AZ ÉV FÉNYKÉPEZŐGÉPE: TE VAGY

Ákos írt a napokban Chase Jarvis nem minden ügyes marketinget nélkülöző projectjéről, miszerint a legjobb fényképezőgép az, ami velünk van. Neked milyen fényképezőgép van a táskádban? Milyen objektívek? Fixek vagy zoomok? Milyen vaku és hány darab? UV-, polár-, infra-, protector-, gradián-, semleges-, ki-tudja-még-milyen-szűrők? Milyen adaptergyűrűk? Milyen vezetékes vagy rádiós kioldók? Állványok, állványfejek? És mindez hány kilót nyom a válladon?

Ez a bejegyzés nem ezekről fog szólni. Igazából Jarvis gondolatát vinném tovább. A legjobb fényképezőgép szerintem mi magunk vagyunk. Nem megapixelekről, érzékelő-méretekről, fényerőről, gyújtótávolságról, dinamikáról, zajszintről, élességről szóló egymásra (és sokszor magunkra) licitálás, hanem tiszta, egyéni, a szó teljes értelmében utánozhatatlan fényképészet.

Egyre többször kapom magam azon, hogy a szememmel fotózok. Van, amikor ebből fénykép születik, de a legtöbbször csak ámulok, hogy mennyi mindent lehet nézni, ha az ember meglátja azokat. Utólag fejben szinesítek, utómunkázok. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy érdemes megpróbálni egy kicsit máshogy - nem leélni, hanem - átélni az életet. Mert ehhez még csak kiegészítő sem kell. Persze nem fogjuk tudni elvinni és megmutatni másoknak, feltölteni a netre, véleményeztetni és kompozícióról, fényekről, zajszűrésről vitázni olyanokkal, akik ott sem voltak - de minek is tennénk?! Ők máshol voltak, mást fényképezhettek volna.

Ha akartak volna.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« fényfantázia
kiakadt a barométer... »

fotó    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

juice

ennek annyira megörültem :)

 2      

tmt

Bezony. Tény, hogy néha rajtam is kitör a technológia meg a gyűjtőszenvedély, de hát én ilyen kockaforma vagyok, ha mégoly lekerekített is.

Viszont én a képalkotást papír+ceruzával kezdtem, és az én agyam magától is képes képeket generálni (hálistennek), még csak oda sem kell mennem a helyszínre hozzá. Sőt, annak a helyszínnek még léteznie sem kell hozzá :)

Azt viszont még nagyon csak tanulgatom, hogy amit elképzelek (az van sok :)), azt hogyan tudom a fényképezőgéppel megvalósítani.

 3      

eldiablomismo

Ez a csészdzsárvisz videó egy hülyeség, kezdve ott, hogy minden második mondatában szerepel az ájfón. Egyedül az alapkoncepció, hogy mindig legyen nálad valami fotoapparát, mert sosem tudhatod mikor kell, ér benne valamit.
Én erre a célra egy ilyet használok: http://www.mattdentonphoto.com/cameras/chinon_35eeii.html
Ez lesz majd lecserélve egy Pana GF-1-re amikor már nem lesz ilyen pofátlanul túlárazott.

Szerintem nem kell sokat várni ahhoz, hogy megvalósuljon amit írsz. A bionikus szemnek, neurális beültetéseknek köszönhetően a fotográfia következő lépcsőfoka a látott kép fejben "fotosoppolása" és hálózati megosztása lesz, kihagyva pár kényelmetlenül nagy és macerás kezelésű eszközt.

 4      

rivera

Hasonlóan vagyok de ez sokszor kellemetlen is, annyira rajta tudom felejteni a szemem érdekes arcokon, helyzeteken, hogy nem értik miért bámulom őket.

Emellett állandóan a fényeket nézem, ha bemegyek egy helyiségbe, vagy autóval elmegyek egy sárga virágokkal borított mező mellett, vagy egyszerűen csak a tárgyakat, hol tükröződnek, hol fényesek, milyen az árnyékuk.

tiszta beteges :)

 5      

tmt

Ezt pont tegnap olvastam a méltán híres Joe McNally blogján:

I’m traveling real light, for me. One body, 4 lenses, card wallet, reader, computer, Motrin. Jay eyeballs my medium Moose bag yesterday, looks at me with a question in his eyes. “What’s all this shit, McNally?”

Gyorsfordításban (akinek esetleg):

Igencsak lájtosan pakoltam magamhoz képest. Egy váz, 4 objektív, kártyák, kártyaolvasó, számítógép, Motrin (az egy fájdalomcsillapító?!). Jay tegnap meredten figyelte a közepes Moose táskámat, majd kérdőn nézett rám:
- McNally, mi ez sok szar?

