NEM KISSÉ ELMOSÓDVA: LENSBABY ORIGINAL

A képmanipuláció őskorában méltán népszerű effekt-objektívek és a tilt-shift lencsék nászából származó porontyokra csak azok a perverzek gondolhatnak szép emlékekkel, akik életük során valaha kipróbáltak egy Lensbabyt. Tavasszal beléptem az imént említett perverzek klubjába - és addig nem is sejtettem, hogy milyen lehetőségek vannak ebben a tizenegy-két ezer forintos "objektívben".
Az egyetlen lencsetaggal rendelkező, nagyjából 50mm-es gyújtótávolságnak megfelelő objektív a lyukkamerák megoldásait idézi, némi csavarral. A tag és az érzékelő között húzódó tubus ugyanis a porszívók nyakára emlékeztető gégecsőből került kialakításra, így gyakolatilag minden irányba rugalmasan hajlítható. Ez konkrétan azt eredményezi, hogy a fókusz nem csak az érzékelő síkjával párhuzamosan, hanem szelektíven a teljes képkivágásban tetszőlegesen állítható. Lévén nincs rajta fókuszgyűrű, az élességállítás az objektív végén található perem megfogásával és a gégecső előre-hátra történő húzásával történik. Nem arról van szó, hogy kanyarban lehetne vele fényképezni, hanem arról, hogy kanyarban lehet vele fókuszálni. Hogy pontosan miről is van szó, a post végére beszúrom a Lensbaby hivatalos videóját. Szintén le kell szögezni, hogy a Lensbaby nem tilt-shift objektív és építészeti célokra egyáltalán nem (sem) alkalmas.Kattintints, ha bírsz


A fényképezésben a legfontosabb kérdés, hogy mennyi fényt engedünk át a rendelkezésre álló lyukon - ezt a Lensbaby szintén elég romantikusan oldotta meg. Az Original verzióban egy gumigyűrű szorítja le a kartonpapírból kialakított rekeszt, amit az objektívhez adott kis rekesztároló alkalmatosság végére fröccsöntött kanállal emelhetünk ki, így hozzáférhetővé és cserélhetővé válik a blende - a fejlett változatokban ez már mágnesesen működik. Rekesz nélkül egyébként F/2-ről indul a játék egészen F/8-ig. A szelektív fókusz hatása F/2-őn természetesen ezerszer jobban kijön, így a mostanában általam mutatott képek mind ezen a rekeszen készültek.Kattintintással a homály nő


Ez az objektív nem azoknak készült, akik a monitort belülről karcoló élességű képeken kívül minden mást elvetnek. Van egy fajta szertartása, ahogy az ember eljátszik az élesség kiválasztásával, és reménykedik, hogy amit élesnek vél látni a keresőben, az a végeredményen is nagyjából az lesz. Mivel egyetlen lencsetag található az Original változatban, így semmilyen korrekciós elemről nem beszélhetünk: együtt kell élnünk a kromatikus aberrációval és a lens flare-rel (utóbbi csak extrém esetekben jöhet elő, mivel a lencsetag is igen mélyen ül a tubusban) - ezért választottam a fekete-fehér filmet (az illusztrációk szokásosan a favoritra, Delta 400-ra készültek) hozzá. Az újabb fejlesztésű Lensbabyk már több, korrigált lencsetagot is tartalmaznak - igaz, ezek már műanyagból készülnek és nem üvegből -, illetve a fókusz rögzítéséhez egyéb eszközöket is adnak. Ellenben valami egészen egyedi bokeh-vel rendelkezik és ez az objektív gyakorlatilag kizárólag a mélység-élességről szól (Bob Atkins szerint a legnagyobb fókusztáv pontos megnevezése: "a végtelen és tovább").Kattintással Budapest is nagyobb lesz


Az egyetlen számomra kevésbé tetsző pont az objektívsapka, ez ugyanis menetes és elég sokáig kell vele játszani fényképezés előtt vagy után. A szűrőmenet 37mm-es. Általában jó dolog a kis szűrők használata költséghatékonyság és súly szempontjából is, de azért legalább egy 49-es menetnek örültem volna, mivel az M37 elég egzotikusnak számít.Kattintints és...


Kinek ajánlom a Lensbabyt? Azoknak, akik szeretnének valami újat, szokatlant kipróbálni, egy kis kreatív játékot a fókusszal vagy egy kis múltidézést a lyukkamerákkal, akik éreznek lelkierőt kilépni az élesség-kerekbokeh-túlkorrigált objektívek által beszűkített mai fotós gondolkodásából és visszatérve a kezdő gondolathoz: a fotózás perverzeinek.
Adós vagyok egy rakás objektív-leírással, amiket még tavasszal és nyáron írtam meg, így lesz a közeljövőben: Pentacon 29/2,8, Vivitar 70-210/3,5 és Tamron 28-75/2,8 sufniteszt, fordított sorrendben. Ám a következő blogpostban mégis egy olyan objektívről közlök fotót, amit a Pentax direkt nekem gyártott le. ;o) Stay tuned.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« a rendszer részei
eladó: smc pentax da 16-45mm f/4 ed al »

35mm     fotó     fotótech     lensbaby     sufniteszt    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Kiss Ákos

Szuperek lettek a képek!

