy olyan rádiós vakukioldó rendszert (nem érdekel, mennyibe kerül, ha jó), ami átviszi a P-TTL jelet..."

Már próbáltam nyomozgatni, hátha kideríthető, milyen kommunikáció is folyik azokon az érintkezőkön, de eddig senki sem tudott használhatót mondani. Úgy tűnik, meg kell várni a Pentax-fejlesztést.

Üdv, wf

 7      

Gabesz

Hali!

Szép kis whislist,szó se róla.
Remélem legalább 50%-ban teljesül!:D
Én most döntöttem el épp, hogy a Sigma 105-ös obi előtt még mindenképp beszerzek egy Raynox DCR-250 előtétlencsét!
Itthon 20 ezres körül kóstál, ám az íbéjen (sic) találtam 10-ért...kiszállítással együtt is max 14 ropi...úgyhogy hamarosan rágyúrok a makrózásra ezerrel!:D

A kép pedig mindent visz!:D:D

 8      

Neo19

Hát itt kb a számból vetted ki a szót. Rengeteg helyen van mit fejlődniük. Az obik részemről az egyik legfontosabb. Plusz azok árának kicsit reálisabb látása.

 9      

Gáboska

Ahhoz hogy bővítse a Pentax a felhasználói körét, az olcsó kategóriába tartozó elemeket kicsit sokasítani kéne.

Én pl azért (is) vaciláltam sokat váz vásárnál, mert tudtam hogy Nikonnál, Canonnál egy pár láda sör árából lehet venni autófókuszos 50/1,8-at. Nálunk meg az első AF-es 50 milis üveg ha nem tévedekk az 1,4-es, ami nem olcsó...a 4szerese a Nikkor/Canon 50/1,8-asnak. Kezdőknek bizony ez is egy meghatározó tényező.

 10      

Pihe

@tmt: és nagyon meg sem kellene erőltetnie magát a gyárnak, hiszen a legtöbb felsorolt objektív már készen van FA vagy A kiadásban.

@csakb: :o))))

@wfalcon: köszi a látogatást. Titkon abban reménykedem, hogy valami elvakult Pentaxos hobbibarkács kideríti, hogy melyik érzékelőn mi történik és akkor nem kellene megvárni, amíg a gyár észreveszi az igényt.

@Gabesz: a DCR nagyon jó választás, tavaly kölcsönben járt nálam Zsákai Peti 250-ese, és nagyon tetszett, bár egy dedikált makróobjektív mellett teljesen felesleges (így számolnod kell azzal, hogy ha lesz Sigmád, akkor a Raynoxtól meg fogsz válni).

@Neo és Gáboska: egyetértek. Főleg most vannak nagyon magasak az objektív-árak, érthetetlen, hogy például az FA 50/1,4 új ára 80.000 forint környékéről miért ugrott fel 120.000-re (reális használtpiaci ára 50.000 forint). A Canonhoz és a Nikonhoz nem szabad hasonlítani, az FA 50/1,4 az egyik legjobb alapobjektív, amit valaha gyártottak (nem csak Pentaxos berkekben, hanem úgy a Föld bolygón).

Köszönöm Mindenkinek a látogatást és a hozzászólást. :o)

 11      

Pihe

+1 @Gáboska: nem csak az FA50/1,4 AF-es. Ott van például az F50/1,7 is. Bár ez konkrétan olyan kategória, mint a fehér szín és a hollók találkozása. :o)

 12      

Moravcsik

Egy korrekt marketing és ügyfélszolgálat tényleg nem lenne rossz idehaza. És a beígért webstore is elkészülhetne már. Ettől meg azt várnám, hogy lenyomja a számomra megfizethetetlen árakat kis hazánkban.
Az objektív park is fejlődhetne picit. Tényleg jó lenne, ha elővennék a régi obikat, és lefújnák róluk a port (mondjuk amíg az árak ilyenek, nekem úgyis mindegy: nem tudom megvenni). Egy "felújított" FA* 28-70/2.8 AL-t el tudnék képzelni a táskámban. :)

 13      

Mercutio_

Jó kis wishlist!:)
Egy elborult mérnök szerintem is simán vissza tudná fejteni a P-TTL-t, ezzel nincs is gond, a gond feltételezem a jogdíjjal van amit meg kellene fizetni a pentaxnak.
Kérdés persze, hogy azok a vakugyártó cégek, akik megvették a P-TTL-t, miért nem csinálnak ilyen wireless rendszert??

Pentax obik ára egy érdekes kérdés, de egy komolyabb alapsort a CaNikonnál se lehet megúszni olcsóbban. A fényerős 50-es fix kivétel, de aki próbálta már az olcsó Canon/Nikon obikat az tudja, hogy az AF-jük 5-ből 3-szor mellémegy...;)

 14      

tmt

Meg persze az sem elhanyagolható, hogy külföldről olcsóbban be lehet hozni, főleg, ha van kapcsolat. Én nyáron vettem az 50/1.4-et, és 60e körül volt szállítási költséggel együtt.

Viszont. Előtte egy helios 58/2-t és egy chinon 50/1.7-et használtam, amik mindkettő iszonyat jó minőségű, és bagóért megvehető. Persze nem lesz autofókuszod, ami bizonyos felhasználásra nem annyira jó, de hát valamit valamiért. A manuális obikat általában jó olcsón meg lehet venni, kivéve a nagyon hypeolt, ritka darabokat.

 15      

Timber

En egyetlen dolgot szeretnek: normalis szenzort. Sajnos a Pentax kepminoseg teren kezd _nagyon_ lemaradni. Foleg a magas ISO ahol kimondottan zavaro a Samsung CMOS gyengesege a tobbiekhez kepest.

 16      

Pihe

Timber: K-x-et láttad már? Oké, még mindig nem olyan zajtalan, mint a D5000, de már végre közelít. A K-7 érzékelője tényleg csapnivaló, főleg dinamikában szörnyen gyenge.

 17      

Julcsa

És tudjon herkentyűburgert készíteni.

 18      

Pihe

Vagy legalábbis lehessen rá írni herkentyűburger-készítő firmware-t. :o) (Ha már a sörcsap kimaradt...)