JÖNNEK A FULL FRAME PENTAX OBJEKTÍVEK?

Kiszivárgott egy fotó két hete a Pentax DFA 100mm F/2,8 Macro újkori változatáról, amely megkapta a WR (időjárás-álló) jelölést (bár a Pentax nem hivatalosan többször tagadta a hír igazát) - ebben ugye az a vicces, hogy a DFA vonal évek óta hivatalosan is kihalt: amióta a Pentax felesküdött az APS-C érzékelőméretre, azóta csak a DA jelzés él. És akkor most hirtelen megjelenik az orosz Pentax oldalon ez:

SMC Pentax DFA 100mm F/2,8 Macro WR @ Pentax.ru

Eltűnt a rekeszgyűrű, de full frame-re van optimalizálva. Köszönjük Pentax, megint spekulálhatunk hónapokig...

(Amúgy a hír azért is érdekes, mert a következő bejegyzés egyik főszereplője ez az obi lesz.)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« sufniteszt: smc pentax da* 16-50mm f/2,8 sdm
a karácsonyi vásár pillanatképei »

pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Kiss Ákos

Szia Szabolcs! A linket szerintem véletlenül elírtad.

 2      

eldiablomismo

Azt azért sejteni lehetett, hogy amikor a Hoya annektálta, akkor nem azért pakolt bele egy rakás pénzt, hogy egy pénznyelő, futottak még márka legyen. Jól látszik ez a 645D projekt újraindításán is, amivel a márka canon-nikon által megtépázott hírnevét kívánják helyreállítani, hogy ne csak a fanok, hanem a komoly szakemberek (és főleg a konzumidióták) is figyelembe vegyék vásárláskor. FF géppel meg kénytelenek kijönni, hisz jövőre már a középkategóriában is lesznek FF gépek, köszönhetően a sonynak. A FF-re gyártott optikák kiszivárogtatása meg nyilván a marketing része. Most majd megint róluk beszélnek jó darabig :D

 3      

Kiss Ákos

Jól csinálják nagyon. A marketing egy jelentős részét az internetre bízzák és ez működő stratégiának tűnik. Az FF váz tényleg logikus lépésnek tűnik.

 4      

eldiablomismo

Emlékszem, hogy anno a vég kezdetének tekintette a siratókórus, hogy a Hoya megszüntette a Pentax marketingosztályát. Na kb. azóta jó a Pentax marketingje :D

 5      

Takoca

vundersőn:

"első PENTAX objektívet, majdnem tökéletesen kerek nyílás lyukba, köszönhetően egy speciális formája nyolc rekeszizom szirmait."

imádom a gépi fordítást :)

Szabolcs ha kijön egy FF váz akkor a kardodba dőlsz a K7-tel együtt?

 6      

Pihe

Javítottam a linket, köszönöm Ákos!

Szerintem is hatalmas marketing-erő van a júzerek kezében. Nem kell fanboynak lenni ahhoz, hogy az ember meg tudja mondani, hogy meg van-e elégedve egy adott márkával vagy sem, és akkor ott vannak a közösségi oldalak, amik ilyen szempontból iszonyat jó pozitív (vagy adott esetben negatív) marketing eszközök.

@Takoca: nem, mert nem tudnék megfizetni egy full frame vázat és egyébként is nagyon meg vagyok elégedve a K-7-tel. Nyálcsorgatásnak viszont kíváló. :o)))

 7      

Pihe

Na, közben a DPreview-n is megjelent a bejelentés.

Érdekes, amit írnak a blende lamelláiról: ez az első Pentax objektív, amin tökéletesen kör alakú lesz a rekesz. Ez azt jelenti az én olvasatomban, hogy bármilyen rekesznél kerek lesz.

 8      

tmt

Picit off: láttam 200volt-ban használtan K7 + 18-55 WR-t. 275. Fura e?

 9      

Pihe

Ha használt és nem magyar garos, akkor nem fura, ennyiért simán lehet lőni máshol is. Csak hát teljesen új konstrukció, esetleg rejtett hibákkal... elég merész dolog így bevállalni egy gari nélküli gépet. Szerintem.

:o)

 10      

Mercutio_

Itt a hivatalos infó, már nem kell rágni a körmünket:D
http://www.dpreview.com/news/0912/09120903pentax100mm.asp

Nézegetem az új obit, és pofás, de most kizárt, hogy lecseréljem a 20 dekás DFA verziót, főlem amennyi a várható ára lesz.

 11      

Mercutio_

Hülyeséget írtam, 5 dekával még könnyebb is az új obi a réginél:D

 12      

Pihe

Ha az árképzést nézem, a régi változatot lesz továbbra is érdemes venni. Ha az építési minőséget és a cseppálló kivitelt, akkor az újat. Attól tartok, hogy meg fogják kérni az árát. :-/

Amúgy örülnék neki, ha a Pentax több régi objektívet is leporolna, kijavítanák az esetleges hibákat, új foglalatot kapna (már az sem érdekel, hogy nincs rajta rekeszgyűrű) - amellett, hogy nagyon sok pénzébe nem kerülne a gyárnak, mi is jól járnánk, hiszen az elég karcsú DA vonalat alaposan felhúzná egy DFA-kiegészítés.

 13      

tmt

Volt erről nemrég egy spekuláció, amikor berémültek a népek, hogy az egyik hivatalos pentax oldalon pár obi kifutottnak lett jelölve. Persze jöttek a vészharangozók, hogy süllyed a pentax, menjünk tunkolni, de valószínűbb, hogy pár obit ráncfelvarrnak WR-rel, meg minden. Kíváncsi leszek. Pláne, ha kihozzák tényleg ezeket DFA változatban, mert az azt fogja jelenteni, hogy csinálnak egy FF gépet. Az sem rossz, ráadásul indokolt is lehet, mert ahogy én nézem, a kedvenc cégünk akkor jön ki az ilyen hiper dolgokkal, amikor már a "normál" emberek is meg tudják fizetni.

 14      

Szten

Szerintem nincs itt semmi spekulálni való. A Pentaxnak jó ideje megvan a 100mm-es F/2,8-as makróobjektívje, még a filmes korszakból származó felépítéssel, ami optikailag egy remek darab, viszont a legutóbbi verziójának felépítési minőségét rengetegen kritizálták. Most ugyanazt az optikát belerakták egy más, jobb csomagolásba, ennyinek látom a történetet. Így nem kellet új objektívet fejleszteni, átcsomagolták a régit, de mivel az kirajzolja a teljes képkört, értelemszerűen ez is. Nem jelez ez semmi többet, főleg nem full frame vázakat. Sajnos.

 15      

Pihe

No igen, kétesélyes a dolog:

1. ez így nagyon egyszerű volt a Pentaxnak, lefújni a port egy létező remek termékről, kicsit megpofozni és újra kiadni;

2. nem véletlenül nem "DA" jelzést kapott (a DA*200/2,8 SDM is FF objektív, mégis a DA vonalba tartozik).

:o)