 2      

Gabesz

Atyaég!:D:D
Rendesen beleszédül az ember mire végignézi a képeket!
Jó dolog ez a lensbaby!:D:D
Mégvalami...
Magyar videó a lensbabyről!

http://www.fototv.hu/index.php/videok/tesztek/471-mi-a-fene-az-a-lensbaby

 3      

Zsákai Péter

nagyon élvezetes írás kellő számú és minőségű illusztrációval megtámogatva. kedvet csináltál! egyszer majd...
az egyik képpel kapcsolatban olyan dejavu érzésem van. mintha már láttam volna. élőben. elmosódás nélkül. így jobb! ;)

 4      

eldiablomismo

Engem inkább zavar.

 5      

Virgonc

szuperek lettek a képek :) Nekem is egyik kedvenc obim a lensbaby :)

 6      

juice

Szóval én is terveztem egy ilyen bejegyzést, de Te mégiscsak tapasztaltabb teszter vagy, bár én biztos azzal kecsegtettem volna mindenkit, hogy én kanyarban szoktam vele fotózni :D
Tőled kaptam hozzá kedvet, köszi. A nénis kép meg király.

Csak merem remélni, hogy Zsákai úr nem arra a képre céloz, amin én vagyok elhomályosodva, akkor élőben-élesben nem is jelenek meg többször :)))

 7      

Pihe

Ákos: köszi! :o)

Gabesz: köszönöm a linket, megnéztem. Na igen, valahová ide lenne érdemes blogilag fejlődni, bár annyira csapongok élőbeszédben, hogy a mondat közepén elfelejtem, hogy mivel indítottam és azt is, hogy mivel akartam befejezni (ez a tudományos magyarázata egyébként, hogy miért mondok olyan sok félmondatot...). :o)

Péter: vágom, melyikre gondolsz! :o)

Eldiablomismo: ez olyan izlések-és-pofonok "objektív" ( = játékszer). :o)

Virgonc: köszönöm szépen, hogy benéztél! :o) Igen, láttam Tőled több Lensbabys képet, és örömmel konstatáltam, hogy egyre többen használnak ilyesmit (Borsmanó Orsinál is láttam ilyen képeket).

Juice: nem szeretném elvenni a kedvedet semmitől, úgyhogy hajrá, tessék kanyarban fotózni. :o) (Annyira vagyok tapasztalt teszter, mint a női újságból frissen kihulló illatteszter. :o) Az utsó mondatod kapcsán majd összerakunk valami fotós szólást. :o)

Köszönöm Nektek!

 8      

Gabesz

Szabolcs!

Azért Dömének (via FotoTV) van némi előnye Veled szemben, hiszen főállásban a FotoVideo Magazin főszerkesztője....
Tehát könyebben jut hozzá dolgokhoz, mégha kölcsönbe is, és a dumát is sűrűbben gyakorolja nyilvánosság előtt, mint alószínűleg Te!
De csak bíztatni tudlak, a videóval kiterjesztett blogot illetően!:D:D

 9      

Neo19

Fantasztikus cikk, fantasztikus képek. Már nézegetem is, h melyik lensbaby-t vegyem meg:)

 10      

aGinger

A legutolsó nagyon woow, de persze a többi sem rossz ;) Nekem nagyon tetszik ez a homályzóna-effekt.

 11      

Zsákai Péter

Juice: nem arra gondoltam! A képre vonatkozó tetszési indexemet próbáltam kifejezni, hogy ez bizony nem egy dokumentarista fotó, hanem több annál.

 12      

Moravcsik

Baromi jó ez a lensbaby, érdemes lesz egyszer majd beszerezni egyet. :) A képek is nagyon tetszenek. Az első kettő a favorit. :)

Üdv

 13      

Mercutio_

Épp azon morfondírtam, hogy "ez a haj tiszta dzsúzos"....és tényleg!:D

Egyébként ezen a post-on valahogy átsiklottam, de most egy hirdetés kapcsán rákerestem a lensbaby-re, és lőőőőőn!

Hosszabb távú használat során szerzett benyomások? Vagy ez inkább játékszer, ami az első hetek öröme után leginkább a célfeladat megvalósítására lesz használva?

 14      

Neo19

Pihe: Ami a kérdésem lenne: minden lensbabybe lehet tenni olyan betétet amitől csillag vagy szív vagy egyéb alakű lesz a háttérben az elmosott fény?

pl: http://www.sironline.com/press/images/lensbabies/020807/Lensbabies_heart_ap_01.jpg

 15      

Pihe

@Neo: a kérdés jó, mivel az újabb Lensbaby mágnesesen tartják bent a blendét. A régi Lensbaby Originalba kartonpapír + olló segítségével bármilyen alakú fényrekeszt lehet vágni, hiszen ott egy gumigyűrű fixál. Az újaknál úgy tudom, a mágnesen felül nincs semmi, vagyis a kartonlap egyszerűen kipottyan.

 16      

Neo19

Pihe: jól értem, h az originalnál karton a blende??? Az nem szakad hajlik stb szét??? Az újaknál tudom h vannak ilyen kiegészítők, sőt lehet 1 csomó üreset venni, amit aztán olyanra vág az ember amilyenre szeretne:)

 17      

Pihe

Nem tudnám meghatározni az anyagát így a távolból, de estére megnézem Neked. Úgy rémlik, hogy nagyon erős kartonból van, ami le van kezelve pluszban. De megnézem.

 18      

Neo19

Hát nagyon köszönöm Neked ezt az objektívet. Érdekes egy jószág, még ismerkedünk:)

 19      

Pihe

@Neo: remélem szeretni fogod, használd egészséggel. :o)