KIRÁNDULÓS-FOTÓS HELYEK ŐSSZEL

Bármennyire is illúzióromboló volt az elmúlt hét fogcsikorgató időjárása, a hétvége nekem azt mondta, hogy mégis van esély a nyár és tél között néhány nap őszre. Jön az október 23-i hosszú hétvége is, és aki esetleg úgy dönt, hogy nem a fővárosban ünnepel (az elmúlt években nemzeti ünnepeink "ünneplése" szerintem a legtöbb embert erre készteti), esetleg dönthet úgy is, hogy kirándul valahová - azt pedig már zárójelben merem remélni, hogy olyan időjárás lesz, hogy ezt megtehetjük és a fényképezőgépet sem kell otthon hagynunk. Arra gondoltam, megoszthatnánk egymással kedvenc őszi kirándulóhelyeinket, hátha kölcsönösen megjön a kedv - ha az általam leírtakon kívül ismertek jó helyeket, kérlek osszátok meg alább (és ha készítettél a helyszínen fotókat, kérlek szúrd be a rájuk mutató linket)!

(Ha népszerű a bejegyzés, akkor folytathatjuk a többi évszakkal is. :o))

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« kiakadt a barométer...
elfeledett verssor az őszről »

fotó     túra    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Pihe

Kezdeném is.

A legalapabb szerintem a Normafa, ezt talán Mindenki ismeri. Akár egy egész napot el lehet bóklászni. A felső parkolónál a réteses kötelező gasztronómiai egység (közepes árfekvésű, de nagyon finom).

http://www.flickr.com/photos/pihe/4022249389/
http://www.flickr.com/photos/pihe/2995238449/
http://www.flickr.com/photos/pihe/2451769984/

Innen csak egy ugrás Budakeszi, ahol a vadasparkot ajánlom a Pajtások figyelmébe. Itt állatot is lehet fotózni, akik sokszor annyira szelídek, hogy extrémebb fényképekre is rá lehet őket venni (itt készítettem makrót egy őz szeméről). Gyerekkel ideális, bár belépős és rengetegen szoktak lenni.

http://www.flickr.com/photos/pihe/2260690903/
http://www.flickr.com/photos/pihe/2255662628/
http://www.flickr.com/photos/pihe/2935121336/
http://www.flickr.com/photos/pihe/2291118486/

Szentendrétől nem messze találjuk Dobogókőt, ahová mindenképpen érdemes elzarándokolni. Számtalan túraösvény fut itt össze, az egészen rövidtől a hardcore fokozatig. Az átlagos sétához ajánlom a Táltos-ösvényt, ebben vegyesen van könnyű és picit nehezebb terep is és közben csodás tájon vezet végig. Aki érez magában kurázsit a durva mászáshoz, az bevállalhatja a Dobogókő - Prédikálószék - Vadálló kövek - Rám-szakadék - Dobogókő útvonalat, ami konkrétan egy egész napos program és ősszel ajánlott igen korán elindulni hozzá a korai sötétedés miatt.

http://www.flickr.com/photos/pihe/2895646664/
http://www.flickr.com/photos/pihe/1798307722/
http://www.flickr.com/photos/pihe/352661426/
http://www.flickr.com/photos/pihe/279382998/
http://www.flickr.com/photos/pihe/279382989/

Külön kiemelném a Rám-szakadékot, ami Dömöst köti össze Dobogókővel (közlekedésre kizárólag ez az irány használható). Ez ősszel már kicsit a riszkes terep, de vastag és jó túrabakancsban ez is bevállalható (kisgyerekkel azért necces vállalkozás).

http://www.flickr.com/photos/pihe/1506431555/

Kicsit messzebb van ugyan, és emiatt autóval közelíthető meg kényelmesen a Csóványos, ami a Börzsöny legmagasabb csúcsa (1000 méter) és egy erős 15 km-es erőltetett menetet jelent - de a környezet tényleg mesés. A hegytetőn van egy geodéziai állomás is, ezt csak erős idegzetűeknek és jó fizikumúaknak ajánlom megmászni.

http://www.flickr.com/photos/pihe/1756012605/
http://blog.csorge.hu/index.php?make=blog-read&entry=135

Szintén a Börzsönyhöz tartozik a Kopasz-hegy is, ez egy hosszabb, de kellemesebb séta a Csóványosnál (azért mászni itt is kell, főleg a csúcsra vezető egy kilométer embertpróbáló út).

http://www.flickr.com/photos/pihe/2495289792/

Ti jöttök. :o)

 2      

.cascata.

