AZ ÉN KLISÉM

Frissítve: 2009. okt?ber 26.

Péntek este a szemerkélő esőben, miközben a Battyhány téren próbáltunk olyan helyet találni, ahová még nem szúrta le állványát fotós (nem volt könnyű mutatvány), az jutott eszembe, hogy vajon miért más, ha ugyanazt a klisét mi készítjük el, mint más, akinek a képe láttán hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy "tucat", miközben a sajátunk kapcsán valahogy megfeledkezünk arról a tényről, hogy mi pontosan ugyanazt a tucatfotót termeltük ki? Akárhogy is: éljenek a klisék.Kattintással közelebb húzódhatsz

 PIHE, fotó blog témakörben

MegosztásOldal teteje

« elfeledett verssor az őszről
portfólió újdonságok »

fotóblog     parlament    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

orbán domonkos

Ez a színeitől más mint a többi.

'mi mind egyéniségek vagyunk"
Hm.
Amúgy - van olyan fogalom, hogy az 'én klisém'? Nem csak 'klisé' létezik, amit szeretsz-alkalmazol, pl mint ez a fotó, vagy a bokeh-mizéria?
Ez is szép, az is szép, nem tudom..

Én is lőttem már innen képet, s onnan is rájöttem, hogy tucat, hogy mellettem állt még három kínai, jó obikkal... :)

 2      

Snakeiboy

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de en azert fenykepezem a magam looser szintjen :) mert elvezem es ettol kezdve magasrol lesz*rom hogyha valaki azt mondja a fotomra hogy tucat foto. En legalabb is azert fenykepezem mert nekem oromet okoz, attol hogy tucatfotot keszitek attol az meg szamomra lehet jo. Az a gaz ha mar en is azt mondom rola hogy a tok szar mert tucat foto :). Amugy szep kep Pihe, nekem tetszik :)

 3      

Zsákai Péter

"de vajon miért más, ha ugyanazt a klisét mi készítjük el, mint más, akinek a képe láttán hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy "tucat" [...] ?"

véleményem szerint semmitől. a klisé az klisé. mindegy kié. és itt most arra gondolok, ha valaki komolyan veszi a fotózást, próbál a saját útján járni, saját stílust teremteni, pályázatokra küldi be a képeit, szigorúan szakmai szemmel is nézzük a munkáját... akkor ezen a terepen nem állja meg a klisé a helyét, elvérzik.

light-osabban megközelítve. én ezt a klisét még nem láttam máshol! úgyhogy ezt speciel örömmel néztem meg. vannak viszont olyan klisék, amiket már halálra unok és már zárom is be a böngésző ablakát, amint meglátom. ez legyen az én szoc.problémám. ha a fotósnak jól esik elkészíteni, élvezi, akkor nosza.

Julcsi zavarba ejtően okos kérdéseket tesz fel mióta saját fényképezőgépe van! nem szeretnék Vele együtt fotózni, mert sírva tenném fel a vaterára a felszerelést! (persze csak vicceltem! előtte is okos kérdéseket tett fel! :))

 4      

juice

pont ezen gondolkoztam, hogy milyen jó lett volna lefotózni így kivilágítva, pedig már láttam róla 5-6 képet, és szerintem sokkal jobb feltenni egy képet ezzel, hogy ez az én klisém, mint kommentezni egy ilyet, hogy le kellett volna fotóznom ;)

 5      

Gergely

http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=205239

 6      

gorbelabda

Kimondottan szép ez a fotó. Most sokan megfotózták, én sajnos nem.

 7      

juice

Ja és persze gratu a 23.-ai napiképedhez a spottr-en, ami amúgy is egyik kedvenc fotó!

 8      

Pihe

Köszönöm szépen Nektek!

Örülök, hogy ennyire eltérő dolgokat írtatok a klisékkel kapcsolatban, mert így több álláspontot tudtam összevetni. Azt hiszem, hogy az igazság valahol félúton van - amit Péter is írt -, hogy a klisék egészen addig a pontig fogyaszthatók, amíg nem akarjuk pályázatokra beadni, vagy a saját stílusunk helyett ezek készítésére fektetjük a hangsúlyt. Persze nem mintha lenne saját stílusom, de ettől még jól esik a klisék gyártása. És megintcsak itt van, amiről Péter irt: ha ez jól esik, akkor csináljuk. :o)

 9      

aGinger

Ó, ez az én klisém is! :)
Én úgy voltam ezzel a témával, hogy biztos ezren lefotózzák, de épp ezért legyen már meg az én portfóliómban is, már csak dokumentarista jelleggel. :)

 10      

eldiablomismo

Klisé, nem klisé, mindenki azt fotóz, amit szeret. Hiába van tele a net macskás fotókkal, attól én még szorgalmasan gyártom őket a sajátomról :D

 11      

Gabesz

Klisé, vagy sem, attól még az ember a saját képét mégis jobban szereti...mert időt,energiát "tett bele" a dologba!
Aztán az már más kérdéskör, hogy csak otthon magamnak van elraktározva, vagy közönség elé is "kidobjuk" alapon használja fel a készítő!:D

 12      

bollaeszter

Azt hittem, te még ezt az épületet sose... :)

Amúgy meg amit mi készítünk, az szerintem mindig többet jelent számunkra, mint ugyanaz az esetleg elcsépelt téma másnál. A saját gyerekét mindenki szépnek látja... :)
És ez így van rendjén, ha valakinek, akkor épp nekünk magunknak, akik létrehozzuk a képet, kell hogy adjon valamit a végeredmény. Az már egy ráadás, ha másnak is tetszik.

Egy másik gondolat: nagyon érdekes olyan képeket látni, amelyek ugyanakkor, ugyanarról a témáról készültek különböző fotósok által. Mondjuk ebben a fenti esetben viszonylag korlátozott a variációk száma, de pl. egy közös fotóséta után nagyon izgalmas mások szemével is látni ugyanazt helyet/embert/kacsát/bármi egyebet.

 13      

Pihe

Köszönöm Eszter, hogy benéztél! Teljesen igazad van, a közös parlamenti fotózás után vettük észre, hogy ki mit látott meg, mit tartott érdekesnek. Teljesen más a szemünk - és igen, a "saját gyerekes" hasonlat vitte a prímet. :o)