:)

 6      

Pihe

tmt: én pontosan ezért szoktam azt állítani (sokszor persze magamhoz képest túlozva), hogy nem jók a képeim - egyszerűen nem azt valósítom meg, amit a fejemben elgondoltam. És ez nem azt jelenti, hogy maga a kép esetleg saját tudásomhoz képest nem állja meg a helyét, egyszerűen csak azt, hogy a fejemben lévő képhez képest gyenge. Egyről beszélünk. :o)

Eldiablomismo: én azt gondolom, hogy a Jarvis videó a következő pillérekre épül: 1. ne vegyél fotós felszerelést, 2. inkább vegyél ájfónt, 3. szeresd az apple-t és szeresd az itunes store-t, 4. vedd meg az itunes store-ból az általam fejlesztett programot, amit folyamatosan felvillantok egy egyébként nem reklám videóban, 5. ha már használod az általam fejlesztett programot az ájfónodon és letöltötted az itunes store-ból nemolcsón, akkor vedd meg a könyvemet is, amit azért írtam, hogy megtanuld használni a programot, és ez egyébként nem egy reklám videó. :o)))) Viszont kizártnak tartom, hogy a bionikus szemek mellett ne kelljen költeni valamire, például egy Photoshop Mental Edition-re vagy esetleg egy EyeZoom-ra. :o)

Rivera: tudom, miről beszélsz. Julcsi a falramászik, amikor megjegyzem egy-egy filmben vagy színházban, hogy "nézd, milyen szépen van megvilágítva!" :o)))

Hja, McNally nem éppen a "fotózzunk szemmel" mozgalom példaképe. :o))))

 7      

Julcsa

Szabolcs, azért kapok agybajt, mert nem az egészet nézed, hanem elveszel a részletekben. A széles látókör pedig mindenkinek jár. Mint tudjuk. :o)

Amúgy meg a többiről majd négyszemközt kifejtem a véleményem. :o) ;o)

 8      

Pihe

Julcsa: a bólogatás nem jött át, de majd gyakorlom a bátyámtól. :o))) Amúgy igazad van, de sokszor a részletek teljesen mást jelentenek, mint a nagy egész. Ez persze magával az élettel is így van. (Vigyázz, ma nagyon filozófikus hangulatban vagyok. Biztos az eső.)

 9      

sundance kid

en teljesen egyutterzek rivera-val, en is sokszor azon veszem eszre magam h megnezek vkit vmit jobban, es az emberek meg visszaneznek kb h mit bamulok :)

egyebkent pihe, a szepseg a reszletekben rejlik, nem? :) a reszletekben elveszni jo :))

 10      

Julcsa

sundance kid: az ördög rejlik a részletekben! ;o)

Pihe: tudod úgyis, mi a véleményem erről, én szeretem a teljességet átélni, nem pedig a részletekben elveszni...

De tudom, hogy Ti fotósok ezt teljesen másként látjátok. :o)

Persze ismertelek még a normális korszakodból is, hál' Istennek. :-D :-D :-P ;o)

 11      

sundance kid

julcsa: akkor ez így csak az én fejemben létezik :)) de akkor is tartom ezt a nézetet :)

 12      

gollum

Olykor azon kapom magam, hogy nemcsak a való világban, de a tévében is azt nézem, milyen jó beállítás, fényképen ez milyen jól mutatna, vagy azt figyelem, az objektívnek mekkora a CA-ja.
Akkor ez nem is olyan beteges. :)

 13      

Pihe

Gollum: vagy mind azok vagyunk. :o))

 14      

Snakeiboy

Nalam szinte mindig a fejemben szuletik meg egy kep ami ott nagyo jol nez ki, viszont a megvalositassal gondom van. Foleg a helyszin amit nehezen tudok megvalostani, de az utomunka is hasonlo nehezsegekbe utkoztett. Sebaj majd talan egyszer sikerul olyan kepe csinalni amilyett szeretnek. Viszon mar volt olyan is hogy valamit csak ugy lefenykepeztem, nem is tudtam hogy miert ugy es akkor de a vegeedmeny nagyon tetszett. Es en sokszor sajnalom hogy en is elveszek a reszleteben, mert jo elveszni bennuk de sokszor ez miatt lemaradok sok dologrol :)

 15      

eldiablomismo

Nem is a részletekben lakok :p

 16      

Mercutio_

"de majd gyakorlom a bátyámtól":DDDD

Legutóbb színházban jártam úgy, hogy a darab alatt elbambultam, és a plafon díszítését nézegettem:)

Azt a neurális implantot pedig tartok tőle, hogy nem lesz biztonságos eleinte berakatni, mert bugos lesz az SW-je:)

 17      

Zsákai Péter

amit a "szemeddel fotózol" elmesélheted másoknak. az is egy nagyszerű dolog, mert kapcsolatot teremt emberek között és mert mindenki a saját fantáziájával újra megalkothatja a képet...

 18      

Indig Laci

Látom kibujt a lélek az ólból, mindenki merül és bambúl.Tehát itt az ősz.
Elveszni a részletekben jó de nem elég, fel is kell ismerni azokat.
Részletet(ket) látok amiből össze áll a kép de sokszor semmi köze az "egészhez" mint ahogy nekem se.Ezért k★va jók a képeim,szerintem :)

 19      

Pihe

"Ezért k★va jók a képeim,szerintem :)"

:D :D :D :D :D

(Azon Pajtásoknak, akik nem voltak jelen, elmondanám, hogy Laciékkal önbátorítási tréninget tartunk, ami abból áll, hogy saját magunk képeit véleményezzük kizárólag pozitív jelzőkkel.)

 20      

orbán domonkos

Olyan jó volt most ilyet olvasni.
Köszönöm.

 21      

Pihe

:o)

Én köszönöm Domonkos a látogatást! :o)

 22      

Mercutio_

Ez a tréning tetszik, megyek is a tükör elé!:DD