En is Budakeszit es a Csovanyost emlitettem volna, illetve nekem kimerithetetlen inspiracio nagymamam dunantuli kis faluja, es a haz az erdo szelen...
Viszont ha valakinek kedve szottyanna kicsit messzebre menni, van egy remek tippem... :)
http://picasaweb.google.co.uk/vikketto/20091018WestonbirtArboretum#

 3      

Réka

Nekem két kedves helyem a budafoki Háros, ahol egy Duna-holtág található, kis félszigetekkel, szigetekkel. Nagyon elbújós hely, egyik legszebb emlékem, amikor a helyi horgászklubtól kölcsönkértünk egy viharvert ladikot és evezgettünk a csendes vizen. Nagyon szép lehet ilyenkor ősszel, a vízre boruló fák látványa.

Egy másik hasonló hely a csepeli Bolgárkertész-öböl, ez egy mesterséges öböl, amelyet körbe lehet járni. Sok a réce, röptében lehet fotózni az őszi színekbe borult növényzet és tükröződések előtt, és a helyszínen különlegesen szép a növényzet őszi színvilága.

 4      

Pihe

Cascata: ha arra járunk, ígérem, hogy felkerül a listánkra! :o)

Réka: köszönöm szépen, jelentem, egyik helyet sem ismertem, de mindkettő nagyon jól hangzik! Már el is kezdtem kutakodni Google Maps-en. :o)

Köszönöm Nektek!

 5      

Pihe

Közben eszembe jutott Zebegény is, ide tavaly előtt flickr-es kirándulás is szerveződött, Franciék vezettek bennünket át Nagymarosra. Laza egy órás séta és gyönyörű a rálátás Visegrádra.

http://www.flickr.com/photos/pihe/2151798782/
http://www.flickr.com/photos/pihe/2155979454/
http://www.flickr.com/photos/pihe/2162605359/

 6      

Rebi *.*

nos igen meglepő számomra, hogy amiket említettél pihe ott mind voltam a sulival kirándulni :D
nekem mindig is szívem csücske volt a Nagy-Hideg hegy. eddig kétszer voltam, novemberben és márciusban, de szerintem már most is szuper lehet! fizikailag kicsit azért kimerítő a maga 864 méterével :D
Rám-szakadékot kicsi gyerekkel már lehet,hogy télleg necces.de az is nagyon szép megéri a fáradozást.
Holdvilág-árok is nagyon szép szerintem.ott is lehet létrázni mint a Rám-szakadéknál. :DD
könnyedebb, laza terepes túrának még a Gyadai-Tanösvényt ajánlanám.
most úgy hirtelen ennyit sikerült az emlékezetemből előkotorni. képet esetleg tudok némelyikről ha érdekel vkit :)

 7      

Pihe

Köszönöm a tippeket Rebi! A Holdvilág-árkot nem ismertem, de megnézem feltétlenül. :o)

Jöhetnek a képek is! :o)

 8      

Gabesz

Én sajna melózom 23.-án...
És a Forza 3 is most jelenik meg...ellenben az uj állványomat kedden (holnap) befogom...kipróbálom,Mátrafüreden!
A Bene-patak völgyében, a kék-túra vonalon jól ellehet bóklászni!
Perverzebbek akár Kékestetőről (Mátraháza,Sástó opcionálisan választható) is leballaghatnak a kék-vonalon!
Felfelé csak igen edzett túrázóknak ajánlom!
Fotóscuccal pláne!:D:D

 9      

orbán domonkos

Mi idén a Pilist célozzuk meg huszonharmadikán; jó, mert közel van és nincs annyira szétjárva mint a Normafa. Megnézzük a Nagy-Szénást (nem tudom hogy kell írni). Egyszer már voltam egy kompakttal, s most sincs gépem. És még kb. két hét mire lesz, remélem az ősz vár addig...

De ez is jó mert kimegy a városból, de látszik is a város, és nem az a csúf szemetes településoldal, hanem rendezett - mint általában Buda.

 10      

orbán domonkos

Eszembe jutott még a Vadálló-kövek Visegrádi-hegysége. Az is megdöbbentően szép. Dömös. Rám-szakadék.

 11      

Rebi *.*

sajnos csak a Nagy-Hideg hegyes képeim találtam most meg, így csak azzal szolgálhatok : http://www.flickr.com/photos/its_rebi/4026807742/

 12      

Moravcsik

A Rám-szakadék meseszép... volt. De mióta felszerelték ezeket a rozsdamentes, csilli-villi csöveket, ill. létrákat, szememben elvesztette a varázsát. Láncokkal szebb volt anno. :) Amúgy szép, csak szebb volt. :) Ilyenkor meg amúgy is tele van turistákkal Prédikálószék tényleg gyönyörű. Javaslom a kettőt összekötni. Dömös - Rám-szakadék - Prédikálószék - Dömös (az útvonal azért ilyen leegyszerűsített, mert évekkel ezelőtt jártam arra, és pontosan nem emlékszem merre jártunk). Turistaút van végig, de kisgyerekkel nem vállalható.
Aki arrafelé lakik, annak érdemes szétnézni picit a Zselicben. Kaposgyarmat - Kaposvár út nem túl nehéz terep. Hosszúnak hosszú, de nem nehéz. Illetve nagyon szép. :)
Végül aki nem akar túrázni, de mégis természetre vágyik: vácrátóti botanikus kert, valamint a szarvasi arborétum. Szarvason állítólag úgy ültették a fákat, hogy az őszi lomb színei kül. kompozíciókat alkotnak. Érdekes lehet. Még csak tavasszal voltam. :)

Üdv

 13      

Zoomka

Szia!

Rettenetesen szép képek! Érdekes, hogy van valami, ami megkülönböztet minket közönséges halandókat tőled. Valami ami a te képeidben megvan és az enyémekből hiányzik. Amikor a képeken egy idegennek is el lehet merengeni. Az is külön tetszik, hogy nem linkelsz be ezer és egy millió képet, így az ember nem unja meg. Mindegyik képhez kis szöveg is tartozik, ami sokkal, de sokkal érdekesebbé teszi.
Egy dolgot árulj el! Milyen szűrőt használtál a mount calvary képen? Hogyan lett fekete az égbolt?

 14      

Pihe

Köszönöm szépen Mindenkinek! Iszonyat jó lista jött össze, már egy ősz kevés lenne végigjárni. :o))

Moravcsik: én már a csili-vili csövekkel ismertem meg a Rám-szakadékot, és bár nagyon rikít a környezetből, azért elég nagy biztonságérzetet ad. :o)

Zoomka: köszönöm szépen! A természet szép - én csak kattintottam. A Kopasz-hegyen lévő kép úgy készült, hogy az objektíven polárszűrő volt, amit megfejeltem még egy Cokin dohánybarna átmenetes lapszűrővel is. Mivel a dohánybarna mondhatni vörös, a polárszűrő pedig indigókékre festi az eget, ezért a kettő szín keveredéséből készült a fekete. :o)

 15      

GBI

Hali,

Csatlakozom a Dömös-Dobogókő-Prédikálószék-Vadálló kövek-Dömös vonalhoz. Mi idén Nagypénteken voltunk és nagyon jó volt.
Ami még eszembe jutott a Békásmegyerről a Kis-Levély, Nagy-Kevély, Kevély-nyergi turistaház (ma már csak egy kiégett rom, ami a vandalizmus iskolapéldája) és onnan akár Csobánka, akár le az 'egri vár'. Abszolőt nincs messze és nagyon szép környék.

P.S.: A Holdvilág árkot a dobogókői buszról a legkönnyebb megközeliteni és Lajos-forrás is ótba esik és hazafele a Kő-hegyi túristaház, majd Pomáz.

Szép fényeket mindenkinek és persze öltözzetek fel, ne kelljen utána az ágyat nyomni náthásan. :)

 16      

U.M.f Attila

Találtam egy hasznos oldalt. a Pilis-Visegrádi hegység kirándulohelyei-röl : http://www.dobogokosi.hu/kirandulas.htm

 17      

Pihe

Köszönöm a linket Attila, és hogy benéztél!

 18      

Pihe

GBI: ez megintcsak iszonyat hasznos volt, főleg a csobánkai vonalat érdemes megnézni. Köszönöm!

 19      

Mercutio_

GBI: Az ilyen dolgokon - poénból felgyújtott/szétvert és így tönkrement dolgok - mindig felhúzom magam, pedig tudom, hogy "amin nem tudsz változtatni..."

Mindenkinek kösz a tippeket, ha az időjárás is úgy akarja valahová biztos eljutok a héten.

 20      

Gabesz

Közben voltam Mátrafüreden...

http://www.flickr.com/photos/gabesz75/4031773856/

 21      

gbi

Mercutio: Jogosan húzod fel ezeken a dolgokon magad, mert amíg apai nagymamám négyszer járta le az országos Kék-túrát és megaludhattak egy csomó jó turistaházban addig mára szinte az összeset tönkretette valami debil, mert az neki akkor viccesnek tűnt.
Az értelmetlen romboláson nem lehet napirendre térni.
Hasonló,hogy amíg te guggolsz a hóvirág fölötte x percet,hogy minél jobban lefényképezd valami tapló letépi,majd mire odaér a kocsijához eldobja,mert elhervadt.
No comment.